Egy hét kultúra 2021/48.

  • Narancs
  • 2021. december 1.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

GYEREKSZEMMEL Az Uffizi Képtár úgy döntött, közelebb viszi a művészetet a gyerekekhez, nemcsak átvitt, hanem fizikai értelemben is. Az UffiziKids névre hallgató programjuk keretében néhány remekművet alacsonyabbra helyeztek, hogy azokat a gyerekek is szemmagasságból láthassák. Az elérhetőséget azzal is segítik, hogy létrehoztak a terem­őrökből egy 40 főnyi, kifejezetten a gyerekekkel foglalkozó csapatot, tagjainak az a feladatuk, hogy a legkisebbek legfurfangosabb kérdéseit is megválaszolják.

 

ONLINE Olaszország november 23-án elindította átfogó online művészeti platformját, az ITsART-ot. A honlap (itsart.tv) egészen átfogó élményt nyújt, ugyanis nemcsak az ország múzeumainak kiállításait és virtuális projektjeit gyűjti egybe, hanem ingyenesen vagy szinte jelképes jegyárért cserében hozzáférést ad a legkülönfélébb előadások megtekintéséhez. Gyakorlatilag a kanapénkon ülve lehetünk ott egy operán a milánói Scalában, hallgathatunk komolyzenei koncerteket, böngészhetjük az olasz filmművészet remekeit, vagy éppen körülnézhetünk Pompeiiben. Persze jobb lenne élőben, de amíg arra nincs lehetőség, addig is az ITsART remek lehetőséget kínál az olasz művészetek kedvelőinek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?