Egy hét kultúra 2021/14.

  • Narancs
  • 2021.04.07 20:55

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

LOUVRE ONLINE Több mint 480 ezer műalkotás lett elérhető közvetlenül a kanapénkról: elindította online adatbázisát a Louvre. A Musée du Louvre és a Musée National Eugène Delacroix gyűjteményének darabjait tartalmazó adatbázist a collections.louvre.fr oldalon lehet elérni, használata pedig teljesen ingyenes. A honlapon nemcsak a legismertebb műveket tekinthetjük meg, hanem számtalan olyan remeket is, amelyek épp a múzeum raktárában pihennek, és egyetlen kiállításon sem láthatók. Az adatbázis a gyűjtemény 75 százalékát tartalmazza, ráadásul létrehoztak egy külön csoportot annak a közel 1800 darabból álló kollekciónak (Musées Nationaux Récupération), amely a II. világháború óta Németországból visszaszerzett műalkotásokat tartalmazza. Ezek a darabok jelenleg is arra várnak, hogy megtalálják jogos tulajdonosukat.

MÚMIÁK OFFLINE Kairóban nagy ünnepség és parádé keretében szállították új kiállítási helyükre huszonkét ókori uralkodó múmiáját április 3-án. Az eddig a kairói Museum of Egyptian Antiquitiesben kiállított múmiák – a többi közt I., II., III. és IV. Thotmesz, Szekenenré Ta-aa, II. Amenhotep és III. Amenhotep fáraók, Teje és Ahmesz-Nofertari királynék és az önmagát uralkodónak kikiáltó Hatsepszut fáraónő múmiája – ugyanis az új, szintén április 3-án megnyitott National Museum of Egyptian Civilizationbe (NMEC) kerültek. A költöztetést The Pharaohs’ Golden Parade címen rendezték meg, és az egyiptomi televízióban élőben közvetítették: a királyi menetben mindegyik múmiát díszes járművön, természetesen a megfelelő tárolási körülmények biztosításával szállították át új otthonába. A múmiákat bemutató állandó kiállítást április 18-án nyitják meg a nagyközönség számára.

RÉGI A genti szárnyas oltárnak regényes a története. A ma is a kora reneszánsz egyik legkiemelkedőbb alkotásának tartott művet egy előkelő genti polgár és neje megrendelésére készítette 1432-ben a Van Eyck testvérpár (Hubert és Jan). Az összesen húsz táblán 250 alakot ábrázoló poliptichon a genti Sint-Baafskathedraalban (Szent Bavo-katedrális) látható, és már a középkori vallásháborúk idején őrizetre szorult, nehogy áldozatul essen a protestáns képrombolásnak. A mű végül túlélte a vallásháborúkat, II. József regnálását, a francia forradalmat, a műkincsrablók többszöri ténykedését és a világháborúkat is. A második világháború után az ausztriai Altaussee sóbányájában találtak rá több, nácik által elrejtett műalkotás között. A poliptichont legutóbb 2012 és 2019 között restaurálták, a projektre 2,2 millió eurót szántak. Az idén pedig elkészült az alkotás új, nagyobb, 30 millió euróért felújított kiállítási helye is: a négy és fél méter széles, három és fél méter magas szárnyas oltár most átkerült a székesegyház egyik tágasabb részébe, ahol új üvegvitrint kapott. Az áthelyezést megelőzően egy új látogatóközpontot is kialakítottak, de annak 2020-ra tervezett megnyitóját a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.