Véresre sikeredett ünnepi hétvége

  • 2016. október 23.

Hírnarancs

Orbánt kifütyülték a Kossuth térről, a Népszabadság mellett ismét sokan kiálltak, a magyar külügy pedig visszaszólt az USA-nak. Forradalmi hírek.

„Megpróbálnak minket kitörölni”

Szombaton több száz ember látogatott el a Vörösmarty térre, hogy kimutassa szolidaritását a Népszabadsággal. A Kettős Mérce által szervezett zenés akció alatt hajléktalanok árulták a Fedél Nélkül népszabis különkiadását. „Érzelmileg és idegileg is egyre nehezebb. Ez egy lehetetlen, hosszú távon fenntarthatatlan állapot, amiben vagyunk. De nem adjuk fel, amíg van erőnk, márpedig lesz, kitartunk” – mondta a helyszínen a Narancsnak Pető Péter, a lap főszerkesztő-helyettese. Az eseményről készült beszámolónkat itt olvashatja.

Tetszettek volna ’56-ban aggódni a sajtószabadságért

Az amerikai külügyminisztérium közleményben adott hangot azon aggodalmának, hogy Magyarországon hanyatlásnak indult a sajtószabadság, és meleg szívvel javasolják a kormánynak, biztosítanak olyan feltételeket a média területén, melynek köszönhetően az állampolgárok többféle nézőpontot ismerhetnek meg. A magyar külügy (KKM) erre azzal vágott vissza, hogy annak, aki a magyar sajtószabadság állapota miatt aggódik, nincsenek hiteles információi. Menczer Tamás, a KKM sajtófőnökét elragadta a forradalmi hangulat, ugyanis még azt is hozzátette, hogy annak idején, amikor tényleg nem volt sajtószabadság Magyarországon, „a magyar emberek vérüket, életüket adták a szabadságukért, de ekkor Nyugatról barátaink támogató tekintetén kívül más segítség nem érkezett” – idézi szavait az index.

Fütty és vér

Nem meglepő módon az idei október 23-ai megemlékezés is botrányba fulladt. Orbánt síppal fütyülők hada várta a Kossuth téren, a fütyülők nagy része azonban kiszorult a térről. Tudósítások szerint a miniszterelnök beszédéből hátul a sípolás miatt szinte semmit sem lehetett hallani. Az „ünnepi” beszéd egyébként főleg az EU elleni hergelésben merült ki, ugyanis Orbán erős párhuzamot vont Brüsszel és Moszkva közé, s közben még ahhoz is volt lélekjelenléte, hogy lekommunistázza az őt kifütyülő tömeget. Részletes véleményünket a beszédről itt olvashatja.

A Kossuth téren később verekedés alakult ki, Ungváry Krisztián történészt úgy megütötték, hogy vérezni kezdett a feje, de így is folytatta a tiltakozást. A Kossuth téri programmal párhuzamosan nagyjából 3000 ember jelent meg az ellenzéki pártok által szervezett tüntetésen.

Egy másik üzenet

Hosszú Katinka videóüzenetében arról beszélt, hogy szerinte mit érdemes ünnepelni október 23-án. Az olimpikon kiemelte, hogy hatvan évvel ezelőtt a harcok nemcsak Budapest utcáin, hanem Melbourne-ben, az oroszok elleni vízilabda-mérkőzésen is folytak. „Az ő bátorságuk, kitartásuk példamutató lehet a hétköznapi emberek és a sportolók számára is. Legyünk büszkék rájuk, mit tettek az országért és mindannyiunkért” – mondta Hosszú Katinka.

Máris díjazták az Oscarra jelölt magyar filmet

A Till Attila rendezte Tiszta szívvel című film nyerte idén a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon a Roger Ebert-díjat.

Figyelmébe ajánljuk