Reszkessetek, britek! – A kormány beperelte a Financial Timest, a köztévé a BBC-t oktatja

  • narancs.hu
  • 2015. március 17.

Hírnarancs

Megint távol maradt egy fontos szavazástól a miniszterelnök, bár nélküle is bőven leszavazták az ügynökakták nyilvánosságára vonatkozó törvényjavaslatot. Perre kerülhet sor a kormány és a brit Financial Times között, de az MTVA-nak sem tetszik különösebben, hogy még a BBC is beszámolt a hatalmas bukásáról.

Igazolt hiányzás

Orbán Viktor nem szavazott ma az ügynökaktákról (pedig előtte a maga sajátos módján még válaszolt is a jobbikos Mirkóczki Ádám kérdésére), sőt ott sem volt, mivel – ahogy azt már oly sokszor eljátszotta, ha fontos kérdésről volt szó – igazoltan tűnt el a szavazás idejére. Az Országgyűlés különben simán leszavazta Schiffer Andrásnak az akták nyilvánosságára vonatkozó törvényjavaslatát, már nyolcadszorra (!). „Az Országgyűlés ma, 67 igen szavazat mellett, 102 nem és 2 tartózkodás mellett nyolcadik alkalommal is elutasította az aktanyilvánossági törvényjavaslatom megtárgyalását. Tisztelet a bátraknak!” – írta Schiffer a Facebook-oldalán.

false

 

Fotó: MTI

Orbán mellett igazoltan hiányzott Lázár János, Balog Zoltán és a párizsi kéjutazása miatt megszorongatott Hende Csaba is, de – mint látható – nem is volt rájuk szükség.

Beperli a kormány a brit Financial Timest

A kormány olyan pert akaszt a brit Financial Times nyakába, „ami még őket is meg tudja ingatni” – vallotta egy kormányközeli forrás a Hír24-nek. A lap még csütörtökön írt arról, hogy az Európai Unió blokkolta a paksi bővítésről szóló orosz–magyar megállapodást, és Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár már ekkor közölte, hogy helyreigazítási kérelemmel fordult a magyar kormány az üzleti lap szerkesztőségéhez.

„Amit megírtunk, az úgy pontos és hiteles” – mondta már másnap a brit gazdasági lap munkatársa, amivel tulajdonképpen azt is jelezte, hogy nem közölnek helyreigazítást. De a Hír24 forrása szerint a kormány nem is ezért perel, hanem amiatt, hogy a paksi bővítésről szóló cikkükkel „kárt okoztak Magyarországnak”.

MTVA vs. BBC

Még a BBC is beszámolt az új Nemzeti Hírcsatorna bénázásáról, a Monitoring blog a Budapest Business Journalra, illetve a Broadband TV Newsra hivatkozva írta, hogy „az M1-et folyamatos hírcsatornaként indították újra, de a kezdő napján szerkesztési, vágási és hangtovábbítási problémák is felmerültek, miközben a bemondók úgy tűnt, mintha meg lennének ijedve a folyamatos élő közvetítéstől. Eközben többször elírták a neveket is, Áder János államfő nevét például Ádárnak írták”. De kitértek a blogban Szabó László Zsolt védekezésére is, aki szerint „csak az nem hibázik, aki nem tesz semmit”.

false

„Persze nem hagyja magát az MTVA, méltó revánsot vett” – írja a HVG, ami abból állt, hogy felhívják a britek szíves figyelmét arra, hogy „Szabó László Zsoltot a Nemzeti Média Hatóság elnökének nevezték, de ő valójában a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója”, illetve még „a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nevét sem írják pontosan, az helyesen ugyanis National Media and Infocommunications Authority” – közölték. Az MTVA nevében Szabó László Zsolt is megnyilvánult, egyenesen „meglepték a cikkben szereplő, a BBC-re amúgy nem jellemző súlyos pontatlanságok”. Le a kalappal, így kell megvédeni a nemzeti közszolgálatot!

Majdnem első látásra

Hivatalosan is fogadta a kormányfő Colleen Bellt, az USA új budapesti nagykövetét. Az egyórás megbeszélésén Orbán Viktoron kívül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A találkozóról fénykép is készült, amelyen Orbán éppen valami vicceset mondhatott a nagykövetnek.

false

 

Fotó: MTI

Eközben a Parlamentben

Immár hagyománnyá vált, hogy a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház és a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya minden évben megrendezi a Magyar Sajtófotó-pályázat „MÚOSZ Nagydíja” nyertesének kiállítását. 2015-ben e díjat Béli Balázs kapta Úton Európába című képriportjáért. A mostani kiállítás a parlamenti patkóban zajló, az előző ciklusban is pezsgő élet „izgalmait” mutatja be. A képek azt illusztrálják, hogy egy-egy plenáris ülés alkalmával a képviselők hogyan találták meg a módját az aktív pihenésnek, vagy egyszerűen csak miként szundítottak kicsit. A 2011-es házszabály-módosítás óta csak az emeleti karzaton kijelölt helyről készíthetnek fényképfelvételeket a sajtó munkatársai, a fotók 2011 és 2015 között készültek. (A kiállítás megtekintése március 27. és április 26. között díjtalan.)

false

 

Fotó: Béli Balázs

Derzsi János #szfe150

Mutatunk egy képet a Színház- és Filmművészeti Egyetem születésnapi projektjéből, az 1982-ben végzett, Major Tamás osztályába járt, tanulmányai közben a Filmgyárban kaszkadőrmunkákat vállaló, Szomjas György, Jancsó Miklós, Gothár Péter és Bódy Gábor filmjeiben főszerepeket kapó, Jászai Mari-díjas színművészről, Tarr Béla alkotótársáról: Derzsi Jánosról.

false

 

Fotó: szfe150

Neked ajánljuk