Orbán nem szabadul Sorostól, és már csak a magyar tejben bízhat

  • narancs.hu
  • 2016. május 27.

Hírnarancs

Újabb apróságra derült fény az Orbán–Soros-legendáriumból. Száraz István bevállalja az Origót és a Vs.hu-t. Figyelmeztette az ENSZ a kormányt. Jön a kánikula. Hírek.

Már hogy lett volna úgy?

Bár szívesen feledné a Fidesz azokat az időket, mikor ifjú demokrataként ’89 körül őket is támogatta Soros György, nem volna most felettébb kellemetlen a nagy sorosozás közepette, amit most épp a 444.hu talált a Könyvtáros tumblrön: az állambiztonság az 1980-as évek kezdetétől megfigyelte a Soros Alapítvány magyarországi működését. Az erről szóló jelentéseket pár éve meg is jelentették. Ezek között a megfigyelési jegyzőkönyvek között bukkantak arra a részre, ahol a Belügyminisztérium III/III-as csoportfőnöksége többek között a Fidesz-alapítók és Soros György találkozóiról is írt.

false

 

Fotó: MTI/EPA

Egy 1988-as találkozón Kövérnek és Orbánnak be kellett számolnia annak a 400 ezer forintos támogatásnak a felhasználásáról, amit a Bibó István Szakkollégium 1987-ben kapott a Soros Alapítványtól a Századvég című kiadványsorozat elkészítésére.

Persze a Fidesznek aligha kínos már bármi, nemhogy a Soros. Majd elhazudják, oszt’ jó napot.

Övé az Origo és a Vs.hu?

Talányos közleményt küldött a 444.hu-nak Száraz István egyik cége, a Dry Production Kft. Azt állítják, hogy „a New Wave Production Kft. és a New Wave Media Kft. százszázalékos tulajdonosa a Dry Production Kft.-n keresztül Száraz István”.

Ez az a két cég, amely összesen több mint 600 millió forint támogatást kapott a Matolcsy György-féle alapítványoktól, egyébként előbbi a Vs.hu kiadója, utóbbi pedig immár az Origo tulajdonosa. A közlemény azt is írja, hogy a korábbi tulajdonos, a cseh Bawaco sro. kiszállt. Hogy ki a tulajdonos, az azért fontos, hogy tudjuk: kihez kerültek ezek a magyar médiapiacon példátlanul túlméretezett közpénztámogatások.

A probléma csak az, hogy a cégjegyzék szerint ennek még a fele sem igaz. Részletek a 444.hu cikkében.

Magyar ember, magyar alma, magyar tej

Megszabná a kormány, hogy kötelezően mennyi magyar almát és tejet kellene tartania az áruházaknak – írja a Népszabadság. Előírnák az áruházláncoknak, mennyi legyen a hazai áru aránya a polcokon. A Miniszterelnökség elsőnek a tej és az alma esetében szabna meg ilyen limitet. A lap információi szerint 60 százalékban lenne muszáj magyar terméket tartani az áruházakban. A lépés mögött az állhat, hogy a tejtermelők a rendkívül alacsony felvásárlási árak miatt vannak bajban, az almatermesztők pedig az orosz embargó miatt maradtak piac nélkül.

Magasról tesz a kormány a figyelmeztetésekre

A magyar kormánynak fel kell hagynia azzal, hogy a nemi alapú megkülönböztetést „konzervatív családi értékekre épülő” ideológiával palástolja – fejtette ki Frances Raday, az ENSZ szakértői csoportjának elnök-jelentéstevője budapesti sajtótájékoztatóján. A nők jogait és a nemek közötti egyenlőség helyzetét értékelő csoport vezetője az MTI tudósítása szerint kijelentette, hogy a nőkkel szembeni diszkriminációt és a nők szerepének megerősítését önálló problémakörként kell kezelni.

Frances Raday

Frances Raday

Fotó: MTI

A szakértő szerint a nőkkel szembeni diszkrimináció felszámolását a kormánynak elsődleges fontosságú ügyként kell kezelnie, ezt pedig úgy érhetné el, ha a gyermekeknek a nemek közötti egyenlőséggel és az emberi jogokkal kapcsolatos oktatást biztosítana, valamint igénybe venné egyebek mellett az emberi jogi intézmények és a média segítségét. Frances Raday felhívta a figyelmet a nők emberi jogaival foglalkozó civil szervezetek jelentőségére, arra, hogy a nők jelentős mértékben háttérbe szorulnak a magyar politikai életben, hiszen a parlamenti képviselőknek mindössze 10 százaléka nő, a kormány tagjai között pedig egy nő sincs. Ennek hátterében véleménye szerint „a nők mindent átható, nyilvánvaló sztereotipizálása áll”. De kitért arra is, miért fontos a roma lányok oktatása, a migráns nők alapvető jogainak biztosítása, a munka nélküli nők jogainak figyelembevétele, vagy a megelőző jellegű egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

Kezdődik!

A péntekihez hasonló, meleg és napsütéses – a hőtérképet vörösre festő – időjárásra lehet számítani egész hétvégén. Szórványos záporok csak elszórtan alakulhatnak ki, mérsékelt déli-délkeleti szél várható, erősebb lökések nyugaton és északnyugaton fordulhatnak elő – derül ki az Időkép előrejelzéséből, de ezt mondta mindentudó prognózisunk is.

false

 

Fotó: Időkép

Figyelmébe ajánljuk