Egy hét tudomány 2021/07.

  • Narancs
  • 2021.02.17 20:55

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

LINEÁRIS Sikerült közelebb jutni a krétai lineáris A írás megfejtéséhez: Ester Salgarella (St. John’s College) új könyvében tárgyalja, hogyan alakult ki a még mindig rejtélyes krétai írásból a korai mükénéi görög civilizáció által használt és már az 1950-es években megfejtett lineáris B szótagírás. A lineáris A írást (nevét onnan kapta, hogy írópálcával rótták puha agyagba) a bronzkorban használták, vélhetően főleg adminisztratív célokra Kréta máig ismeretlen nyelvű lakói, akik létrehozták a minószi civilizációt. Ideografikus (azaz fogalmakat jelölő jeleket) és szótagjeleket is tartalmazó úgynevezett logoszillabikus írásnak tartják a kutatók, így például a maja írással egy csoportba sorolják. Salgarella most több tudomány (nyelvészet, régészet, az ősi kézírásokkal foglalkozó paleográfia) módszereit alkalmazva, számos feliratot tanulmányozva elemezte a lineáris A és a lineáris B történetét és kapcsolatát. Azt is reméli, hogy sikerül tisztázni, melyek tekinthetők alapvető fontosságúnak a számtalan írásjel közül. Az általa létrehozott lineáris A adatbázis 300 úgynevezett standard jelet és 400 kézzel írt feliratot tartalmaz (ezek amúgy összesen 3000 egyedi jelet tartalmaznak!), Salgarella reményei szerint végre kiderülhet, melyek jelölnek közülük komplett szavakat, melyek szótagokat, s melyek szolgálják a szövegek központozását. Esetleg azt is meg lehet fejteni, melyik irányba kell kiolvasni a szöveget, sőt néhány jelkombináció értelme is feltárul.

RAJZ Antropomorf, ám stilizált bivalyfejet viselő figurákat azonosítottak a kutatók egy nemrég feltárt tanzániai sziklarajzlelőhelyen: a figurális ábrázolásokat a Swaga Swaga állatrezervátum területén találták meg. Koruk még ismeretlen, de valószínűleg minimum sok száz éves lehet. Az Amak’hee 4 nevű sziklamenedéket, amelynek falát rajzok borítják, még 2018 nyarán tárták fel a régészek, a rajzok nagyrészt valamiféle vörös festékkel készült. Többségük igen jó állapotban van, köszönhetően a föléjük boruló sziklatömbnek, amely mind az esőtől, mind a direkt napsugárzástól megóvta a rajzokat, amelyek talán valamilyen ceremoniális alkalomból készültek, rajtuk egyaránt megörökítettek embereket, háziasított marhákat és zsiráfokat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.