Egy hét kultúra 2021/07.

  • Narancs
  • 2021.02.17 20:55

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

KANDINSZKIJ A párizsi Centre Pompidou a Google Arts & Culture-ral közösen elindította a Sounds like Kandinsky nevű projektjét. A létrehozott platform célja, hogy bárki számára átélhetővé tegye az absztrakt festészet úttörőjének, Vaszilij Kandinszkijnak (1866–1944) „hangjait, formáit és színeit”. Az interaktív honlap ötletének alapja Kandinszkij szinesztézia nevű betegsége. A művész ugyanis az érzékek keveredése miatt képes volt a színeket és formákat is „hallani”. A cél, hogy valami hasonlót érzékelhessenek a program látogatói is, és egy interaktív gépi tanulási kísérlet segítségével belehallgathassanak egy Kandinszkij-alkotásba, színek és formák hangjait lejátszva. A honlap emellett egy csokornyi egyéb, Kandinszkijjal kapcsolatos anyagot tesz elérhetővé, digitálisan megnézhetővé teszi a művész munkáit, személyes dokumentumait, illetve egy kiterjesztett valóságot alkalmazó galériát is kínál, amellyel akár a saját szobánk falára is odacsempészhetünk egy-egy műremeket. A gyűjtemény ráadásul Nina Kandinszkij személyes hagyatékának köszönhetően több száz olyan, eddig a nyilvánosság elől elzárt fényképet is bemutat, amelyeken a művész családja körében vagy barátaival (például Paul Klee-vel) látható.

VELENCE Meghívták Nagy Ágnes szobrászművész zoomorf szobrait a 7. Contemporary Venice 2021 – ITSLIQUID nemzetközi művészeti kiállítás válogatásába. Ezzel először állíthat ki magyar alkotó a rangos nemzetközi képzőművészeti szemlén. A programsorozat keretében a művész különleges, robusztus és szimbolikus állatalakjai közül a Venetia II. bronzoroszlánt, a Europe II. acélbikát, a Terra Antiqua unikornist és a Verona II. acéllangusztát állítják ki. Ezeket az Albrizzi-Capello-palotában láthatják az arra járó érdeklődők február 21-ig.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.