Zárt ülésen oszlatta fel magát a vezetőség, a 700 tagnak nem szóltak róla

  • narancs.hu
  • 2017. február 27.

Hírnarancs

Megint alakult egy új párt, és már a méhek is tudnak focizni.

Oscar-őrület

Magyar sikert hozott a 2017-es Oscar-gála. Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje nyert az élőszereplős kisfilm kategóriában, ezt a díjat most hozta el először magyar alkotás. Tavaly Nemes-Jeles László Saul fia című filmje nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscart, pár hete pedig Enyedi Ildikó hozta haza a Berlinale fődíját Testről és lélekről című filmjével.

A Médiatanács Mecenatúra programjának támogatásával készült Mindenki két felső tagozatos kóristalány barátságáról, a szocializmus nyomait még mélyen őrző iskolai kórus működéséről, általánosabb értelemben a szolidaritásról, az igazságtalanságok elleni kiállás szükségességéről, az elnyomás elleni küzdelem fontosságáról szól. A filmről bővebben itt írtunk.

false

 

Fotó: MTI/AP

Deák a díjat a gyerekeknek ajánlotta, „azoknak, akik egyedül képesek jobbá tenni ezt a világot”, a felnőtteknek pedig azt üzenet, úgy neveljék a gyerekeket, hogy büszkék lehessenek rájuk. A filmet március 5-ig itt lehet megnézni, a többi díjazottat pedig erre találják.

A 89. Oscar-gála elhozta a díjátadók történelmének legnagyobb bakiját is. A legfontosabb díjat, a legjobb filmnek járó Oscart Warren Beatty és Faye Dunaway adta át. A színészek azonban rossz filmet hirdettek ki győztesként. A Kaliforniai álom (La La Land) alkotói már a színpadon voltak, és köszönőbeszédüket tartották, amikor kiderült, a díjat valójában nem ők, hanem a Holdfény (Moonlight) alkotói kapták. A színpadra való felmenetel előtt a díjat átadó Beatty és Dunaway ugyanis rossz borítékot kapott: a legjobb női főszereplő feliratú borítékot. A boríték pedig az Emma Stone - La La Land feliratot tartalmazta, Beatty amikor azt elolvasta, habozott is, hogy mitévő legyen. Aggodalmát meg akarta osztani Dunawayjel is, ám a színésznő amint meglátta, hogy La La Land, fel is olvasta azt. Az Oscar-díjak hitelesítését, így a borítékok tartalmának és kiosztásának ellenőrzését a PriceWaterhouseCoopers (PWC) végzi.

 

Feloszlatták az ORÖ botrányos foglalkoztatási szövetkezetét

Feloszlatta magát a korábban Farkas Flórián miniszterelnöki biztos által vezetett, és több mint másfél milliárd forintos uniós pályázati pénz szabálytalan elköltésének gyanújába keveredett Híd a munka világába nevű foglakoztatási szövetkezet – tudta meg a RomNet.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) még 2003-ban hozta létre a programot. A NAV két éve kezdett nyomozni a programnál, jelenős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt. A „Híd a munka világába” azért jött létre, hogy keretet nyújtson több ezer hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású ember felzárkózására, és munkához jutására. A szervezet alapító-elnöke Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszterelnöki biztos volt, aki csak egy évvel azután mondott le pozíciójáról, hogy a nyomozás elindult.

A RomNet úgy tudja, a „Híd a munka világába” múlt hét végén Balassagyarmaton tartott zárt ülést, ahol kimondták a szervezet jogutód nélküli feloszlatását. Az ülésen a szövetkezet vezetése vett csak részt, a több mint 700 fős tagság nem kapott értesítést.

false

 

Fotó: MTI

 

Ingyen nyelvvizsga és KRESZ tanfolyam

A kormányzati ügyekben jól értesült Magyar Idők azt írja, hogy akár már jövőre az állam fizetheti  az első középfokú nyelvvizsga költségét. A lap szerint a döntést az indokolja, hogy a felsőoktatásba való bekerülés feltétele lesz a középfokú (B2 szintű) nyelvvizsga. Valamiért az intézkedéshez csapják az első KRESZ-vizsga költségét is (4600 forint), ám a jogosítvány megszerzésének fennmaradó költségébe nem szállna be az állam.

 

Megtanultak focizni a méhek

Ráadásul, aki már megtanulta a játékot, a többieknek is megtanította, a kísérletről a Quartz számolt be a Science nyomán. A londoni Queen Mary University poszméheket tanítottak meg arra, hogy vigyenek be egy labdát egy kijelölt helyre, a sikeres „góllövést” pedig cukros folyadékkal jutalmazták. A méhek nem csupán sikeresen tanulták meg a játékot, de társaikat is megtanították. A kísérletről készült videót itt lehet megnézni.

 

Külföldön élő magyarok alapítottak pártot

És teljes választójogot követelnek maguknak. Mivel egyre több magyar él külföldön, nem meglepő, ha kifejezetten őket akarja megszólítani egy párt. „Az Európai Alternatíva Párt fő törekvése a külföldön élő magyarok teljes körű érdek-képviselete és a legégetőbb hazai problémák megoldása” – olvasható a nemrég indult kezdeményezés honlapján. A pártot a vajdasági származású, Londonban élő Somogyi Péter alapította, vele készült beszélgetésünket itt olvashatja.

 

Meghalt Berek Katalin, a nemzet színésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Berek Katalin érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze – tudatta a család az MTI-vel hétfőn.
A művészt vasárnap érte a halál, Berek Katalin 1930 október 7-én született. 1952 és 1970 között, valamint 1974 és 1985 között a Nemzeti Színház, 1970 és 1974 között a Huszonötödik Színház, 1985 és 1991 között a Győri Kisfaludy Színház majd 1992 és 1993 között a Kecskeméti Katona József Színház tagja volt. Számos filmben szerepelt, az István, a király című rockopera bemutatóján, 1983-ban a címszereplő anyját, Saroltot alakította. Számos díjjal ismerték el művészetét, 1957-ben és 1963-ban Jászai Mari-díjat, 1973-ban Kazinczy-díjat kapott. 1970-ben érdemes művész, 1988-ban kiváló művész, 2000 augusztusában a Nemzet Színésze cím első tizenkét tulajdonosának egyike lett. A múvésznővel készült 2010-es interjúnkat itt olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.