Orbán megint kitért a kínos kérdések elől

  • narancs.hu
  • 2015. április 28.

Hírnarancs

A miniszterelnök a bevándorlók baszogatása után újabb témában zárkózik a Jobbik mellé. Összeült a parlament, az eredmény: viszik a nemzeti parkok földjeit, tovább kuszálják a vasárnapi zárva tartás szabályait. Keddi híreink következnek.

Pécs, provokátorok, halál

A pécsi hérosz

A pécsi hérosz

Fotó: MTI

Az elmúlt hetek leosztása szerint csütörtökönként Lázár János sajtótájékoztatói, keddenként Orbán Viktor országjárásának aktuális felszólamlásai szolgáltatják a híreket. A miniszterelnök ezúttal Páva Zsolt pécsi polgármesterrel parádézott a modern városok körút legújabb állomásán, de a nagy örömködésbe belerondított 10-15, a Pécs közelébe tervezett atomtemető miatt tiltakozó ellentüntető. Orbán nyugdíjas hívei kis híján nekimentek a „provokátoroknak”, még szerencse, hogy bölcs vezetőjük idejében higgadtságra intette őket. Igaz, a vs.hu videóján azt is hozzáteszi, „fontos, hogy a többség erejével toljuk félre őket”.

Újságírók újfent megpróbálták Habony Árpádról kérdezni Orbánt, akinek magyarázkodása, ha lehet, még a múlt hetinél is kínosabbra sikerült. „A politikai tanácsadó nálunk jogi kifejezés. A Miniszterelnökségen és a minisztériumokban is dolgoznak politikai tanácsadók. Hogy én kire hallgatok még a feleségemen kívül, az meg az én dolgom, mert én vállalom a felelősséget a döntéseimért” – mondta a miniszterelnök a hvg.hu tudósítása szerint. Orbán annak firtatását, hogy jó barátja, Habony Árpád mégis miből él luxuskörülmények között, a „politikai peepshow” részének tekinti. A múlt héten brutálisan meggyilkolt kaposvári trafikos lány halálára annyit tudott mondani, hogy „a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani”. Olyan nehéz lenne kiállni és elismerni, hogy elég hülye ötlet volt lefóliáztatni a dohányboltok kirakatát?

Szomorú vasárnap

Az értelmetlen kereskedelmi törvénykezés témájánál maradva örömmel értesítjük olvasóinkat, hogy az Országgyűlés ma megszavazta a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény módosítását. A lényeg, hogy mostantól a világörökségi területen működő üzletek sem mentesülnek a szabályozás alól, mehetnek tehát a levesbe a körúti Sparok és a belvárosi Aldik is. Jó hír azonban a korán kelőknek, hogy 6 óra helyett már 4.30-tól kinyithatnak az üzletek. Elméletileg vasárnap csak olyan pékség működhet, amely kizárólag pékárut és tejet árul, bár az továbbra sem világos, hogy egy lezárt kóláspult vajon belefér-e a KDNP-nek vasárnap. Bolttulajdonos legyen a talpán, aki eligazodik a paragrafusok között!

Eközben Balaton-parti települések és Velence önkormányzata arra hívja fel a figyelmet, hogy enyhíteni kellene a szigoron, mert a szezonban több száz német turistát bajos lesz Marika néni kisboltjában kiszolgálni.

Volt kétharmad, nincs kétharmad

A parlamenti kétharmad elvesztésével jelentősen visszavett az arcából a Fidesz–KDNP. Az index cikke arra mutat rá, hogy két hónapja nem javasoltak alkotmánybírót a távozó Paczolay Péter helyére, mivel minősített többség nélkül nem tudnának akárkit benyomni a testületbe. Orbán persze azt se bánná, ha tartósan csonka maradna az AB, hiszen jelenleg biztos többségben vannak a kormány iránt lojális bírák.

A nemzeti parkok földjeinek lenyúlását ellenben megoldották kétharmad nélkül is, csak ki kellett venni az eredeti törvényjavaslatból a minősített többséget igénylő részeket. Ezúttal a vesztét érző Fazekas miniszter is megtalálta az igen gombot, a Fideszből csak Bencsik János szavazta le a törvényt. Az ellenzék és a civilek attól tartanak, hogy ezzel a védett területeken is szabad utat kap a földmutyi.

Túl nagy volt a csábítás

Rögtön két – egy hazai, egy uniós – eljárást is indít a Médiahatóság az Éden Hotelben bemutatott szexuális kényszerítés miatt. A Tv2 először igyekezett elbagatellizálni az ügyet, „csábításként” jellemezve a történteket, de azóta belső vizsgálatot is indítottak. Igaz, a műsor új epizódjából kivágták azt a részt, melyben a zaklatás áldozatává vált Nóri az erőszakra panaszkodott.

Ráadás: Szasza bevarrja

A nap sportjelenete a magyar megye III.-ból, egyenesen az Ágfalva–Pereszteg rangadóról érkezett. Nagy tételben tennénk rá, hogy ekkora szabadrúgásgólt az OTP Liga egész szezonja sem fog produkálni. Nézze! És nézze újra!

Figyelmébe ajánljuk