Orbán azért nem válaszol a kellemetlen kérdésekre, mert inkább a nyugdíjasokkal szeretne foglalkozni

  • narancs.hu
  • 2015. április 21.

Hírnarancs

Nem volt könnyű, de a miniszterelnök ma megdöntötte saját pofátlansági rekordját. A kormány megijedt a hallgatóktól, a jobboldali médiabirodalom meg teljesen megbomlott. Hírek.

A tegnap esti diáktüntetések után Palkovics László felsőoktatási államtitkár ma bejelentette: nem szüntetik meg a kommunikáció és médiatudomány, illetve a nemzetközi tanulmányok szakokat. A Felsőoktatási Kerekasztal ülésén a rektorok, a hallgatók és az oktatók képviselői arról is meggyőzték az államtitkárságot, hogy nem jó ötlet a 3+2 éves pszichológiaképzés osztatlanná alakítása. Ezzel együtt kivezetik a társadalmi tanulmányok szakot és több kisebb volumenű képzést, szakirányt. A kerekasztal rábólintott a felsőoktatási törvény módosítására is, amely tovább korlátozná az egyetemi autonómiát és a hallgatók érdekérvényesítő képességét. Úgy tűnik, a tegnapi demonstráció szervezőit egyelőre nem győzték meg a fejlemények, holnap este újabb tüntetés lesz az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt.

A helyzetet a magyarnarancs.hu új blogja, a Liberális szemmel elemezte.

Hallgatók hétfője

Hallgatók hétfője

Fotó: MTI

Orbán Viktor miskolci sajtótájékoztatóján az Index Habony Árpádról kérdezte a miniszterelnököt. Orbán szerint csak a budapesti kávéházakban „feszkóznak” azon, hogy kit tartanak az ő tanácsadójának, a kormány ilyen kérdésekkel nem foglalkozhat, hiszen az a kormányzás elmúlt hónapokban megmutatkozó színvonalát húzná le. Annyit azért elárult, hogy „a magyar állam szabályai szerint” nem foglalkoztatja Habony Árpádot. Első miniszterelnöki ciklusában még minden tanácsadójával szabályos szerződést kötött, de azt tanulta, hogy ez nem jó. A miskolci publikum tapssal jutalmazta a miniszterelnök válaszát. További eszement érvek, köztük a cikkünk címébe emelt demagógiai klasszikus az Index videójában.

Közönségtalálkozó Miskolcon

Közönségtalálkozó Miskolcon

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Az adócsökkentés lesz az új rezsicsökkentés! Jön az „adócsökkentés költségvetése”, jelentette be Varga miniszter és Rogán frakcióvezető a Fidesz–KDNP mai frakcióülése után. 16-ról 15 százalékra csökkentik a személyi jövedelemadó kulcsát, és növelnék a kétgyermekeseknek járó családi adókedvezményt is. A kormánynak persze még rá kell bólintania az ötletre, de a 444.hu cikkéből máris kiderül, hogy az új csodafegyver – ki másnak – a magasabb jövedelműeknek kedvez.

Papír zsebkendővel és vécépapírral kartelleztek egyes áruházláncok a Gazdasági Versenyhivatal gyanúja szerint. A GVH ma rajtaütésszerű vizsgálatot tartott a Tescónál, az Auchannál, a Sparnál, a Metronál és a DM-nél, mert a feltételezések szerint a vállalatok a Vajda-Papírral és az SCA Hygine Products céggel összejátszva egyeztették egyes papíráruk árát. A GVH a közelmúltban bírságolta egymilliárd forintra az Auchant, és a látóterébe ezúttal is kizárólag külföldi tulajdonú áruházláncok kerültek. Kész szerencse, hogy olyan tisztességes kereskedők is dolgoznak hazánkban, mint a CBA, a Reál vagy a Coop!

Lazán kapcsolódik a hvg.hu szórakoztató összeállítása arról, hogyan játsszák ki a boltok a  vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt. Pontosan úgy, ahogyan azt minden épeszű elemző előre megjósolta.

Nagyinterjút adott Bayer Zsolt a Hír24-nek. A publicista munkájának izgalmain túl Bayer vívódásai is terítékre kerülnek, kiderül például, hogy gyakran direkt rájátszik szerepére, Tóta W. Árpádot sem tartja rasszistának, de a bosszantása végett azért ezt írta róla. Szó esik Semjén Zsoltról, Simicska Lajosról és a faszhelikopterezős Aurelióról is. Kiderül továbbá, hogy a liberális végromlásért havi egymilliós fizetés kárpótolja Bayert, amiért heti két cikket is elvárnak tőle.

Csermely Péter, a Napi Gazdaság frissen kinevezett főszerkesztője a köztévébe látogatott, hogy elmondja: teljes értékű közéleti napilappá alakítja a szaklapot. Az újság gazdasági gerince azért megmarad, tette hozzá Csermely, akinek a gerinc ügyében tett megszólalásait igazán semmi okunk megkérdőjelezni.

Figyelmébe ajánljuk