Gyurcsány és a nők

  • narancs.hu
  • 2013. december 9.

Hírnarancs

A parlamentben a szokásos téboly, Orbán csatasoránál csak az ukrán rendőrök ijesztőbbek. A nap leghíresebb hírei.

Ma tartotta idei utolsó rendes ülését a magyar törvényhozás, különösebb meglepetés nélkül, egyszerűen mindenki hozta a formáját: „Két PM-es képviselő egy, a NAV-botrány kivizsgálását követelő molinóval jelent meg az ülésteremben, amire Kövér László pénzbüntetést osztott ki, de a kormánypárti képviselőknek is beszólt. Szavaznak a költségvetési módosítókról, kiderül, hogy miképp osztanak szét focimilliárdokat, és hogy az MSZP javaslatára indul-e feltáró vizsgálat áfaügyekben az adóhivatalnál. Az őszi ülésszak utolsó parlamenti hete kezdődik, de ne izguljon senki, rendkívüli ülésekkel folytatja munkáját az Országgyűlés – legalább karácsonyig” – tudósított a hvg.hu.

Rohamrendőrök a kijevi Függetlenség téren

Rohamrendőrök a kijevi Függetlenség téren

Fotó: MTI/EPA

A Fidesz országos választmánya hétfőn véglegesítette a jövő évi parlamenti választáson induló Fidesz–KDNP-s egyéni képviselőjelöltek névsorát. 106 jelölt indul, közülük mindössze hat nő – írja beszámolójában az Origo. A számadat ékesen beszéli el, hogy mennyire nőbarát párt a Fidesz. Külön érdekesség még, hogy a hatból öten szerepelnek azon a szégyenlistán, amit abból az alkalomból publikáltunk, hogy a kormánypárti képviselők nem védték meg nőtársaikat a parlamentben. „Ők azok a nők, akik úgy érzik: szankcionálni kell a nőket bántalmazók ellen szót emelőket. Azok a nők, akik Vadaiék tiltakozásának megregulázásával – tudatosan vagy tudatlanul – a nőket bántalmazók aljas közösségét védik” – írtuk róluk anno. Újbóli jelölésük persze arról is árulkodik, hogy nem csupán a nőket nem szenvedheti a Fidesz, de mélyen irtózik mindenféle változástól is.

A nap hőse kétségkívül Belénessy Csaba, nemrégiben felállított MTI-elnök, aki levélben reklamál kenyéradójánál, hogy miért kapott csak 4,8 millió forintot, amikor a többiek (a közmédiumok vezetésében jeleskedő jó firmák) ennél csak alig valamivel kaptak kevesebbet. A nyilvánosság e szép emlékű aktora épp csak azt nem állítja a levelében: hogy-hogy csak ennyit kapok, amikor én lódítottam a legnagyobbakat… De hogy valójában mit ír ez a szimpatikus férfi, azt a Népszabadság itt taglalja.

A nap hőse verseny második helyére szorult Gyurcsány Ferenc, aki szerkesztőségünk tőszomszédságában és a környezetében megszokott celebritások jelenlétében mutatta be új szakácskönyvét. Mit is mondhatnánk erre, Ferenc megtalálta helyét. Ezentúl inkább gasztrobloggerként számít rá a haza. Ő persze másként gondolja, s a könyvből remélt busás bevételekkel pártja (a Demokratikus Koalició) választási kampányát kívánja finanszírozni – a terv nem is alaptalan, Magyarország volt miniszterelnökének vonatkozó Facebook-bejegyzését e sorok pötyögésekor már kétezernél is többen lájkolták.

És végül a legdurvább: megindultak a rendőrök Kijevben, az Origo percről percre közvetít.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.