Hová csapna a rezsipöröly? – Határ a csillagos ég!

  • narancs.hu
  • 2014. november 9.

Hírnarancs

Stabil, stabilabb, legstabilabb. Dübörgött Magyarország, kioktatott a trafikos, lopott a postás. Ez volt a hülyék hétvégéje.

Orbán Viktor édes álmával indult a hétvége: péntek éjjel jelentette az MTI, hogy az európai és az amerikai piaci zárások után stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a magyar államadós-osztályzat kilátását a Moody's Investors Service, a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja. Vélhetően durrantak is a pezsgőspalackok, hiszen ennél jobban mi sem bizonyítja, micsoda rohamléptekkel halad a magyar gazdaság a csillagos ég felé...

E példátlan bravúr vélhetően Varga Mihálynak szolgált leginkább az örömére, mert amúgy az elmúlt hét enyhén szólva sem volt az ő hete: a Vida Ildikó-interjú miatt ő égett a legnagyobbat, és valószínűleg az sem okozhatott számára túl nagy élményt, hogy pénteken Balog Zoltán üzent neki a költségvetéssel kapcsolatban. Konkrétan azt, hogy egyelőre jól lesz nem piszkálni az alternatív iskolákat. „Visszavonja a kormány az alapítványi iskolák támogatásának 25 százalékos csökkentésére vonatkozó tervét” – közölte állítólag az emberforrás-miniszter az Alapítványi és Magániskolák Egyesületével (AME), ami persze valószínűleg nem azt jelenti, amit elsőre gondolnánk (a jó Balog megmenti az alternatív iskolákat), inkább a fordítottját: szeretné kicsinálni őket. Mi másra is utalhatna vajon az egyesület közleménynek további része: „Az Emmi köznevelési államtitkársága tárgyalásokat kezdeményez az AME-val az alapítványi iskolák és az állam viszonyának jövőbeni stratégiájáról, lehetőségeiről, arról, hogy mi most, és mi legyen az alapítványi iskolák szerepe a magyar köznevelési rendszerben?”

Varga Mihály

Varga Mihály

Fotó: MTI

De térjünk még vissza ehhez a hitelminősítéshez! A 444. hu idézi a közszolgálati híradóban kifakadó műsorvezetőt, Németh „Trafikos” Balázst, aki ezt vágta a képünkbe: „Talán az mutatja a legjobban, hogy megint kifejezetten jó hír érkezett a magyar gazdaságról, hogy több internetes oldal elhallgatta vagy megpróbálja elhallgatni a Moody’s döntését. Ezek azok a kritikus hírportálok, amelyek máskor mindenről hosszan beszámolnak, ami szerintük Magyarországnak vagy a magyar embereknek rossz. De most nem volt könnyű hetük, sok mindent kellett elhallgatniuk.”

Ezek után még kíváncsibban várjuk a közszolgák ma esti hírösszefoglalóját az aktuális tüntetésről. Vagy az is rossz a magyar embereknek? Netán nem magyar emberek fognak tüntetni?

De ne gondolják, hogy ez volt a legnagyobb pofátlanság a hétvégén. L. Simon sokkal nagyobbat gurított, amikor a postásra kente, hogy miért nem értesültek az illetékesek Vida Ildikó leveléről, de a csepeli rezsipöröly, Németh Szilárd is kitett magáért azzal, hogy kijelentette: az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjének, André Goodfriendnek is meg kellene jelennie az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt az Egyesült Államok által elrendelt, magyar állampolgárokat érintő beutazási tilalom ügyében.

Nem akarunk tovább ugrálni ezen a felminősítéscuccon, de azért csak megidézzük a magyar gazdaság nagyágyúját, a 2011-ben még pénzügyminiszterként varázsló Matolcsy Györgyöt, mit is mondott a Moody´s leminősítését hallva: „Spekulációs támadás folyik Magyarország ellen.” Az mindjárt más.

A hétvége gyásza: 91 éves korában elhunyt Gera Zoltán, a nemzet színésze. Ezzel a tíz éve készült portréfilmmel emlékezünk rá:

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.