A Political Capital igazgatója pert nyert a 888, a Figyelő és az Origo ellen

  • narancs.hu
  • 2020. június 26.

Interaktív

Megsértették Krekó Péter jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, mikor valótlanul azt állították, hogy brit titkosszolgálati pszichológiai hadviselési akcióban vett részt.

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója még tavaly márciusban perelte be a kormányközeli portálokat, amikor egy róla szóló Kiszelly Zoltán által írt cikket (melyről később a nevét eltávolította a lap) közöltek, illetve annak valótlan állításait osztották meg.

Az ügyben a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Tóth Balázs képviselte az elemzőt. A Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében megállapította, hogy a Figyelő (melynek akkor Lánczi Tamás volt a főszerkesztője) kiadója megsértette Krekó Péter jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, amikor 2019. január elején megjelent „Kinek dolgozik Krekó Péter?” című cikkében valótlanul állította a felperesről, hogy brit titkosszolgálati pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt.

A G. Fodor Gábor főszerkesztő által vezetett 888, valamint az Origo szintén lehozták a fenti cikk állításait, ezért ezen oldalak kiadóját is elmarasztalta a bíróság.

A bíróság az alpereseket arra kötelezte, hogy az említett cikkek címe felett tegyék közzé a bírósági ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, és tartsák ott minimum 30 napig, illetőleg a cikk elérhetőségéig. A bíróság ezen felül az alpereseket sérelemdíj megfizetésére is kötelezte.

Neked ajánljuk