Szupergrupp a Sándor-palotában – Győzött a seggrázás

  • narancs.hu
  • 2013. december 10.

Hírnarancs

A legnagyobb sajnálatunkra – a tudósítások nem tesznek róla említést – fogalmunk sincs, mit mondhatott Orbán Viktor. De azt tudjuk, hogy mit mondott Áder és Kövér.

Úgy tűnik, iszonyú gyorsan kellett pontot rakni a nyerőgépcirkusz végére. A KDNP-s Aradszki András és a fideszes Balla György vasárnap benyújtott és hétfőn megtárgyalt törvényjavaslatát kivételes sürgős eljárásban, kormánypárti szavazatokkal fogadták el. E szerint ötszázezer lakosonként egy játékkaszinót lehet üzemeltetni, azzal a megkötéssel, hogy a fővárosban és Pest megyében összesen maximum ötöt, a Dunántúlon és a keleti országrészben pedig hármat-hármat. Hát ezzel tényleg nem várhattak! Sőt! Ezt nevezik helyzetbe hozásnak! Jön a karácsony, apa ajándékért indul. De nicsak! Ha már útjába esik egy csillogó kaszinó, miért ne próbálná meg megduplázni a Legóra, Barbie-ra szánt csekély összeget. Mikor, ha nem most jönne be dupla bónusz? El sem tudjuk képzelni, hogy másra gondoltak volna a kormánypárti képviselők…

Ennél valamivel magasztosabb, hogy egy igazi szupergrupp lépett fel a Sándor-palotában, nem is akármilyen közönség, a meghívott határon túli püspökök előtt. Áder, Orbán és Kövér így együtt legalább akkora szám, mint az Emerson, Lake and Palmer volt 1971-ben; milyen kár, hogy ők zenélés helyett inkább prózai produkcióval álltak elő.

„Az egyház mindig közösség és bástya, megtartó hely és menedék, ismeret és tapasztalat, segítő kéz és oltalom, és még inkább az a határon túli magyar közösségekben” – mondta Áder. „Amikor a harangok a templomba szólítják az embereket, önök nem csak az egyházhoz hívják a gyülekezetüket, de Isten igéjével magyarhoz kötik a magyart” – kontrázott Kövér.

Sajnos nem voltunk ott, így a legnagyobb sajnálatunkra – a tudósítások nem tesznek róla említést – fogalmunk sincs, mit mondhatott erre fel Orbán Viktor.

Mondott helyette Balog Zoltán csuda dolgokat. A miniszter a Szabadságjogok Magyarországon ma című konferencián szólalt fel, és azt találta elejteni, hogy „Az államnak mint a nemzeti és emberi szolidaritás legfőbb szerveződésének és letéteményesének, garantálnia kell az emberi jogokat”. Természetesen nem erre rímel, hogy – miként arról a Népszava beszámolt – Hunvald Györgynek adott igazat a magyar állammal szemben az Emberi Jogok Európai Bírósága, amely megállapította: a magyar hatóságok megsértették a volt MSZP-s erzsébetvárosi polgármester szabadságjogait az ellene folytatott eljárás során. Mindez a számok nyelvén: Hunvald 32 hónapot töltött előzetesben, a strasbourgi bíróság ezért 2700+2000 (perköltség) eurót ítélt meg a volt szocialista polgármesternek.

És van még egy győztesünk. Az MTV (Music Televison) Miley Cyrust kiáltotta ki az év előadójának, s mindezt a művésznő MTV Video Music Awardson előadott produkciójával  indokolták. És ez bizony történelmi pillanat, ezzel ugyanis a seggrázás hivatalosan a tömegkultúra részévé vált. Reméljük, mindez nem kerüli el Balog miniszter úr figyelmét a jövőben, amikor az NKA miniszteri keretéből a hagyományos szórakoztatóipart kínálja meg tíz- és tízmilliókkal.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.