Érpataki purgatórium: Orosz Mihály Zoltán szeretetszolgálata megszerzett vagy ÖTVEN ingatlant

  • narancs.hu
  • 2016. május 30.

Hírnarancs

Csak a baj van a riói olimpia körül. 48 millió forintnyi közpénzt ér egy Obamával közös fotó. Dúró Dóra csalódott, de nem lép le. A kórházból üzent Esterházy Péter. Hírek.

Rio2016

Van baj a riói olimpia körül. Bő két hónappal a megnyitó előtt a hvg.hu részletes cikke szerint a brazilok örülhetnek, ha botrány vagy tragédia nélkül megússzák az ötkarikás játékok rendezését, mert bár egy feltörekvő ország erejét lenne hivatott megmutatni az idei nyári olimpia, egyelőre csak a problémák látszanak.

false

A játékok történetében először rendeznek dél-amerikai országban olimpiát, de ennek még az ország vezetői sem tudhattak tiszta szívből örülni. Brazília korrupciós botrányai a metróépítés, a vírusszennyezés és egyéb ügyek mellett utolérték az olimpiai beruházásokat is. Bőven van zűr olajipari óriáscég ügyei körül vagy tiltott pártfinanszírozás miatt is.

Ám mindez semmi a Zika-vírus okozta aggodalom miatt. A WHO elutasította azt a felvetést, hogy halasszák el, helyezzék át vagy éppenséggel töröljék az augusztus 5-én kezdődő olimpiát a vírus miatt. Ezt a napokban harminc ország 150 tudósa kérte, arra hivatkozva, hogy a Zika-vírus miatt felesleges veszélynek teszik ki a Rióba érkező csaknem félmillió sportolót, szurkolót és turistát. A WHO mellett az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének vezetője, Margaret Chan is nyugtatta a kedélyeket, mondván, nincs akkora baj, nem érdemes a fertőzés miatt elköltöztetni Rióból az olimpiát.

Megérte

48 millió forintba került (eddigi tudásunk szerint) a legdrágább, Orbán Viktort ábrázoló kép.

false

Márciusban ugyanis 17 fős küldöttséggel utazott Washingtonba Orbán, aki a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozón vett részt a világ más vezetőivel. A március 28. és április 1. között tartó ötnapos utazás a Külgazdasági és Külügyminisztérium közlése szerint került majd’ félszáz millába.

Dúró Dóra csalódott, de…

A Jobbik képviselőjét dilemma elé állították a hétvégi kongresszuson történtek, amely során Vona Gábor érvényesítette vétóját, és nem engedte alelnöknek indulni Novák Elődöt, aki mellesleg Dúró Dóra férje. Egyelőre Dúró még nem tudja, lemond-e négy pozíciójáról, a kulturális bizottság elnöki, a frakcióvezető-helyettesi posztjáról, „a valódi nemzeti konzultációban viselt oktatási témafelelősi” és „az értelmiségi holdudvarért felelős képviselői mandátumáról”.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Dúró szerint ugyanakkor Vona a lehetséges elnökök legjobbika: „Én és Előd is őt tartjuk a Jobbikban a legalkalmasabb elnöknek, és nem is tudom elképzelni, hogy a 2018-as választásnak úgy menjünk neki, hogy nem ő vezeti a pártot.”

Következmények nélkül

Érpatak különös polgármesteréhez tucatnyi civil és/vagy vallási szervezet köthető, ezek egy része nem aktív, egy része ellen a NAV végrehajtást kezdeményezett, néhány viszont egészen aktívnak bizonyul – írja az Átlátszó. A Benefícium Szeretetszolgálat szervezetben pl. a háromfős kuratóriumot Orosz Mihály Zoltán vezeti, a tagok pedig a polgármester testvére, Násztáné Orosz Erika, aki tagja az érpataki képviselő-testületnek is, és Gelsiné Uri Valéria, a helyi szociális intézmények vezetője, aki magánemberként Orosz élettársa.

OMZ a tavalyi Pride-on

OMZ a Pride-on

Fotó: Sióréti Gábor

Az Átlátszó most – a helyiek információira alapozva – 47 ingatlan esetében azonosította tulajdonosként a Benefícium Szeretetszolgálatot. Az érpataki modell atyja a lap szerint ezeket az ingatlanokat is a már ismert önkényes „büntetésre-jutalmazásra” használja. Az Átlátszó fel is kereste a helyrajzi számok alapján a szóban forgó ingatlanokat, azok korábbi tulajdonosait, és kiderült, több esetben nem is volt egyértelmű a tulajdonosok számára, hogy eladták a házat. „A nekünk nyilatkozók szerint nincs írásos szerződésük, és a bérleti díjról sem kapnak sem nyugtát, sem semmilyen hivatalos elismervényt.”

Nem, és kész

Tilos a dohányzás Sopron belvárosának közterein. Egyesek megunták, hogy sokan dohányoznak, és a csikkekkel szennyezik az utat, járdát, parkokat, ezért a polgármester betiltotta a bagózást. Vannak és lesznek kibúvók, az érintett területen (Várkerület–Ógabona tér–Petőfi tér–Széchenyi tér) az önkormányzat által kijelölt helyeken, a vendéglátóhelyek teraszain, valamint a rendezvények ideje alatt igénybe vett közterületen rá lehet majd gyújtani. Ám ez mit sem változtat azon, hogy a soproni önkormányzat a szemetelők egyéni büntetése helyett kollektív korlátozó szigort alkalmazott.

Nyár van, nyár

Mérsékelt meleg, záporos-zivataros időjárás lesz a héten. Itt van Barotányi heti becslése.

Gyógyulj, EP

false

 

Fotó: Facebook/Magvető/KincsesGyula

Matematikai egyenleteket küldött a kórházból maga helyett egy vasárnapi rendezvényre Esterházy Péter. Az öt az kevesebb, mint a hét – fejtegette műsorközlő gyanánt Dés László az Uránia Nemzeti Filmszínházban a hvg.hu beszámolója szerint, miután a programban meghirdetett fellépők száma megfogyatkozott: Barcza Horváth József bőgősről azt mondta, kórházban van, „valami epe, nincs nagy baj, meg kellett operálni”, Esterházy Péterről pedig, hogy „gyenge, nem tudott eljönni”. EP a Szent László Kórházból küldött egy rövid matematikai levezetést két halmazról, az öt és a hét elemből állókról, függvényekről, amelyek tartanak valahová, de a lényeg: a beteg megbetegedett. Barátai (Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál) elmondták, gyűjti az erőt, mert ő nyitja meg a könyvhetet. EP betegségéről írt feljegyzései, a Hasnyálmirigynapló a napokban (június 6-án) jelenik meg, de itt a Literán már olvashatnak némi ízelítőt:

 

„Ma kezdődik a nyár. 83,4 kg vagyok, lettem, ez 10 kg mínusz karácsony óta. Rák nélkül szupi volna.”

Neked ajánljuk