Rádió

„Belső típusú”

Bánat és öröm a magyar éterben

Interaktív

Amióta írjuk ezeket a rádiókritikákat, számos lehetőségünk volt már csatornabúcsúztatókról beszámolni. Ilyen ez a mikrovilág ma Magyarországon, népszerűségtől és közhasznúságtól függetlenül el lehet bukni percek alatt, és ugyanígy fel is lehet húzni egy új csatornát, csak az univerzális tudás – megfelelő ajtón kell kopogtatni – szükséges hozzá.

Írtunk már vidéki csatorna könnyes búcsújáról Egerből, és nem kevésbé könnyes – webkamerán is követhető – finisszázsról Pestről is. Mindkét esetben egy-egy oligarcha is érintett volt a dologban. Az egri rádiót Andy Vajna olvasztotta be épp a maga Rádió 1 nevű gigaprojektjébe, míg a pesti csatorna, a Lánchíd Rádió kezét egy másik (ex)oligarcha, Simicska Lajos engedte el épp.

Valami hasonló történt a Music FM-mel is a napokban. Habár ugyancsak Simicskától a nagy kivásárlásban még átmentette a csatornát Nyerges Zsolt, úgy tűnik, ez is kevés volt ahhoz, hogy az állami médiaformáló szerv, az NMHH megkegyelmezzen neki. Az NMHH Médiatanácsának tavaly novemberi döntését, mely szerint a csatorna sugárzási engedélyét nem újítják meg, nem sikerült a rádió többszöri kísérletére sem megváltoztatni, így február 7., csütörtök éjféltől elnémult az adó. Egyébként a 89.5-ön sugárzott Music FM az ország negyedik legnépszerűbb rádiója volt, napi több mint félmillió hallgatóval. A csatorna stábja drámai Facebook-posztban köszönt el a közönségtől: „Az utolsó pillanatig bíztunk abban, hogy ez elkerülhető, hiszen tudtuk, a Music FM rengeteg hallgatónak jelentett biztos pontot a mindennapokban. Együtt ébredtünk, együtt autóztunk, együtt buliztunk, és sokszor együtt sírtunk.” Magát a posztot több mint 26 ezren lájkolták, és 5 ezernél is többen osztották meg.

Nem ez volt az első alkalom, hogy az NMHH kegyetlenül lecsapott egy népszerű adót, szintén Simicska portfóliójába tartozott az egykor leghallgatottabb kereskedelmi adó, a Class FM is, amelyet egyetlen komoly hibáért – Sebestyén Balázsék műsorának korosztályi besorolást illető kihágásáért – nyírtak ki, papíron. Kedves részlet, hogy később Sebestyén műsora az Andy Vajna-féle Rádió 1 csúcsprodukciójaként futott tovább.

De nem csak szomorú dolgok történtek a februári rádiós kavalkádban. Egy műsorszolgáltató elbukott, a helyébe máris fölállt egy másik. Persze csak a károgók és rosszmájúak láthatnak összefüggést a két dolog között, hiszen nem ugyanarról a frekvenciáról van szó. Mindenesetre a 98.6-on február 4-én elindult a Manna FM. Ez utóbbi frekvencián egy ideig az Est FM, később a Radiocafé volt hallható, egészen annak 2011-es csődjéig.

A Manna FM bemutatkozója szerint „az ún. »belső típusú« értékek népszerűsítése által olyan szemléletmódot közvetít, melynek hatását tudományos kutatások sora igazolja. A világ vezető boldogságkutatói jelentős összefüggéseket találtak a vallott értékek és az adott társadalom testi és lelki egészségügyi mutatói között.” Ezzel a kellemesen ezoterikus szemlélettel máris egyedülálló hangnak tűnik a Manna a hazai palettán. És ez még nem minden, az adó hitvallása így folytatódik: „Sajnos a jellemző szemléletmód hazánkban (is) inkább a külső értékek felé közelít, mely hatalmas társadalmi és egyúttal környezeti károkat okoz. A Manna FM az emberi kapcsolataink ápolásának és szerepvállalásunk fontosságának kreatív és releváns módon való közvetítésével, működő modellek bemutatásával a megcélzott piacon működő rádióadók között hiánypótló küldetést vállal fel, és ezáltal jelentős pozitív hatást gyakorol.”

A Manna FM indulásából a sajtó egyelőre azt a részletet kapta fel, hogy az egyik műsorvezető az Orbán Gáspár-féle Felház nevű keresztény megújulási mozgalom vagy micsoda alapítója, Prekopa Donát. Pedig az alig ismert Prekopa mellett olyan régi rádiós nevek bukkannak fel a stáblistán, mint Kaldenecker Anti (sic!), Péter Petra vagy Fehér Mariann. És hát a kereszténység mint olyan sehol nem szerepel a pozitív életszemléletet, belső értékeket és az öröm­elvű létezést mantrázó bemutatkozó szövegben. Persze lehet tudni, hogy az eredetileg Cross FM-ként frekvenciát nyert adó (akkor még Horváth Gergely egykori Petőfi rádiós műsorvezető projektje), amelynek a tulajdonosa, a Manna Vision Media Műsorszolgáltató Kft. a Gospel Közhasznú Alapítványhoz tartozik, az NMHH-tól pedig egy keresztény szellemiségű, közösségi rádióra kapott engedélyt. Ebből lett a „belső típusú” értékeket népszerűsítő csatorna. Ha nagyon szeretnénk, gondolhatjuk, hogy a kettő egy és ugyanaz.

Music FM, Manna FM

Neked ajánljuk