Matolcsy megszólalt: „Ekkora sikerekre alig volt példa az elmúlt százötven évben”

  • narancs.hu
  • 2017. február 28.

Hírnarancs

Vigyázat! Nem a személyes dolgaira gondolt.

Szuper, remek, annál is jobb

Ma tartották a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényét, ahol Parragh László elnök beszámolt arról, hogy csak és kizárólag jó dolgokról tud beszámolni. Igaz, hogy van némi elvándorlás, az oktatás is lehetne jobb, az olimpiával kapcsolatos népszavazási kezdeményezés pedig nem kellett volna, de különben csuda dolgok történnek itt. Mindezt Matolcsy György és Varga Mihály is megerősítette, sőt Matolcsy még azt is mondta: „Ekkora sikerekre alig volt példa az elmúlt százötven évben.” De aztán jött Orbán, aki visszalépett egyet és megjegyezte, „a helyzet nem jó, hanem biztató”, bár „hibázni, azt még mindig nem tudunk”. A miniszterelnök szerint például az etnikai homogenitással vannak problémák, ezért például az alapjövedelem elképzelhetetlen. Hogy ezt pontosan hogyan érthette, arról itt írtunk.

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Újabb népszavazási kezdeményezés

Népszavazást kezdeményez az LMP Paks 2 ügyéről. Körbekérdezték az ellenzéki pártokat is, támogatják-e őket és törekvésüket, és az MSZP rögtön reagált: támogatja őket, mert „a Paks 2 beruházás még az olimpiánál is nagyobb hatással van az ország jövőjére”. A Jobbik ugyan híve annak, hogy az ilyen fontos kérdésekben megkérdezzék a lakosságot, de aláírásokat nem fognak gyűjtögetni. Nem úgy a Momentum, amely bár kifejtette, hogy nem atomenergia-ellenes, de azért segít. Csakhogy a kérdést okosan kell feltenni, ugyanis nemzetközi szerződésről van szó, s ezzel kapcsolatban nem lehet népszavazást kezdeményezni.

 

Simicska nyert

Pont került az oszlopháború végére: másodfokon is Simicska Lajosnak adott igazat a Fővárosi Ítélőtábla debreceni tanácsa. A döntés értelmében a Fővárosi Önkormányzat jogtalanul bontotta fel a hirdetőoszlopokról szóló szerződését a Mahirral 2015-ben, így a 25 éves szerződés érvényben marad. 2015 végén ugyanis a főváros közölte, hogy a szerződés előnytelen (nyilván, mert Simicskát gyakorlatilag monopolhelyzetbe hozta a Belvárosban), igaz, korábban ez egyáltalán nem zavarta őket. Az Indexnek a Mahir tanácsadója azt mondta, igényt tartanak kártérítésre, ami szerintük több százmilliót is jelenthet.

A nevető ember?


 

Csúszás? Milyen csúszás?

Nem lesz gond, nem késik a 3-as metró felújítása, bár a déli szakaszra decemberben kiírt tendert visszavonta a BKV. Az okot egy jogszabály-módosításban kell keresni: a tender kiírása utáni módosításnak ugyanis nem felelt meg a pályázat, de nem vonták vissza rögtön, hanem állásfoglalást kértek a minisztériumtól, s nekik mostanra sikerült úgy dönteniük, hogy inkább írjanak ki új pályázatot – ez március elejére várható. Csúszás persze nem lesz, miért is lenne, a pályázatokat kiírják az elkövetkezendő hetekben, júliusban szerződést is köthetnek. Emlékszik valaki arra, hogy korábban arról volt szó: május–júniusban elkezdődik a felújítás?

 

Bűnös mind!

Másodfokon is bűnösnek találták azt a tíz bevándorlót, akiket a 2015-ös röszkei események után fogtak el a rendőrök. Az ítéletet rendőri jelentésekre alapozták, a bűnösnek kikiáltott tíz ember között van, aki bottal jár, van, aki kerekesszékes, és van köztük egy idős, beteg nő is, Ahmed H., a terrorizmus miatt 10 év börtönre ítélt férfi édesanyja. (Ahmed H. védőügyvédjével készült interjúnkat itt olvashatják.) Heten letöltendő, hárman felfüggesztett börtönt kaptak és kiutasították őket az országból – kivéve az asszonyt, aki oltalmazott státuszt kapott. Egyébként tízből kilencen nincsenek Magyarországon, de a kiutasítással így is rosszul járhatnak, mivel az az Európai Unióra vonatkozik. A Migráns Szolidaritás Csoport ma estére utcai tiltakozóakciót szervezett a Mikszáth Kálmán térre.

Figyelmébe ajánljuk