Orbán Viktor, az okos leány

  • narancs.hu
  • 2013. december 12.

Hírnarancs

A közmédia szemétkedik, a miniszterelnök ügyeskedik, a tanárokat szívatják, az esztergomi helyzet pedig kétségbeejtő, de tartható. Ez történt csütörtökön.

Antall József húsz éve halt meg. Sokan sokféleképpen emlékeztek meg az évfordulóról. A legkalandosabban valószínűleg az Index, amely el akarta kérni az MTVA-tól azt az Antall-beszédet, melyet a közmédia 1990-ben készített, de végül nem adott le. Az MTVA ezt gyakorlatilag indoklás nélkül tagadta meg, tehát „23 év után másodszor is letiltotta” a beszédet. „Úgy látszik, vannak dolgok, amik sosem változnak” – írja amúgy remek összeállításában az Index, ami viszont jókora félreértés. 90-ben Hankiss Elemér vitatható, de mindenképpen ésszerű szakmai megfontolásokból nem engedte adásba régi jó barátja, az aktuális miniszterelnök szózatát. Ma meg, hát, rossz napja volt Kálomista Zsuzsának, vagy a jóég tudja, de hogy nem szakmai okokból szemétkedik a közmédia, az biztos.

Az MTI-nek sem ez volt a legjobb napja. Orbán Viktor és a Gazprom nagy hatalmú elnöke találkozójáról ezt írták ma délelőtt: „A szerdai látogatás keretében aláírták a Déli Áramlat magyarországi szakaszának tervezéséről szóló megállapodást.” Ezt Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő cáfolni volt kénytelen, így azóta minden bizonnyal remegő térdek összekoccanásától hangosak a nemzeti hírügynökség irodái. A miniszterelnökség szerint ugyanis semmilyen kapcsolat nincs aközött, hogy Orbán és a Gazprom elnöke találkozik, illetve hogy az állami MVM és a Gazprom 50-50 százalékos tulajdonában álló vegyes vállalat, a Déli Áramlat Magyarország Zrt. titokzatos szerződéseket ír alá. Orbán tehát úgy tett, mint a bíró okos leánya a mesében: alá is írt, meg nem is, meg is állapodott, meg nem is.

Késik 16 ezer tanár fizetése, de nem akármilyen tanároké, hanem az alapítványi és magániskolák dolgozóié. Ők leghamarabb december harmadik hetében kaphatják meg a fizetésüket. Addigra talán leesik nekik is, hogy nem kell egyénieskedni, alternatívoskodni, különcködni. Nem, kedves tanerő, mindenki lépjen be a pártba és a Klikbe, akkor lesz itt szép új világ, valamint fizu.

Elfogadták Esztergom 2013-as költségvetését. Nem, nem írtuk el, tényleg decemberben fogadták el az idei költségvetést. Lassan megtanulhatná Tétényi Éva polgármester, hogy ideje belépni a pártba, akkor lesz itt szép új világ, valamint helyi tömegközlekedés.

Hogy valami jót is mondjunk: mától mozikban A hobbit második része. Kritikusunk szerint mese a javából.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.