Egy hét kultúra 2021/34.

  • Narancs
  • 2021. augusztus 25.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

AFGANISZTÁN Samszia Hasszani, Afganisztán első női graffitiművésze, aki elsősorban a nők és női művészek láthatóvá tételének fontosságát hangsúlyozó műveivel lett ismert, a veszélyek ellenére az utóbbi időben is igyekszik felhívni képeivel a figyelmet az országban zajló állapotokra. Az amerikai kivonulásra válaszként érkező azonnali tálib megszállást Hasszani rémálomként festi le, képeit az utcák helyett most csak Instagram- és Facebook-oldalán lehet látni. A szakértők szerint a tálibok agressziója kétszeresen is sújthatja a női művészeket, ugyanis nőként és a kreatív iparágban tevékenykedőként is drákói szigorral bánhatnak velük. Épp erre hívja fel a figyelmet Hasszani, és arra, hogy a nők és női művészek máris elkezdtek visszahúzódni a nyilvános terekből, többen már törölték profiljukat, félve a tálib megtorlástól és erőszaktól.

BERLIN Augusztus 22-én, hat év után újra megnyitott a berlini Neue Nationalgalerie. A modern művészetek múzeumának számító intézményt még annak idején a Bauhaus egyik úttörője, a később az Egyesült Államokba emigráló Ludwig Mies van der Rohe tervezte. A múzeumot 1968-ban adták át, az épület acél- és üvegszerkezete kiemelkedő példája Mies van der Rohe építészeti koncepciójának, amelynek alapeleme az egységes, összefüggő tér, az egyszerűség és átláthatóság gondolata. Az ikonikus múzeum felújítását David Chipperfield brit építész vezetésével végezték, 2015-ben kezdték meg, és 140 millió eurót fordítottak rá. A múzeum most új fényében tündököl, és az újranyitás alkalmából mindjárt az épület történetével foglalkozó tárlattal is várja az érdeklődőket. Emellett három másik kiállítást is elindítottak. Az első az intézmény gyűjteményének legfontosabb munkáiból mutat be válogatást, a másik Alexander Calder szobrászművész, a harmadik pedig Rosa Barba film- és médiaművész műveit állítja a középpontba.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.