A Facebook és a Google kiáll Hongkong mellett, a Tiktok kivonul
tiktok-5323006_960_720.jpg

A Facebook és a Google kiáll Hongkong mellett, a Tiktok kivonul

  • MTI
  • 2020. július 7.

Interaktív

A legnagyobb közösségi médiaszolgáltatók nem adnak ki adatokat felhasználóikról a kínai hatóságoknak a hongkongi nemzetbiztonsági törvény miatt a közösségi médiaszolgáltatók. A kínai kötődésű, TikTok minden tevékenységét leállítja Hongkongban.

A TikTok „a közelmúlt eseményeivel“ magyarázta a lépést. A TikTok a kínai Bytedance tulajdona, de igyekszik kommunikációjában nem hangsúlyozni kínai kötödését, miután jelenleg az egyik legnépszerűbb globális szolgáltatás. Nemrég kérte fel Kevin Mayert, a Disney előző vezetőjét, hogy vezesse a céget. A TikTok hangsúlyozta, hogy a felhasználók minden adatát az Egyesült Államokban levő szervereken tárolják, és akkor sem fognak semmit törölni, ha a kínai kormány ezt kéri.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ennek ellenére hétfőn arról beszélt, hogy az Egyesült Államok betilthat egyes online szolgáltatásokat, például a TikTokot, mert nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint rájuk. Pár hete az Apple szoftverfrissítésének bemutatását követően derült fény arra, hogy más appok között a TikTok is képes arra, hogy kémkedjen a felhasználók után, mert a program rendszeresen hozzáfér a felhasználók vágólapjához, és lemásol mindent róla.

Hétfőn a Facebook és a hozzá tartozó Whatsapp jelentette be, hogy leállítják a kínai kormányzat adatigényléseinek teljesítését. A Telegram titkosított üzenetküldő tudatta, hogy eddig sem osztott meg adatokat a hongkongi hatóságokkal, és ez után sem fog, mindaddig, amíg nem alakul ki „nemzetközi konszenzus“ a városban zajló változásokról. A Twitter is bejelentette, hogy az új nemzetbiztonsági törvényt követően leállította a hongkongi adatigénylések értékelését és teljesítését. Nem tesz eleget ezeknek a Google sem.

Kedden az internetes konferenciahívások miatt a világjárvánnyal ismertté vált Zoom is bejelentette, hogy nem teljesíti a Hongkonggal kapcsolatos kormányzati adatigényléseket. A főleg szakmai kapcsolatépítésre szolgáló LinkedIn pedig a hongkongi rendfenntartó szervek kéréseinek teljesítését állította le. Ezek a szolgáltatások egyébként Hongkongon kívül Kína többi részén nagy részt nem is elérhetőek az internet központi ellenőrzése és korlátozása miatt.

A törvény hatásai már abban a formában is érezhetők, hogy bár a közösségi médiaplatformokat a városban még nem korlátozzák, rengeteg felhasználó már elkezdte törölni azokat a korábbi posztjait, amelyek miatt összeütközésbe kerülhetnek a törvénnyel.

Sok üzlet is eltávolította kirakatából az olyan üzeneteket, amelyek a demokráciapárti tiltakozásokat támogatták. A törvény értelmében a hongkongi hatóságok töröltethetnek minden olyan bejegyzést, amely szerintük sérti a törvény előírásait, és ezt tetemes bírságokkal is szankcionálhatják.

Neked ajánljuk