Orbán országa Európa legszolidárisabb országa, de ha lehet, a menekülteket rugdossuk ki a kontinensről

  • narancs.hu
  • 2016. október 21.

Hírnarancs

Orbán Brüsszelből üzent a kvótáról és a sajtószabadságról, Szőcs Géza vitázik, a „baloldal alvilági alakokkal készül” a hétvégére, Áder nem írt alá. Előzetesben a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja.

Orbán Viktor elégedetten távozott ma az uniós csúcsról, hiszen ahogy elmondta, sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását. Az öröme azért mégsem lehet teljes, a kérdés ugyanis nem került le teljesen a napirendről, pedig szerinte úgysem egyeznek meg erről a kérdésről a tagállamok, ám mivel Jean-Claude Juncker nem így gondolja, a helyzet megoldására a soros elnök Szlovákiát kérte fel. Orbán a sajtótájékoztatón annak is hangot adott, hogy bár sokan vádolják országunkat azzal, hogy a menekültválságban nem vagyunk szolidárisak, ez természetesen nem igaz; az igazi szolidaritás ugyanis abban nyilvánul meg, hogy mi nemcsak a magyar határokat, hanem az egész EU-t meg akarjuk védeni. Mások nem ezt teszik, szóval mégiscsak mi vagyunk a legjobb fejek, pont. Amúgy meg az a leghumánusabb, ha be sem engedjük a menekülteket Európába.

Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése

Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése

Fotó: Mario Salerno / MTI

Orbán, a még szolidárisabb

És ha már szolidaritás, a Népszabadságról is megkérdezték Orbánt Brüsszelben, amire csupán annyit mondott, nagyon reméli, hogy „a többi baloldali lapnál kapnak állást” a „felfüggesztett” újságírók, amúgy ez az egész hajcihő nem is a kormány ügye, egy magántulajdonban lévő laphoz mi köze is lehetne a magyar kormánynak, sőt, ha foglalkozna vele a kormány, az volna a baj. A Népszabi kapcsán egyébként most éppen Menczer Tamás, a külügyi tárca sajtófőnöke küldte el az Egyesült Államokat (amely csütörtök éjjel adott ki ezzel kapcsolatban egy közleményt) a büdös francba azzal, hogy nincs itt semmi látnivaló, Magyarországon nincs veszélyben a sajtószabadság, lehet szépen hazamenni.

Ünnep előtti hangulat

Azon már meg sem lepődünk, hogy a vasárnapi nagy Orbán beszédre telefonon toboroznak résztvevőket, és azt terjesztik, hogy a baloldal alvilági figurákkal összefonódva próbálja majd meghekkelni e szép állami ünnepséget. És talán azon sem kellene, hogy a KDNP parlamenti frakciótitkársága körlevélben hívja fel a kedves polgármesterek figyelmét arra, hogy segítsenek az ünnepi tömeg toborzásában, küldjenek neveket és a buszok rendszámát. Harrach Péter szerint nincs ebben semmi különös, ők bizony csak kedvesen invitálják a népet. Mi ebben a probléma?

Áder nem írta alá

Visszaküldte ma a parlamentnek megfontolásra Áder János a villamos energiáról szóló törvénymódosítást. Indoklásként azt írta, azért nem ért egyet a törvénymódosítással, mert az nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását, ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010-2020 közötti cselekvési tervvel és indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be. A témáról szóló cikkeinket itt és itt olvashatják.

Csak ne a szél! - Miért sorvasztja el a kormány a szélerőműveket?

Életfogytig?

Előzetesben van a Teréz körúti robbantás elkövetésével gyanúsított férfi. Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője azt mondta pénteken: „Kiemelkedően súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják a férfit, több emberen, hivatalos személy sérelmére, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével”, amiért akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. A gyanúsított egyelőre nem hogy vallomást nem tett, meg sem szólalt.

Figyelmébe ajánljuk