Szegénység, életveszély – majdnem egybevág Orbán állítása egy nem kamu felméréssel

  • narancs.hu
  • 2013. december 6.

Hírnarancs

Minden harmadik magyar szegény, eközben a miniszterelnök szerint életveszélyben vagyunk. A TEK nagyot pakolt, Mandelát gyászoljuk, a foci-vb pedig brazil–horváttal nyit. És Xaver is lecsapott.

Kijött az Eurostat 2012-re vonatkozó felmérése, amely megállapította: minden harmadik magyar szegény, sőt minden negyedik rossz anyagi körülmények között él, és nélkülöznie kell. Továbbá hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos fizetési hátraléka van, anyagi okból nincs telefonja, színes tévéje, mosógépe, autója, nem megy nyaralni, nem eszik elég húst, nincs pénze arra, hogy rendesen fűtsön. Ha ezek közül négy igaz valakire, azt mondjuk róla, hogy súlyosan deprivált – az EU 28  tagállamában mindössze 10 százalék tartozik ebbe a csoportba. Míg Svédországban és Luxembourgban ez az arány 1 százalék, Ausztriában 4 százalék, addig Bulgáriában 44, Romániában 30, Lettországban és Magyarországon 26 százalék él ilyen körülmények között. 2011-ben nálunk csak a lakosság 23 százaléka tartozott ebbe a kategóriába.

Orbán Viktor szerint életveszélyben van a magyar. A miniszterelnök ezt a Kossuth rádióban mondta el annak kapcsán, hogy ez akkor van így, ha nem nő a születések száma. A NAV-botránnyal kapcsolatban megnyugtatta híveit – mást azonban nem –, mert szerinte Magyarországon mindenki tud arról, hogy komoly áfacsalások történnek. Az adócsalónak rács mögött a helye, a NAV-nak pedig az a dolga, hogy az ilyen emberekkel szemben eljárjon. Extra vizsgálatra most még sincs szükség. Különben nyolc ember két nap alatt világította át a NAV-ot a botrány kirobbanása után. Akkor meg mi a baj?

Az Átlátszó hozta, hogy az a fantasztikus TEK nyáron az árvízi munkálatokba 110 millió forintért szállt be. Pakoltak zsákot például.

Egy érdekes közvélemény-kutatási eredmény: a Tárki szerint a kormánypártok támogatói közt egyre több a nő. Azaz a macsó technika hatásos. Ezt azért nem gondoltuk volna!

Mindenki gyászolja a tegnap elhunyt Nelson Mandelát. Mi így, mások úgy.

Majdnem úgy hívják, mint a Barca klasszisát, csak nagyobbat lök: a Xaver-orkán letarolta Nyugat-Európát, már négy halálos áldozata is van. Képek a helyszínről itt.

És kisorsolták a brazíliai vb meccseit is: brazil–horvát lesz a nyitó, aztán jön a többi. Hogy ki kivel játszik, itt látható. Alig bírjuk kivárni a kezdőrúgást!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.