Orbán zsebében kinyílt a bicska, na és? – Vetít a kormány

  • narancs.hu
  • 2015. március 27.

Hírnarancs

Továbbra is a Germanwings-tragédia és a Quaestor-ügy viszik a híreket, de Orbán Viktor szokásos pénteki rádióbeszédében azért rendesen színezi a helyzetet. Egyébként színházi világnap van, holnap meg szombat.

Egyre durvább

Újabb részletek derültek ki a Germanwings-tragédia lehetséges okairól. A német Bild és Spiegel lapok információi szerint Andreas Lubitz, az Airbus A320-as másodpilótája 2009-ben „súlyos depresszióban” szenvedett és pszichiátriai kezelést kapott, és azóta is „különleges és rendszeres kezelésben” részesült. Közben a német rendőrség a Franciaországban történt katasztrófa körülményeit vizsgáló francia hatóságok felkérésére házkutatást tartott Lubitz düsseldorfi lakásában és abban a montabauri házban, ahol szüleivel élt. A házkutatásokra azért volt szükség, mert a francia hatóságok feltételezése szerint a másodpilóta szándékosan vezette katasztrófába a gépet.

A Focus hírmagazin online felületén pedig már arról írt, hogy a másodpilóta lakásában különböző tárgyakat és iratokat foglaltak le, köztük „valami nagyon fontos, döntő jelentőségű” dolgot. Ezekről először nem számoltak be a hatóságok, de később kiderült, hogy a düsseldorfi ügyészség nyomozói több orvosi dokumentumot találtak Andreas Lubitz düsseldorfi lakásán, amelyek szerint a másodpilótának volt egy – közelebbről meg nem határozott – betegsége, illetve kezelés alatt is állt. Az egyik dokumentum alapján egyértelmű, hogy Lubitznak a katasztrófa napján sem lett volna szabad dolgoznia. Az ügyészség közleménye szerint Lubitz eltitkolta állapotát a felettesei és munkatársai előtt, a számára kedvezőtlen diagnózisról szóló igazolást pedig összetépte.

false

Új szabály

Közben a tragédia hatására több légitársaság is módosítja a pilótafülkére vonatkozó szabályait: soha nem fordulhat többet elő, hogy a fülkében csak egy pilóta van, ha az egyik kimegy, egy légiutas-kísérő váltja fel.

Orbán a rádióban magyarázkodott

Orbán Viktor péntek reggeli rádiós vallomásában azt mondta a Quaestor-ügyről, hogy a Buda-Cash bedőlése és sok önkormányzat pénzének „beragadása” után, valamint a terjedő pletykák alapján döntöttek úgy, hogy az állami intézményeknek ki kell venniük a közpénzeket a brókercégekből. A színjáték részeként azt is mondta, az ügytől „kinyílt a zsebében a bicska”.

Orbán szerint helyes döntés volt, hogy az első brókercég bedőlése után megtették azokat a lépéseket, amelyekkel „az emberek pénzét meg lehetett menteni” – itt a miniszterelnök feltételezhetően az ilyen helyeken tartott közpénzekről beszélt, hiszen az úgynevezett „kisemberek” pénzét aligha védték. A kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy az első brókerügy, a Buda-Cash-eset után azonnal úgy döntöttek, fel kell számolni azt a kockázatos megoldást, hogy brókercégeknél vannak adófizetői forintok. Mindez csak azért vicces, mert a Fidesz-kormánynak (is) van saját, az elmúlt öt évben alapított állami brókercége (íme a Népszabadság névjegye róla), így viszont nem egészen világos, hogy akkor most „rendkívül kockázatos” brókercégnél pénzt tartani vagy sem.

false

 

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Ezt követően Orbán  megerősítette a rádióinterjúban, hogy kapott levelet a Quaestortól – ezt közvetlenül küldték neki –, és ennek tartalma megegyezett azzal a bejelentéssel, amelyet a cég a jegybanknál tett. A kormányfő azzal folytatta, hogy ezután azonnal beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, átküldte neki a levelet, hogy lépjen kapcsolatba a brókercéggel, ha tárgyalni akarnak. A kormányfő szerint nem voltak bennfentes információik. Talán nem meglepő, ha ez nehezen hihető.

Quaestor

Őrizetbe vették csütörtök éjjel Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát, és gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntette miatt – mondta az ügyvédje, Papp Gábor pénteken az MTI-nek. A védő elmondta: Tarsoly Csaba és ő is panasszal élt a gyanúsítás ellen.

false

 

Fotó: MTI

Közben kiderült, papíron alig van személyes vagyona Tarsoly Csabának és családjának, amivel felelhetne a Quaestor-károk rendezésénél  – írja a Borsonline.hu-ra hivatkozva a Portfolio. A portál szerin Tarsoly több százmilliós budai villája egy svájci cég nevén van, vagyis hiába nyújtották be a hét elején a parlamentben azt a törvényjavaslatot, amely szerint a felelősök akár személyes vagyonukkal is felelhetnének a hasonló botrányokban, ha nincs mit elvenni tőlük, akkor ez bizony nem sokat ér.

Úttörők! – Színházi világnapi üzenet

„A színház igaz mestereit a színpadtól távol a legkönnyebb megtalálni. Őket nem érdekli az olyan színház, ami gépiesen másolja a konvenciókat és termeli újra a kliséket. Ők inkább az impulzusok forrását keresik, az élő áramlatokat, amelyek gyakran elkerülik a színháztermeket és azokat, akik valamiféle világok utánzásával bajlódnak. Utánzunk, ahelyett, hogy saját elmélyült világot teremtenénk, ami a közönséggel folytatott párbeszédre és a felszín alatt áramló érzelmekre épül, sőt, mindez létezésének feltétele. Hiszen a színháznál semmi sem képes jobban megmutatni a szenvedélyeket” – írja Krzysztof Warlikowski lengyel rendező a színházi világnapra megfogalmazott üzenetében, amely teljes hosszában itt olvasható.

false

„Warlikowski ma Európa egyik legfelkapottabb rendezője, aki rangos színházi fesztiválok sorának segítségével nemzetközi koprodukciókban készíti gigantikus előadásait. (…) Warlikowski feltűnésekor a konzervatív lengyel társadalom állóvizébe hatalmas sziklát hajított, amikor tabutémákról, így a holokausztról, a homoszexualitásról, identitásválságról és generációs konfliktusokról kezdett beszélni. (…) A román származású francia színház-teoretikus, Georges Banu szerint Warlikowski mindig laboratóriumokat épít színpadán, ahol aztán könyörtelenül kutatja az emberi létezés titkait…” – írta Jászay Tamás a Tiszatájban, így érthető Warlikowski markáns véleménye, amely kapcsán nem is reflektálnánk a hazai színházi helyzetre.

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.