Szüret 2021/07.

  • Narancs
  • 2021.02.17 20:55

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

A baloldal, amikor kormányon volt, csak sanyargatta a nyugdíjasokat.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivőjének videonyilatkozatából, MTI

 

Ugye, két görbét kell nézni, a matematikusokat is arra kérem, hogy ezeket mérjék be jól. Ugye, a magyar válságkezelés két tudáson alapul; van az orvosi, szakértői, tudományos tudás, matematikusok görbét rajzolnak, orvosok számítanak, vizsgálnak, elemeznek, és van a másik, a tapasztalat vagy a népi tudás, hogy az emberek mit tapasztalnak, mit szeretnének, milyen korlátozást fogadnak el, mi az, amit már nem tudnak elfogadni, mi az, ami kibírhatatlan a számukra és így tovább. Ezt a kettőt kell kombinálni politikai döntéssé.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában

 

A sportért felelős államtitkárral is tárgyalt Umar Kremljov, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) decemberben megválasztott elnöke, aki a debreceni Bocskai István emlékversenyre érkezett Magyarországra, és Szabó Tünde szerint a magyar ökölvívás profitálhat ebből a látogatásból.

MTI

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.