Matolcsy megszólalt: „Ekkora sikerekre alig volt példa az elmúlt százötven évben”

  • narancs.hu
  • 2017. február 28.

Hírnarancs

Vigyázat! Nem a személyes dolgaira gondolt.

Szuper, remek, annál is jobb

Ma tartották a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényét, ahol Parragh László elnök beszámolt arról, hogy csak és kizárólag jó dolgokról tud beszámolni. Igaz, hogy van némi elvándorlás, az oktatás is lehetne jobb, az olimpiával kapcsolatos népszavazási kezdeményezés pedig nem kellett volna, de különben csuda dolgok történnek itt. Mindezt Matolcsy György és Varga Mihály is megerősítette, sőt Matolcsy még azt is mondta: „Ekkora sikerekre alig volt példa az elmúlt százötven évben.” De aztán jött Orbán, aki visszalépett egyet és megjegyezte, „a helyzet nem jó, hanem biztató”, bár „hibázni, azt még mindig nem tudunk”. A miniszterelnök szerint például az etnikai homogenitással vannak problémák, ezért például az alapjövedelem elképzelhetetlen. Hogy ezt pontosan hogyan érthette, arról itt írtunk.

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Újabb népszavazási kezdeményezés

Népszavazást kezdeményez az LMP Paks 2 ügyéről. Körbekérdezték az ellenzéki pártokat is, támogatják-e őket és törekvésüket, és az MSZP rögtön reagált: támogatja őket, mert „a Paks 2 beruházás még az olimpiánál is nagyobb hatással van az ország jövőjére”. A Jobbik ugyan híve annak, hogy az ilyen fontos kérdésekben megkérdezzék a lakosságot, de aláírásokat nem fognak gyűjtögetni. Nem úgy a Momentum, amely bár kifejtette, hogy nem atomenergia-ellenes, de azért segít. Csakhogy a kérdést okosan kell feltenni, ugyanis nemzetközi szerződésről van szó, s ezzel kapcsolatban nem lehet népszavazást kezdeményezni.

 

Simicska nyert

Pont került az oszlopháború végére: másodfokon is Simicska Lajosnak adott igazat a Fővárosi Ítélőtábla debreceni tanácsa. A döntés értelmében a Fővárosi Önkormányzat jogtalanul bontotta fel a hirdetőoszlopokról szóló szerződését a Mahirral 2015-ben, így a 25 éves szerződés érvényben marad. 2015 végén ugyanis a főváros közölte, hogy a szerződés előnytelen (nyilván, mert Simicskát gyakorlatilag monopolhelyzetbe hozta a Belvárosban), igaz, korábban ez egyáltalán nem zavarta őket. Az Indexnek a Mahir tanácsadója azt mondta, igényt tartanak kártérítésre, ami szerintük több százmilliót is jelenthet.

A nevető ember?


 

Csúszás? Milyen csúszás?

Nem lesz gond, nem késik a 3-as metró felújítása, bár a déli szakaszra decemberben kiírt tendert visszavonta a BKV. Az okot egy jogszabály-módosításban kell keresni: a tender kiírása utáni módosításnak ugyanis nem felelt meg a pályázat, de nem vonták vissza rögtön, hanem állásfoglalást kértek a minisztériumtól, s nekik mostanra sikerült úgy dönteniük, hogy inkább írjanak ki új pályázatot – ez március elejére várható. Csúszás persze nem lesz, miért is lenne, a pályázatokat kiírják az elkövetkezendő hetekben, júliusban szerződést is köthetnek. Emlékszik valaki arra, hogy korábban arról volt szó: május–júniusban elkezdődik a felújítás?

 

Bűnös mind!

Másodfokon is bűnösnek találták azt a tíz bevándorlót, akiket a 2015-ös röszkei események után fogtak el a rendőrök. Az ítéletet rendőri jelentésekre alapozták, a bűnösnek kikiáltott tíz ember között van, aki bottal jár, van, aki kerekesszékes, és van köztük egy idős, beteg nő is, Ahmed H., a terrorizmus miatt 10 év börtönre ítélt férfi édesanyja. (Ahmed H. védőügyvédjével készült interjúnkat itt olvashatják.) Heten letöltendő, hárman felfüggesztett börtönt kaptak és kiutasították őket az országból – kivéve az asszonyt, aki oltalmazott státuszt kapott. Egyébként tízből kilencen nincsenek Magyarországon, de a kiutasítással így is rosszul járhatnak, mivel az az Európai Unióra vonatkozik. A Migráns Szolidaritás Csoport ma estére utcai tiltakozóakciót szervezett a Mikszáth Kálmán térre.

Figyelmébe ajánljuk

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).

Nyomasztó naplemente

  • Kiss Annamária

Az izraeli Hanoch Levin 1975-ben bemutatott méltán híres tragikomédiájának új interpretációjából pont az nem jön át, amitől izgalmas lenne a darabot épp most elővenni: az élni akarás ereje.

 

A múlt titkai

Nem sokon múlt, hogy Brückner Jánosból (1984) festőművész lett; az egyébként kémia–biológia tagozaton eltöltött középiskolai évek alatt fordult a rajzolás felé, majd a kétezres évek elején, amikor az ELTE BTK magyar irodalom és filozófia szakán tanult, kezdett el hobbi szinten festegetni.

Focipálya, lovarda, Dubaj - Rákosrendezőn

Lázár János szerint a volt teherpályaudvar helyére építendő városközpont születése egyenesen Orbán Viktor kívánsága volt, aki a minisztert nemcsak azzal bízta meg, hogy találjon helyet az új szenzációnak, de azt is kikötötte, hogy a területen középszerű projekt nem valósulhat meg.

Kartávolság

Amikor időről időre kísérletet tesznek arra okos, mérsékelten okos és kifejezetten hülye ún. elemzők („megfigyelők”), hogy meghatározzák a 2010 utáni magyarországi berendezkedés mibenlétét, a hülyék általában arra jutnak, hogy minden problémája ellenére ez még mindig demokrácia.

A 2023-as kormányprogram

Sok ronda disznóság megtörtént már Magyarország parlamentjében a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben, de ennél a múlt csütörtöki esetnél szégyenteljesebb aligha.

Mítosz és világrend

A diplomácia zsenije, vagy háborús bűnös? Eredeti gondolkodó, vagy közhelyes frázisok ismételgetője? A világpolitika sztárja, vagy a kapcsolati tőke legprofesszionálisabb kiaknázója? A százéves korában elhunyt Henry Kissinger ellentmondásos örökségét még évtizedekig fogják elemezni – pályája mindenesetre összefonódott az amerikai külpolitikai dominancia évtizedeivel.

Magánbankok viszik a prímet

Az Orbán-rezsim térfoglalása egyedülálló helyzetet hozott létre a magyar bankszektorban. Míg másutt a politikai vezetés elsősorban állami pénzintézeteket használ föl céljai megvalósítására, addig nálunk magántulajdonú bankok bekebelezésével erősíti és tartósítja a hatalmát.

Szájzárrendelet és székbírság

Jogkorlátozó, a szólásszabadságot szűkítő intézkedésnek tartják az ellenzékiek, míg a fideszesek a testületi munka hatékonyságát biztosító rendelkezésnek azt az új szankciós lehetőséget, amelyet a polgármester kezdeményezésére a testület kormánypárti többsége szabhat ki a renitens képviselőre.