Leszerepelt a köztévé – A híreket is megtartják maguknak

  • narancs.hu
  • 2015. március 16.

Hírnarancs

Szemünk előtt bontakozik ki a hírekkel fukarul bánó kormánytévé tragikomédiája. Előkerült Putyin, rájár a rúd a földtulajdonosokra, a győri focicsapatra és némely egzotikus szigetek szerencsétlen lakóira.

M1, káosz

Ilyen zagyva adóra még nem volt példa a közszolgálati televíziózás tartalmakban gazdag történetében! A tegnapi kaotikus rajt eredménye máris kézzelfogható: a nézettségi adatok alapján az M1 elvesztette régi nézőinek javát is. Sebaj, majd visszaszoknak: valakiknek biztosan bejön az Ablak és a Meteo TV szerencsétlen szerelemgyereke.

Ma, az előzetes programtáblájukra rácáfolva, mégis tudósított az új M1 a parlament üléséről (ebben a pillanatban Orbán Viktor éppen kerek perec visszautasítja az ügynökvádat), ám pillanatnyi állás szerint, ami esetükben semmit nem jelent, nem szándékoznak folyamatosan tudósítani az Országgyűlésből. Akit mégis érdekelne a törvényhozás, az a parlamenti honlapon élő közvetítésben ezután is követheti a plenáris üléseket, vagy hallgassa a Magyar Rádió műholdas és internetes sugárzású MR5 parlamenti adóját, illetve nézze a P+ kereskedelmi televíziót. De egy friss hír szerint a népszerű hirado.hu-n is követhetjük az Országgyűlés munkáját. No, ennyit a 80 milliárdos közszolgálatról.

Vasárnapi címlap a hirado.hu-n

Vasárnapi címlap a hirado.hu-n

 

Földadó, szintén káosz

Újabb kormányzati intézkedés váltott ki jól kiszámíthatóan kaotikus következményeket: a hét végéig kell a tulajdonosoknak befizetniük a földadót az érintett önkormányzatoknak, a részletek azonban máig nem világosak. Míg az agrártárca szerint csak azokra vethető ki az új teher, akik bérbe adják földjeiket, az önkormányzatok ezt máshogy gondolják – tudjuk meg a némileg nekibátorodott Magyar Nemzetből. A helyzet olyannyira zavaros, hogy a helyi földadó visszavonását javasolja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége azoknak az önkormányzatoknak, amelyek azt eddig bevezették. Úgy vélik, hogy a települések jogszerűen nem vethetnek ki adót a földekre. A kormányhivatalok azonban eddig nem találtak problémás elemet a helyi földadókban, a rendeletek átmentek az ellenőrzésen. A jogértelmezés nem mindenhol egységes, a gazdálkodók pedig attól tartanak, hogy az önkormányzatok – függetlenül attól, hogy valaki gazdálkodik-e a földön vagy bérbe adja – megpróbálják majd behajtani az adót. Ez azért nem lenne meglepő.

Putyin visszatért

Hihetetlen, de előkerült épen, látszólag egészségesen Putyin, népének atyja, hazánk vezetőinek nagy barátja. Hogy bizonyítsa, mennyire képben van, máris fogadta a kirgiz elnököt. Ezen kívül Sojgu, Putyin honvédelmi minisztere harckészültséget léptetett életbe az Északi Flottánál és a Nyugati  Katonai Körzet több egységénél, miközben az ország távol-keleti részén a légierő kezdett hadgyakorlatba. A Kreml ötnaposra tervezi a váratlanul bejelentett nagyszabású, 38 ezer katonát, 110 repülőt és helikoptert, 41 hajót, 15 tengeralattjárót érintő tesztet.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Quaestor, ETO

A brókerbotrány különös fejleményeként Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport többségi tulajdonosa, a Győri ETO FC elnöke a ma este esedékes Pápa elleni meccs előtt egy nappal meglátogatta a csapat edzését, és tájékoztatta a játékosokat a jelenlegi helyzetről. Az etofc.hu beszámolója szerint Tarsoly azt mondta a futballistáknak, hogy igyekszik mindent megtenni azért, hogy a Quaestor-csoport mielőbb kilábaljon a mostani nehéz helyzetből, miközben elindult a cégcsoport újjászervezése. A Győri ETO FC Kft. a múlt héten csődvédelmet kért, miután egy hete öncsődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft., a klubot tulajdonló Quaestor-csoport egyik cége. Tarsoly most arról beszélt, hogy a csődvédelemre azért volt szükség, hogy a rendelkezésre álló 120 nap alatt megoldást találjanak a futballklub és a létesítmények további működtetésére. Egy másik támogató, az Audi Hungaria szombaton azonnali hatállyal felmondta szponzorációs szerződését az NB I-es csapatot működtető kft.-vel. (A brókerbotránnyal kapcsolatos örömhír: A korszerű és európai színvonalú pénzügyi felügyelet megteremtésében játszott szerepéért, a  PSZÁF folyamatos modernizálásával elért kimagasló eredményei és példaadó vezetői munkájáért cserébe a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki az Orbán-kormány Szász Károlyt, aki a Fidesz jóvoltából kétszer is, utoljára 2013 őszéig vezethette az azóta az MNB-be olvasztott bankfelügyeletet.)

Tragédia a Paradicsomban

Szinte a földdel tette egyenlővé a Pam szuperciklon a festői Vanuatut (a szigetcsoport leánykori neve: Új-Hebridák). A Csendes-óceán déli részén kevés ennél gyilkosabb erejű viharrendszer pusztított: jellemző, hogy a ciklon szeme körül az átlagos szélsebesség meghaladta a 250 kilométer per órát, a légnyomás 896 millibarig süllyedt, a ciklon útjában néhol rövid idő, akár egy nap leforgása alatt a teljes éves magyarországi csapadékmennyiség is lehullhatott. Vanuatun több mint százezer embert érintett a ciklon pusztítása – egyelőre még nincsenek pontos adatok a halálos áldozatokról (többtucatnyian lehetnek), pláne mert több sziget még elérhetetlen.

Szép tavasz, napfogyatkozás

Sokszor napos, szép tavaszi időnk lesz a héten – ez derül ki friss prognózisunkból. No meg az is, hogy e hét péntek délelőttjén részleges napfogyatkozásnak lehetünk tanúi: hosszú évek után ez a leglátványosabb fogyatkozási esemény Európából nézve és nem is nagyon tapasztalhatunk effélét egy jó ideig. Legközelebb 2018. augusztus 11-én Észak-Európából láthatnak egy részleges napfogyatkozást, míg 2020. június 21-én egy gyűrűs napfogyatkozást figyelhetnek meg Délkelet-Európa lakói. A következő, az 1999-eshez hasonló teljes napfogyatkozást legközelebb 2081. szeptember 3-án láthatják - többnyire már csak szerencsés utódaink, akkor még remélhetőleg létező hazánkból.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.