Egy hét kultúra 2021/14.

  • Narancs
  • 2021. április 7.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

LOUVRE ONLINE Több mint 480 ezer műalkotás lett elérhető közvetlenül a kanapénkról: elindította online adatbázisát a Louvre. A Musée du Louvre és a Musée National Eugène Delacroix gyűjteményének darabjait tartalmazó adatbázist a collections.louvre.fr oldalon lehet elérni, használata pedig teljesen ingyenes. A honlapon nemcsak a legismertebb műveket tekinthetjük meg, hanem számtalan olyan remeket is, amelyek épp a múzeum raktárában pihennek, és egyetlen kiállításon sem láthatók. Az adatbázis a gyűjtemény 75 százalékát tartalmazza, ráadásul létrehoztak egy külön csoportot annak a közel 1800 darabból álló kollekciónak (Musées Nationaux Récupération), amely a II. világháború óta Németországból visszaszerzett műalkotásokat tartalmazza. Ezek a darabok jelenleg is arra várnak, hogy megtalálják jogos tulajdonosukat.

MÚMIÁK OFFLINE Kairóban nagy ünnepség és parádé keretében szállították új kiállítási helyükre huszonkét ókori uralkodó múmiáját április 3-án. Az eddig a kairói Museum of Egyptian Antiquitiesben kiállított múmiák – a többi közt I., II., III. és IV. Thotmesz, Szekenenré Ta-aa, II. Amenhotep és III. Amenhotep fáraók, Teje és Ahmesz-Nofertari királynék és az önmagát uralkodónak kikiáltó Hatsepszut fáraónő múmiája – ugyanis az új, szintén április 3-án megnyitott National Museum of Egyptian Civilizationbe (NMEC) kerültek. A költöztetést The Pharaohs’ Golden Parade címen rendezték meg, és az egyiptomi televízióban élőben közvetítették: a királyi menetben mindegyik múmiát díszes járművön, természetesen a megfelelő tárolási körülmények biztosításával szállították át új otthonába. A múmiákat bemutató állandó kiállítást április 18-án nyitják meg a nagyközönség számára.

RÉGI A genti szárnyas oltárnak regényes a története. A ma is a kora reneszánsz egyik legkiemelkedőbb alkotásának tartott művet egy előkelő genti polgár és neje megrendelésére készítette 1432-ben a Van Eyck testvérpár (Hubert és Jan). Az összesen húsz táblán 250 alakot ábrázoló poliptichon a genti Sint-Baafskathedraalban (Szent Bavo-katedrális) látható, és már a középkori vallásháborúk idején őrizetre szorult, nehogy áldozatul essen a protestáns képrombolásnak. A mű végül túlélte a vallásháborúkat, II. József regnálását, a francia forradalmat, a műkincsrablók többszöri ténykedését és a világháborúkat is. A második világháború után az ausztriai Altaussee sóbányájában találtak rá több, nácik által elrejtett műalkotás között. A poliptichont legutóbb 2012 és 2019 között restaurálták, a projektre 2,2 millió eurót szántak. Az idén pedig elkészült az alkotás új, nagyobb, 30 millió euróért felújított kiállítási helye is: a négy és fél méter széles, három és fél méter magas szárnyas oltár most átkerült a székesegyház egyik tágasabb részébe, ahol új üvegvitrint kapott. Az áthelyezést megelőzően egy új látogatóközpontot is kialakítottak, de annak 2020-ra tervezett megnyitóját a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk