Fordulat a Tereskova–Orbán-lamúrban

  • narancs.hu
  • 2014. augusztus 19.

Hírnarancs

Orbán méretre szabja az Édes Erdélyt. Az Együtt mellett színre lép az Egyedül is, ezúttal a „cívis városban”: egyedül indul az MSZP Debrecen bevételére. Merkel pedig Ukrajnát készül bevenni, legalábbis pacifikálni, amennyire lehet. Hogy Tereskova mit vesz be Orbántól, nos, az is kiderül keddi híreinkből.

Orbán a sajátjait szívatja a jó édes Erdélyben

Forrásmegvonással fenyegette meg Orbán Viktor az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) arra az esetre, ha államelnökjelöltet állít az RMDSZ jelöltjével, Kelemen Hunorral szemben a novemberi államfőválasztáson – írja a Transindex nyomán a hvg.hu.

Magyarul tehát arról van szó, hogy megint új kis barátunk van az elszakított területek legromantikusabbikában: méghozzá a tegnapi kis ellenségünk, az RMDSZ.

Az ugyan önmagában sem túl szép dolog, hogy az RMDSZ legyalulása céljából a Fidesz már két romániai magyar ellenpártot hozott létre, amiből előbb az egyiket, a Szász Jenő-féle formációt vágta haza, majd most a másikat, a Tőkés László-félét igyekszik szintúgy elintézni, mert most épp vissza vannak szeretve az RMDSZ-be. Persze mondhatjuk, hogy jó tanulság ez legmagyarabb barátainknak, látod, lófő, így haverkodj a kisemberrel, de aligha ezt érdemlik. Pedig ezt kapják, a Fidesz határon túli magyarpolitikája pont ez ugyanis: oszd meg (odakinn) és uralkodj (idebenn) – nemes gondolat, nemde?

Tán egy pulykakakast kéne indítani

Miután a baloldali egyeztetések nem vezettek eredményre, az MSZP önállóan indul Debrecenben és a többi hajdú-bihari településen az októberi önkormányzati választáson – jelentette be Huszka Imre, a párt megyei elnöke kedden az Index beszámolója szerint.

Ja, persze, van a dolognak némi feladásszaga is: „jaj, hát Debrecen úgyis fideszes város”, de aminek meg kell történnie, az meg is fog. Lehet, hogy nem azért szakadt ágakra a szocialista párt, hogy minden egyes választás alkalmával újra összebútorozzanak a régiek.

A békeangyal kalandjai

false

Angela Merkel német kancellár Petro Porosenko ukrán államfő meghívására szombaton Ukrajnába látogat – jelentette be kedden Berlinben a német kormányszóvivő a hvg.hu közlése szerint.

Hát, igen, a világ jó részének szemében a kancellár afféle békeangyal lehet, akire hallgat Ukrajna, s talán (így vagy úgy) szót érthet Putyinnal is. Egy látogatás persze nem oldhat meg mindent, de feltehetően jelez valami reményekre jogosítót.

Napi ótvar

Új fordulatot vett – legalábbis a hvg.hu és az ilyenekre fogékony lapok szemében – a Tereskova–Orbán-lamúr. A művésznő azzal, hogy a marihuána legalizálására igyekszik új festményével rábírni szíve és kis szőrös ecsetje választottját, elég nyilvánvalóan menekülni igyekszik a lassan rászáradó orbánnyalonc szerepkörből.

false

A marihuánát Orbán hótbiztosan nem fogja legalizálni, s ennek kétségtelen tudata azzal az érzéki csalódással szolgálhat, hogy lehet újra eltartani valamelyest magunktól a kisembert, s lehet megint egy kicsit jófejnek számítani. Magyarul kint is, bent is egeret fogni. Nos, ez még egy macskának sem sikerült, igaz, a macskák viszonylag ritkán szeretnek a kasszához fáradni.

Holnap: augusztus 20.

Bárhol is van, húzzon el gyorsan! Legalább egy napra.

France vs. Gall

Végül, mit üzennek a franciák a galloknak, s mit a gallok a franciáknak?

Figyelmébe ajánljuk