Orbán szerint a bevándorlók után a klónok jöhetnek

  • narancs.hu
  • 2015. november 5.

Hírnarancs

Talán bomba volt az orosz gépen, Lázár cinikus, Tarlós Orbánt zsarolja, az ország a farkast siratja, gázos ügyek kerültek elő, labdarúgó a tömlöcben és vasárnapra talán kitavaszodhat – hírek egy szmogos napon.

A gyermek épp oly áldás, mint a kerítés

Ma sem maradtunk miniszterelnökünk magvas megállapításai nélkül: ezúttal a Budapesti Demográfiai Fórum résztvevőit és a megjelent érdeklődőket szórakoztatta filozofikus gondolataival. A témáról szabadon asszociálva előkerült a kerítésépítés, mint követendő példa, régi ellensége, a politikai korrektség, és kapott az arcára az elgyávult Európai Néppárt. Európa természetesen menthetetlen: itt a gender és a homoszexualitás a kedvenc témák, nem a családpolitika és a fenyegető demográfiai tendenciák. Szerinte a migráció, bevándorlás témája addig lesz eleven, míg el nem terjed a tömeges klónozás. Ettől meg az isten mentsen minket – fogalmazott miniszterelnökünk, aki az elméjét jól hallhatóan régi Fekete Gyula-cikkeken és kissé frissebb sci-fi kalandfilmeken edzi.

A visszafogottan cinikus Lázár

A szerdai kormányülésről szóló mai tájékoztatóján önmagához képest visszafogott teljesítményt nyújtott Lázár János kancelláriaminiszter. Kicsit kárörvendett az osztrákok kerítésépítése felett, hazaárulózta a földügyben vele egyet nem értő ellenzékieket (gyakorlatilag a teljes spektrumot a MSZP-től az LMP-n át a Jobbikkal bezárólag). És krokodilkönnyek hullajtása kíséretében megemlékezett a főnökét, a miniszterelnököt érő alaptalan, bántó, méltatlan német sajtótámadásokról. Ezen felül jönnek a mini, a munkahelyi és a családi bölcsődék! Gyermekszegénység-ügyben pedig egy újabb, a kormánypártiak e heti cinizmusára is rátromfoló klasszikussal lepte meg rajongóit: a gyermekszegénység ellen elsősorban a szülőnek kell tennie, mégpedig úgy, hogy dolgozik!  Arról persze egy szót sem ejtett, hogy közben meghátrált a Fidesz, és kikerült a nemzetbiztonsági törvényből az a passzus, melynek alapján titkosszolgákat raktak volna az online tartalomszolgáltatók nyakára. Kár, mert már úgy beleéltük magunkat.

false

 

Fotó: MTI

Tarlós levelét megírta

Az index mai cikke szerint birtokukba került Tarlós István Orbán Viktornak írt, jelentős zsarolópotenciállal bíró (ennek megfelelően sokáig titkolt) levele, melyben igen kellemetlen és népszerűtlen következményekkel riogat arra az esetre, ha a kormány nem segít be a fővárosnak a BKV finanszírozásába. Tarlós szerint az állam vagy átveszi az agglomerációs járatokat (pláne a HÉV-eket), vagy fizet a szolgáltatásért! Ha egyik sem történik meg, akkor az agglomerációs jegyek, bérletek árát az ötszörösére kell növelni, hogy ne alakuljon ki hiány. Az ingyen utazókkal (100 ezer 6 év alatti gyerek, 324 ezer 65 év feletti nyugdíjas, 120 ezer fogyatékkal élő) is csak a gond van: ha a kormány nem fizeti utánuk a számlát, akkor az érintetteknek havi egyszeri 1000-2000 forintos regisztrációs díjat kellene befizetni.

false

A farkas sorsa

Az ország közvéleményét egy egészen más ügy foglalkoztatja: a nol.hu cikke szerint immár a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja, hogy a pécsi állatkertben történt farkasszökéshez hozzájárult-e valamilyen törvénysértés, illetve azt is, hogy a vad kilövése jogszerű volt-e (az esetről szóló cikkünket lásd itt).

Emellett több mint 11 ezer aláíró támogatja az Állatmentő Liga kezdeményezését, amely Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója lemondását követeli. Ő volt az, aki vasárnap a parkerdőben lelőtte az intézményéből szombaton megszökött farkast, mert félt attól, hogy emberekre támadhat. A Magyar Állatkertek Szövetsége a hvg.hu híre szerint mindenesetre felfüggesztette a Pécsi Állatkert tagságát a szövetségben.

Ez nagyon gáz

A Népszabadság csütörtöki címlapsztorijában újabb, társadalmilag hasznosabb célokra is elkölthető 20 milliárd forintról derült ki, hogy az a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. (MET) cégnél kötött ki; ott, ahol 2010 óta Orbán Viktor bizalmasa, Garancsi István is résztulajdonos. E cég 2011-2014 között az állami tulajdonú MVM-mel kötött üzleteken több mint 50 milliárd forintot is kereshetett. Az újabb 20 milliárdos tételre úgy derült fény, hogy az MSZP frakcióvezető-helyettese, Tóth Bertalan szerződéseket perelt ki. Ebből a Népszabadság cikke szerint az látszik, hogy az állami tulajdonú MVM 2011-2014 között minden más nyugat-európai partnerétől olcsóbban tudott gázt venni, mint amennyit a MET-csoport svájci cégének fizetett érte.

Garancsi István

Garancsi István

Fotó: MTI

Bomba volt a gépen?

Egyre valószínűbb, hogy az Iszlám Állam által elrejtett pokolgép miatt zuhant le múlt szombaton az orosz Metrojet (avagy Kogalimavia) légitársaság Airbus A321-231 típusú, 9268 járatszámú repülőgépe a Sínai-félsziget felett – legalábbis mind több nyugati (brit, amerikai), nem utolsósorban titkosszolgálati forrás ezt állítja  (például a CNN tudósítása szerint). Az oroszok persze körömszakadtáig tagadják ezt az opciót: de róluk már több történelmi korszakban is kiderült, hogy hogy a nagyvilágban nagyjából konszenzussal emlegetett forgatókönyvekhez képest más verziókat kommunikálnak, például a lezuhant repülők sorsáról. A tragédiának 224 áldozata volt: ez eddig a 2015-ös év legsúlyosabb légikatasztrófája.

Benzema zsarolási ügye

Moldova néhai szatíráját írja újra az élet: lassan összeáll a börtön-világválogatott! A legfrissebb jelölt a csapatba Karim Benzema, a Real Madrid klasszis francia válogatott csatára, aki egy egészen szánalmas, röhejes és egyben undorító zsarolási ügybe keveredett. A L'Equipe cikke szerint Benzemát egy gyerekkori barátja kérte meg (akit viszont három, a felvételt birtokló delikvens bízott meg e feladattal), hogy közvetítsen válogatott csapattársa, a megzsarolt Mathieu Valbuena felé, akinek a sztár természetesen csak segíteni akart.

Benzema, miután egy éjszakát a fogdán töltött, mindent beismert, és hamar a bíróság elé áll. (A játékos jogi képviselője természetesen tagadja az egészet.)

Napsütés köddel és szmoggal

Csak megerősíthetjük e hétre szóló, frissített prognózisunkat:  folytatódik az unalmas és mind büdösebb levegővel járó, tipikusan novemberi időjárás. Lám, ezt teszi az anticiklon, meg a ránk záródott hideg, de párás levegő, a gyenge légmozgás, a csapadékhiány, a makacs köd és a fűtési szezon kombinációja. A fojtogató füst csak az egyik jele a levegő romló minőségének, vele jár az apró, többnyire nanoméretű porszemcsék számának gyarapodása, emiatt a fővárosban már szmogriadó van érvényben. A Levegő Munkacsoport mérései szerint (amit orrunkkal is ellenőrizhetünk) a jó levegőjűnek tartott – akár hegyi – falvakban még rosszabb a helyzet!  Ennek tükrében örömhír, hogy vasárnapra egy gyenge hidegfrontnak köszönhetően felszakadozik a zárt ködtakaró, és némi szél kíséretében kicsit kitisztul a levegő – legalábbis a Dunántúlon és az ország középső részén, ahol ezen a napon 18-19 fokot is mérhetnek (a 20-at már csak babonából sem írjuk le).

Figyelmébe ajánljuk