Kövér László felteszi a kezét, most már megbeszélné…

  • narancs.hu
  • 2015. január 20.

Hírnarancs

Kibeszélést tervez a Fidesz, a kormányzat csinovnyikjai utólag egyeztetnek a jól elbaltázott útdíjról. De világszerte is romlanak a növekedési kilátások, nem enyhül a terrorfenyegetés, eltávozott tőlünk a könnyű kezű dalszövegírók doyenje, s enyhe, de ronda idő vár ránk a héten – borongós és morbid hírek kedden.

Csak ne a gyerek előtt!

A kormánypárton belüli feszültségek is szóba kerülnek a Fidesz legközelebbi elnökségi ülésén – értesült a vs.hu. Ezek szerint maga Kövér László (aki vastagon érintett a messziről belvillongásnak tűnő cicaharcokban) kezdeményezte, hogy a Fideszen belüli konfliktusokról tanácskozzanak a pártvezetés következő ülésén. Január elején azért nem jött el a nagy kibeszélés pillanata, mert Lázár és Pokorni is szabadságon volt. Pokorni, Lázár, Kövér, Szájer és a többi pajkos nebuló csínyjeire most nem térnénk ki részleteiben, legyen annyi elég, hogy képmutatásban gyakorlott házas- és párttársak között is érvényes a szabály: nagy társaságban, idegenek előtt nem veszekszünk! Még akkor sem, ha olyan jólesik…

Kövér beszél - a kép nem a helyszínen készült!

Kövér beszél – a kép nem a helyszínen készült!

Fotó: MTI

Ekkora zajban

Egyeztetni sosem késő, bár utólag néha már kínos.  A nol.hu beszámolója szerint az alighanem honi egyeztetési rekordnak tekinthető megbeszélésekbe hétfő reggel nyolc órakor vágott bele a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Fónagy János parlamenti és Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, valamint Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár elsőként a hatóságok és a tudományos élet képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz. Vagyis azokkal, akikkel valójában az e-matricás rendszer kiterjesztésének előkészítő szakaszában kellett volna véleményt cserélniük. Másfél órás turnusokban, csoportosan jöhettek a panasztevők: elsőként az MTA közlekedéstudományi bizottsága, a Közlekedéstudományi Egyesület, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt., a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Közlekedéstudományi Intézet, valamint a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. küldöttei kaptak helyet. Azután sorra-rendre mindenki szót kapott, így azután, alighogy megkezdődött, már le is zárult az utólagos egyeztetés: egyetlen nap alatt negyvenkét szervezet képviselőjének véleményét jegyezték le. A párbeszéd persze egyoldalú volt: kérdéseire senki sem kapott válaszokat –  így fogalmazott Kovács Kázmér ügyvéd,  a Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke is, ami az asztal túloldalán helyet foglaló minisztériumi belső hármas ismeretében nem is csodálható.  A panaszokat, észrevételeket szerdán tárgyalhatja is a kormány – bár tudjuk,  miniszterelnökünk arany szavaival élve  ez  csak a „próbaüzem gépházzaja”.

false

 

Fotó: budaorsiinfo.hu

Pesszimista IMF

Reményre sok okunk nem lehet: a BBC tudósítása szerint a Nemzetközi Valutaalap alaposan visszavágta a növekedési kilátásokat – úgy az idei, mint a jövő évre vonatkozóan. Idén tehát a korábban gondolt 3,8 százalékos növekményből mindössze 3,5 marad erre az évre, jövőre pedig 3,7 százalékkal növekedhetünk. A váratlan pesszimizmus annál is meglepőbb, mivel az olajárak meredek zuhanása igenis kedvező földünk legtöbb nemzetgazdasága számára – igen ám, de az IMF szerint ezt bőven ellenpontozza a világban tapasztalható, összességében lanyha befektetési hangulat.

false

Terrorfenyegetés

Újabb túszok lefejezésére készül az ISIS: a szélsőséges dzsihádista szervezet, ahogy az a CNN drámai beszámolójából is kiderül, pontosan annyi váltságdíjat, azaz 200 millió dollárt követel japán túszaiért, amennyit a szigetország Ábe Sinzó miniszterelnök vezette kormánya ajánlott fel az Iszlám Állam elleni harcra. Az éppen közel-keleti körúton tartózkodó kormányfő eddig nem mutatta jelét annak, hogy alkudozni készülne a terroristákkal.

Ehhez képest csupán csekély megkönnyebbülésünkre szolgált, hogy kiderült, aligha terrortámadás végzett a Jáva-tengerbe zuhant indonéz gép utasaival. Az Index cikkében ismertetett vizsgálati eredmények, a fekete dobozok visszahallgatása nyomán egyelőre annyit tudunk: nagyobb az esély arra, hogy a múlt heti lapszámunkban ecsetelt forgatókönyv következett be, azaz meteorológiai természetű katasztrófa lett a viharzónába került utasszállító végzete.

Kiürített állatkert

Akadt azért mára drámai hír saját házunk tájáról is: tüzérségi lövedéket találtak a fővárosi Vágány utcában, ezért kiürítették a közeli Fővárosi Állat- és Növénykertet és az Országos Gyógyintézeti Központot. Persze nem kell aggódni: csak az embereknek kellett menniük, az oroszlánokat és a mérges kígyókat hirtelenjében nem engedte szabadon a katasztrófavédelem a Városligetben (ahol előbb-utóbb megveszi őket az isten hidege). Az Index tudósításában eredetileg még szerepelt a hatásos mondat: „Az állatok az állatkertben maradnak – közölte a kommunikációs tiszt.” Kár, pedig elnéztük volna, amint evakuálják a lajhárokat. De nem: a zömmel négylábúakat az állatházakba terelték, ahol egy esetleges robbanás esetén nem sérülhetnek meg a repeszektől, a gondozók pedig az állatkert egy olyan pontján várják ki a robbanótest vizsgálatát, amely a területzáron kívül található. A dráma azóta lezárult: szerdán már nyugodtan látogathatók az állatok.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Meghalt S. Nagy István

A nap szomorú híre: hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt S. Nagy István (†81). A legendás dalszövegírót sokáig ápolták kórházban, ám születésnapján, kedden hajnalban végleg feladta a küzdelmet. A blikk.hu cikkében az özvegy, Csongrádi Kata szavai nyomán elevenednek meg a népszerű slágergyáros utolsó, betegséggel teli hetei.

Az S. Nagy által írott dalszövegeket felsorolni is nehéz volna: többek között olyan zenészekkel, előadókkal dolgozott együtt, mint Cserháti Zsuzsa, Koncz Zsuzsa, Szécsi Pál, Kovács Kati, Zorán, Soltész Rezső – a már három évtizede eltávozott Máté Péterrel formált alkotói kettősük pedig legendás volt. Következzen tehát egyik leghíresebb daluk, a kívánságműsorok örök kedvence:

Szürke, langyos idő

Rosszkedvünket az idő sem enyhíti: mint heti prognózisunkból is kiderül, a hét legvégéig marad a szürke, borongós, hol szitálós, hol esős, néha ködös, tipikus novemberi idő. S még az a legjobb opció, ha ezt a megkésett őszt a január váltja, jó kis ropogós, gázórapörgető hideggel. Mert nehogy már megint márciusban jöjjön meg a tél!

Figyelmébe ajánljuk