Egy hét kultúra 2022/18.

  • Narancs
  • 2022. május 4.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

ROMBOLÁS Egyre több beszámoló szól az Ukrajna ellen folyó háború kulturális pusztításáról. Az ukrán hatóságok friss jelentése szerint az orosz haderők Mariupolban mintegy 2 ezer műalkotásra tették rá a kezüket, és azokat a helyi múzeumokból és gyűjteményekből az oroszok által elfoglalt Donbasz régióba szállították. A Mariupol történelmi és kulturális örökségét jelentő műtárgyak közül a város tisztségviselői szerint például olyan alkotásokat vittek el, mint Arhip Kuindzsi 19. századi mariupoli festő, illetve a tájképfestészetéről ismert orosz romantikus, Ivan Ajvazovszkij művei. A jelentés szerint az ellopott értékek között szerepel egy kézzel írt egyedi tóratekercs, és egy velencei nyomda által kifejezetten a mariupoli görögök számára készített, 1811-es evangélium is. A város azt tervezi, hogy nemzetközi büntetőeljárást indíttat az elvitt értékek ügyében. Azonban nem csak Mariupol értékei estek áldozatul eddig a harcoknak. Számos ukrán kulturális helyszínt semmisítettek meg az orosz találatok, az UNESCO becslése szerint több mint 50 történelmi épület szenvedett jelentős károkat az orosz invázió kezdete óta.

 

FANTÁZIA Alfred Kubin művészetének szentelte nagy tavaszi tárlatát a bécsi Leopold Museum. Az április 16-tól július 24-ig megtekinthető tárlat a Bekenntnisse einer gequälten Seele (Egy megkínzott lélek vallomásai) címet viseli, és az 1877–1959 között élt osztrák grafikus, illusztrátor és író szimbolista, expresszionista művészetét állítja a középpontba. Kubin az Osztrák–Magyar Monarchiába tartozó Leitmeritz (Litoměřice) városában született, a művészetekkel való ismerkedését pedig Alios Beer tájfotós tanítványaként kezdte. Később Münchenben folytatott tanulmányokat, ahol megismerkedett Edvard Munch, Francisco Goya és Max Klinger művészetével, ami nagy hatással volt rá. Egy rövid ideig a Blaue Reiter és a Galerie Der Sturm avantgárd csoportjaival is kapcsolatba került, később viszont az expresszionizmus és szimbolizmus lett művészetének meghatározója. Sötét, szimbólumok uralta képei mellett a saját maga által illusztrált Die andere Seite című fantasztikus regénye is kiemelt szerepet kap a most futó tárlaton. A kiállítás összeállítói hangsúlyozzák, hogy Kubin pesszimista fantáziaképei, az erőszakot, a háborús pusztítást, a természeti katasztrófákat tematizáló művei napjainkban újult aktualitással hatnak a szemlélőkre. Mindeközben műveiből nem hiányzik a humor és a sötét irónia sem. Erről azonban nemcsak azok győződhetnek meg, akik Bécsben járnak, a Leopold Museum honlapján ugyanis digitális tárlat is várja az érdeklődőket.

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.