Egy hét tudomány 2021/07.

  • Narancs
  • 2021.02.17 20:55

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

LINEÁRIS Sikerült közelebb jutni a krétai lineáris A írás megfejtéséhez: Ester Salgarella (St. John’s College) új könyvében tárgyalja, hogyan alakult ki a még mindig rejtélyes krétai írásból a korai mükénéi görög civilizáció által használt és már az 1950-es években megfejtett lineáris B szótagírás. A lineáris A írást (nevét onnan kapta, hogy írópálcával rótták puha agyagba) a bronzkorban használták, vélhetően főleg adminisztratív célokra Kréta máig ismeretlen nyelvű lakói, akik létrehozták a minószi civilizációt. Ideografikus (azaz fogalmakat jelölő jeleket) és szótagjeleket is tartalmazó úgynevezett logoszillabikus írásnak tartják a kutatók, így például a maja írással egy csoportba sorolják. Salgarella most több tudomány (nyelvészet, régészet, az ősi kézírásokkal foglalkozó paleográfia) módszereit alkalmazva, számos feliratot tanulmányozva elemezte a lineáris A és a lineáris B történetét és kapcsolatát. Azt is reméli, hogy sikerül tisztázni, melyek tekinthetők alapvető fontosságúnak a számtalan írásjel közül. Az általa létrehozott lineáris A adatbázis 300 úgynevezett standard jelet és 400 kézzel írt feliratot tartalmaz (ezek amúgy összesen 3000 egyedi jelet tartalmaznak!), Salgarella reményei szerint végre kiderülhet, melyek jelölnek közülük komplett szavakat, melyek szótagokat, s melyek szolgálják a szövegek központozását. Esetleg azt is meg lehet fejteni, melyik irányba kell kiolvasni a szöveget, sőt néhány jelkombináció értelme is feltárul.

RAJZ Antropomorf, ám stilizált bivalyfejet viselő figurákat azonosítottak a kutatók egy nemrég feltárt tanzániai sziklarajzlelőhelyen: a figurális ábrázolásokat a Swaga Swaga állatrezervátum területén találták meg. Koruk még ismeretlen, de valószínűleg minimum sok száz éves lehet. Az Amak’hee 4 nevű sziklamenedéket, amelynek falát rajzok borítják, még 2018 nyarán tárták fel a régészek, a rajzok nagyrészt valamiféle vörös festékkel készült. Többségük igen jó állapotban van, köszönhetően a föléjük boruló sziklatömbnek, amely mind az esőtől, mind a direkt napsugárzástól megóvta a rajzokat, amelyek talán valamilyen ceremoniális alkalomból készültek, rajtuk egyaránt megörökítettek embereket, háziasított marhákat és zsiráfokat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.