Ingyenvíz, halálbüntetés, nemi erőszak és önfényezés a munka ünnepén

  • narancs.hu
  • 2015. május 1.

Hírnarancs

Elesett a Neptun-iskola, felszámolják az Illatos úti telep veszélyes hulladékrengetegét, és úgy tűnik, nem tartják szavukat a tankönyvválasztásról vetítő döntéshozók. Juhász Péter ott tüntet, ahol akar, a nemi erőszak meg továbbra sem vicc.

Éljen május elseje!

Majálisokban, cirkuszban és kenyérben gazdag ünnepe lehetett mindazoknak, akik a pénteki munkaszüneti napot nem ágyban, párnák közt, esetleg a szabadban kirándulva töltötték. Ahogy kell, a politikai pártok majálisnak álcázott sör-virsli partiban tolták a propagandát.

Így a Jobbik Vona Gábor személyében a halálbüntetés mellett ágált a Hajógyári szigeten tartott „Nemzeti Majálisán”: a pártelnök parlamenti vitanapot akar a kérdésről – ezúton gratulálnánk a miniszterelnöknek! –, de a rendezvényen a tapolcai győzelem fényében a párt egyéb terveit is megosztották az érdeklődőkkel. Ehhez képest a DK Gyurcsány Ferenccel látszólag szolidra, ám vélhetőleg hatásosra vette a figurát. A „kormányzásra készülő” Gyurcsány legfrissebb programjukból ízelítőt adva az ingyenes ivóvíz ötletével hívta fel magára a figyelmet.

false

 

Fotó: MTI

Az MSZP kertitörpékben gazdag majálisán meg kb. nem történt semmi, emberek ettek-ittak, politikusok beszéltek, ám állítólag meglepően sokan voltak, egyes információk szerint megtelt a városligeti rét.

Míg ki-ki kedvére kampányolt a munka ünnepe álcájában, addig a Fidesz tökéletes kommunista közleményt jelentetett meg (írja Fekete Lyuk blogunk), amely paródiának hibátlan lenne, de viccnek azért kicsit durva. Ráadásként pedig május 1. a „közmunka ünnepe” címen  akadályversenyt rendeztek a Köztársaság térre, amely játéknak jó volt, csak hát ilyen a valóság, annak meg szörnyű.

Mindeközben légiparádénak nevezett hangoskodás volt a Duna fölött, a hidak között.

Elesett a Neptun

Legutóbbi tüntetéses tudósításunkban arról írtunk, hogy többen a Neptun Általános Iskola bezárása ellen emelték fel szavukat, pólóikkal, zászlókkal, táblákkal a felszámolás ellen tiltakoztak. Ám úgy tűnik, hogy a pedagógusok és a szülők, na meg a gyerekek kitartó harca tegnap szomorú véget ért. Hiába van a 15. kerületi önkormányzatban jó pozícióban a DK és az MSZP is, a Fidesz akarata érvényesült: a képviselők – a szülők, a tanárok és a diákok nagyszámú jelenléte ellenére is – úgy foglaltak állást, hogy a fenntartó, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ javaslatát támogatják. Mindez azt jelenti, hogy megszűnik az általános iskola – állítólag azzal a mondvacsinált indokkal, hogy „nem gazdaságos” –, helyére pedig kínai–magyar kéttannyelvű iskola gimnáziumi szekciója fog költözni.

false

 

Fotó: Galló Rita

Hazudtak a tankönyvekről?

„Tavaly legalább beleálltak, ők mondták meg, hogy mit lehet rendelni, és kész. Idén viszont az átverés megy, április elején azt ígérték, hogy nem lesz javasolt tankönyvlista, erre pár napja kiderül, hogy adminisztratív eszközökkel gyakorlatilag mégis korlátozzák a tanárok tankönyvválasztási jogát” – ezt „egy tankönyves ügyekben jártas szakember” mondta a 444.hu-nak az elmúlt napok változásairól. Ugyanis sokakat megdöbbentett a területen a most behozott, bizonytalan jogi hátterű változás, amivel megpróbálják korlátozni a szabad tankönyvválasztást.

Szabad a pálya

Juhász Péter – meg persze bárki – Orbán összes háza előtt tüntethet. „Megyünk is, hisz tegnap bejelentettem egy demonstrációt a felcsúti háza elé május 15-re. Hogy az ő szavaival éljek: »a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot«.”

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tegnapi végzésével helyt adott a TASZ felülvizsgálati kérelmének, és hatályon kívül helyezte a devizahitelesek tüntetését megtiltó végzést. A bíróság leszögezte: mások jogainak feltételezett veszélye nem legitim és nem is elegendő indoka egy tüntetés előzetes megtiltásának.

Felszámolás alatt

Megkezdték tegnap éjjel az Illatos úti Budapesti Vegyiművek telephelyéről a veszélyes anyagokat – azt a 2800 tonna, körülbelül ezer hordó illegálisan elhelyezett hulladékot – elszállítani Dorogra, miután környezetvédelmi vizsgálatot tartottak a helyszínen, és a laboreredmények azt mutatták, hogy bizonyos folyamatok „negatív irányba mozdultak el”. A költségeket 1,1 milliárd forintra becsülték, amit a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) kell megelőlegeznie, ezt követően pedig ez az összeg a felszámolás alatt lévő vegyiművek vagyonából érvényesíthető.

false

 

Fotó: MTI

Nemi erőszakkal viccelt

most épp a Bors címen futó lap, amelynek munkatársai címadásban megnyerték a tahósági versenyt: „Nemi erőszakot rendelt magának 42. szülinapjára”. De a cinikus viccelődésben is elég erősek, mert egy a szexuális erőszakkal szemben tanúsított közömbösségre felhívó akció miatt meztelenre vetkőző nővel kapcsolatban meg azt találták mondani, hogy „Soha rosszabb tiltakozó akciót!”.

false

Figyelmébe ajánljuk