Egy hét kultúra 2021/14.

  • Narancs
  • 2021.04.07 20:55

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

LOUVRE ONLINE Több mint 480 ezer műalkotás lett elérhető közvetlenül a kanapénkról: elindította online adatbázisát a Louvre. A Musée du Louvre és a Musée National Eugène Delacroix gyűjteményének darabjait tartalmazó adatbázist a collections.louvre.fr oldalon lehet elérni, használata pedig teljesen ingyenes. A honlapon nemcsak a legismertebb műveket tekinthetjük meg, hanem számtalan olyan remeket is, amelyek épp a múzeum raktárában pihennek, és egyetlen kiállításon sem láthatók. Az adatbázis a gyűjtemény 75 százalékát tartalmazza, ráadásul létrehoztak egy külön csoportot annak a közel 1800 darabból álló kollekciónak (Musées Nationaux Récupération), amely a II. világháború óta Németországból visszaszerzett műalkotásokat tartalmazza. Ezek a darabok jelenleg is arra várnak, hogy megtalálják jogos tulajdonosukat.

MÚMIÁK OFFLINE Kairóban nagy ünnepség és parádé keretében szállították új kiállítási helyükre huszonkét ókori uralkodó múmiáját április 3-án. Az eddig a kairói Museum of Egyptian Antiquitiesben kiállított múmiák – a többi közt I., II., III. és IV. Thotmesz, Szekenenré Ta-aa, II. Amenhotep és III. Amenhotep fáraók, Teje és Ahmesz-Nofertari királynék és az önmagát uralkodónak kikiáltó Hatsepszut fáraónő múmiája – ugyanis az új, szintén április 3-án megnyitott National Museum of Egyptian Civilizationbe (NMEC) kerültek. A költöztetést The Pharaohs’ Golden Parade címen rendezték meg, és az egyiptomi televízióban élőben közvetítették: a királyi menetben mindegyik múmiát díszes járművön, természetesen a megfelelő tárolási körülmények biztosításával szállították át új otthonába. A múmiákat bemutató állandó kiállítást április 18-án nyitják meg a nagyközönség számára.

RÉGI A genti szárnyas oltárnak regényes a története. A ma is a kora reneszánsz egyik legkiemelkedőbb alkotásának tartott művet egy előkelő genti polgár és neje megrendelésére készítette 1432-ben a Van Eyck testvérpár (Hubert és Jan). Az összesen húsz táblán 250 alakot ábrázoló poliptichon a genti Sint-Baafskathedraalban (Szent Bavo-katedrális) látható, és már a középkori vallásháborúk idején őrizetre szorult, nehogy áldozatul essen a protestáns képrombolásnak. A mű végül túlélte a vallásháborúkat, II. József regnálását, a francia forradalmat, a műkincsrablók többszöri ténykedését és a világháborúkat is. A második világháború után az ausztriai Altaussee sóbányájában találtak rá több, nácik által elrejtett műalkotás között. A poliptichont legutóbb 2012 és 2019 között restaurálták, a projektre 2,2 millió eurót szántak. Az idén pedig elkészült az alkotás új, nagyobb, 30 millió euróért felújított kiállítási helye is: a négy és fél méter széles, három és fél méter magas szárnyas oltár most átkerült a székesegyház egyik tágasabb részébe, ahol új üvegvitrint kapott. Az áthelyezést megelőzően egy új látogatóközpontot is kialakítottak, de annak 2020-ra tervezett megnyitóját a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?