tévéSmaci

A mogorva róka

  • tévésmaci
  • 2019. január 13.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché nekifogtak a kajdacstenyésztésnek, mindent az alapokról kellett kezdeniük, hiszen Magyarország régóta nem számított a kajdacs élőhelyének. A madár utolsó példánya – egy röfögő kajdacs, a trillázása után hívták így – még a középkorban költözött el, de annyira, hogy meg sem állt Észak-Amerikáig, ahol viszont a mai napig honos. Ha nem is a röfögő kajdacs, mert azt háziasították, s olyan jól sikerült, hogy a szárnyai elkorcsosultak, s kutya lett belőle, annak viszont elég aranyos. Rövid ideig röpülő kutyaként próbált túlélni, de az indiánok úgy könnyebben tudták lenyilazni, valamiért fölfelé jobban céloztak, ezért felhagyott a röpüléssel, mármint a röfögő kajdacs, aki a történelmi Magyarországon még madár volt, persze emlős is egyszersmind, de láttunk már ilyet, bár ornitológiai dolgokba most nem kéne belemenni. Elég az hozzá, hogy a búbos vagy szerecsen kajdacs ma is vígan él az Egyesült Államok és Kanada területén, bár inkább már csak régi érdemeikből, amelyek pedig köztudomásúan számosak. Kivált a 19. század első felében vették nagy hasznukat az őslakosok, tudniillik az indiánok, mert a kajdacs hím egyede, a kakas párzás után mindig füstöt eregetett, szinte úgy dohányzott, mint az ember, de ez marhaság, mert egyfelől nem kellett neki dohány hozzá, akkoriban a cigarettát tán még fel sem találták, bár Peter Stuyvesant kormányzó ismert kajdacstenyésztőnek számított, s mint afféle hollandi, erős dohányos is volt. Innen a kajdacs amerikai neve is, couydutch. A kajdacsokkal tehát úgy állt a dolog, hogy nem szívtak be semmit, max. a levegőt, de párzás után úgy füstöltek, mint a gyárkémény, az indián föléjük osont egy szőnyeggel, s már adta is a füstjeleket a szomszéd hegyen tanyázó komájának. Ezért például az egyik első – sajnos viszonylag gyorsan bebukott – tengerentúli telefonhírmondót is Couydutch Telephone Co.-nak hívták, de kiszorította őket a CBS.

Pénteken (14-én) a röhögés lesz a főszereplő este kilenckor az AMC nevezetű csatornán, ahol sajnálatos módon a Gyalog galopp című baromságot vetítik. Vigyázat, idézet következik!

Szombaton egyszerűen csak felsorolom a címeket, mert e díszszemlénél nincs árulkodóbb a honi televíziózás állapotáról, a csatornákat meg ki-ki kikeresheti magának, már ha nem látta még ezerszer a lajstromba vett műveket. Úgymint Marslakó a mostohám (Kim Basinger); A magányos zsaru (Belmondo); Jackie Brown (Jackie Brown); A keresztapa 2. (2.); Házibuli 2. (A házibuli folytatódik); Men in Black, igen, kitalálták: 2. (Calypso zokni).

Vasárnap este nyolckor az HBO adja a Nyúl Péter idei kiszerelését, mely természetesen meg sem közelíti a tévésorozatot, de olyan remekmű tényleg ritkán születik. Lesz utána az RTL Klubon az Aljas nyolcas is, ami teljesen nyilvánvalóan a Vizes nyolcas folytatása, csak ebben nem gályákon küzdenek az érdekelt felek.

Szerdán egészen a Cinemax 2-ig kell zarándokolni, hogy a hét első rendes filmjét fél kilenckor elcsípjük. A Téli fivérek című dán film egy mészkőbányamunkás hétköznapjait mutatja be némi torzsalkodással elfelhőzve, melyből a nyomulós Mikkelsenek közül ezúttal Lars viszi a prímet. Ne tévézzenek, vigyék önök is a prímet a francba! Vagy inkább mindenki a saját prímjét.

Figyelmébe ajánljuk