Tartalom

MaNcs 34. évf. 18. sz. (2022-05-05)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ezért a pénzért

Egy hónappal az esemény után dicséretes lendülettel és intellektuális frissességgel folyik az ellenzéki oldalon a választási vereség ún. „feldolgozása”. 

A szerk.

A szerk.

Egyedül a végtelenben

A művészet tudatformáló ereje végtelen, végtelenül szerény. A művészek tudatformáló ereje – túl a művészetükön – még szerényebb, s kiszolgáltatott is a rájuk háruló figyelem mértékének. 

Publicisztika

Tálas Péter

Publicisztika

Győzelmi kényszer

Az Ukrajna elleni háború és Európa biztonsága

Aki ma újraolvassa az orosz külügyminisztérium által december 17-én közzétett, az Oroszországi Föderáció biztonsági garanciaigényeit felsoroló két dokumentumot, annak nem sok kétsége lehet afelől, hogy az orosz–ukrán háborúval Vlagyimir Putyin Ukrajna mellett a kétpólusú világrend utáni európai biztonsági architektúra normái és intézményei ellen is nyílt támadást indított.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Névtabu

Hérodotosz szerint (4.184) az Atlasz hegységtől tíznapi járóföldre élt az atarantok népe. Az atarantoknak nincs nevük, nem esznek húst és nincsenek álmaik. Hérodotoszt a „történetírás nagy mesemondójának” szokták nevezni, de lehet, hogy ez a mese nem teljesen légből kapott.

Külpol

Interjú

Külpol

„Elriasztani Putyint a következő háborútól”

Feledy Botond külpolitikai elemző

Az orosz–ukrán háborúból Európa annyit biztosan megtanulhat, hogy a gazdasági erő önmagában nem mindenható. Feledy Botond szerint az EU saját stratégiai hanyagságának az árát fizeti most meg, de a háborús helyzet akár pozitív folyamatokat is elindíthat az unióban.

Interjú

Külpol

„Mi pazaroljuk a legjobban”

Holoda Attila energetikai szakértő a gázhiányról

A gázelzárással való orosz fenyegetés és zsarolás különösen súlyosan érint egy olyan országot, amelynek a vezetői fokozták az energiafüggőséget, amelyben a lakosság jelentős része él energiaszegénységben és ahol államilag bátorítanak energiapazarlásra.

Letartóztatási hullám a szlovák politika csúcsain

Külpol

Robertek alkonya

Pozsonyban forr a levegő. A szlovák politika érinthetetlennek tűnő két nagymenőjét is megvádolták. Robert Kaliňák volt belügyminisztert bilincsben vitték el, Robert Fico volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről lapzártánk után dönt(ött) a szlovák törvényhozás.

Belpol

Vége Áder János államfői mandátumának

Belpol

Odatámasztotta a párt

Május 10-én lejár Áder János második köztársasági elnöki mandátuma. A pártját hajdan nemegyszer a hátán cipelő, Orbánnal akár konfliktust is vállaló vezetőből a NER-be végül légmentesen belesimuló és államfőként is az orbáni politika fegyelmezett végrehajtója lett. Áder politikai pályaíve.

Az embercsempészipar fogyóeszközei

Belpol

Csak a sofőr ül

Úgy tudta, ukrajnai háborús menekülteken segít – ezzel védekezett nemrég egy sofőr, akit a kocsijában kis-ázsiaiakkal, afrikaiakkal tartóztattak fel a rendőrök Szeged mellett. A magyarországi embercsempészet a nagy halaknak évi 5–8 milliárd forintot hoz. Ők ritkán buknak le, a kocsiban talált határsértőket visszakísérik a kerítés túloldalára. A sofőrökre azonban 2–5 év börtön vár.

Interjú

Belpol

„Fájdalmat csillapítunk”

Friesz Anna, Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület; Lukács Miklós, Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

Miért nem támogatja jobban a kormány az otthoni szakápolást és hospice-ellátást? És miért nem jobb a szakma érdekérvényesítő képessége?

Zene

Interjú

Zene

„Őshonos elemek”

Simon Broughton lapszerkesztő, világzenei szakértő

A Songlines című világzenei magazin megalapítóját a hetvenes évek végén ragadta meg Magyarország zenéje és kultúrája, azóta is visszatérő látogató. 2018-ban Budapest Ritmo díjjal tüntették ki, 2020-ban a Duna Tv számára készített filmet a táncházmozgalomról. Politikai-társadalmi érdeklődése másféle filmeket eredményezett.

Nekrológ

Zene

Stockhausent Chuck Berryvel

Klaus Schulze (1947–2022)

Több mint másfél évtizedig tartó betegség után április 26-án, 74 éves korában elhunyt Klaus Schulze, a hatvanas–hetvenes évek iskolateremtő nyugat-berlini elektronikus zenei szcénájának egyik legnagyobb hatású alakja.

Képzőművészet

Felforgatja-e a művészet világát az NFT?

Képzőművészet

Digitális zsákbamacska

A világ nagy aukciósházainak híreiben egyre többet találkozunk úgynevezett NFT-kkel, vagyis blokklánc technológiával egyedivé tett alkotásokkal, amelyek ráadásul sorra rekordáron kelnek el. Megnéztük, hogyan vált az NFT rövid idő alatt a művészet kikerülhetetlen fogalmává.

Kritika

Könyv

Kritika

Holmi almafáról szóló darab

Závada Pál: Apfelbaum. Nagyvárad, Berlin

Mi is ez a mű? Potenciális nagyregény. Nagyon hosszú, nagyon 20. századi, nagyon meggondoltan zanzásított szöveg.

Film

Bruce Willis pályaképe

Film

A munkásosztály katonája  

Kopaszodó, atlétatrikós, kissé faragatlan, de sármos fegyverforgató. Bruce Willis más volt, mint a 70-es, 80-as évek hard body akciófilmjeinek hústornyai (Rocky, Rambo – Első vér, Kommandó, Conan, a barbár). Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger a Reagan-éra idealizált, domináns férfiasságát képviselték, ám mégis sterilnek, szinte aszexuálisnak tetszettek. Willisnek nem voltak dagadó, olajozott izmai, de megvolt benne az a dög és dörzsöltség – sőt érzelmesség –, ami a gépies akcióhősökből hiányzott.

tévésmaci

Film

Kutyaröpte

Amikor Sztupa és Troché felkeresték Sztupa ősz öregapját, annak egy racionális oka volt, mégpedig az, hogy nála lehetett a legjobban polgárháborúsat játszani.

Színház

A roma színház kérdései

Színház

Kritikára várva

A Független Színház Mit ér a színház, ha roma? című workshopja a május 5. és 9. között rendezett Roma Hősök – 5. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál felvezető programja volt. A magyarországi roma színház története, mai helyzete, beágyazottsága, de főleg a dilemmái álltak a romák és nem romák beszélgetése köré épülő program középpontjában.

Visszhang

Visszhang: koncert

Visszhang

Pat Metheny

Előző budapesti koncertje felejthető volt, főleg a sportcsarnoki akusztika, pontosabban annak hiánya miatt. 

Visszhang: film

Visszhang

Metal Lords

„Ha nagy akarsz lenni, elhivatottság kell és áldozatok. És erről szól a metál.”

Visszhang: film

Visszhang

Soha, néha, mindig

Vannak a filmek, amelyeket abortuszt fontolgató nőknek mutogatnak.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Nők a sitten

Magyarországon talán kevéssé ismert Catherine Tate komikusi munkássága, pedig segítene kontextusba helyezni ezt a bizarr sitcom sorozatot is.

Interaktív
Tudomány

Miért akarja Elon Musk megszerezni a Twittert?

Tudomány

Elefánt a médiában

A pénz megvan az üzletre, de a részvényesek még húzódoznak. A világ legöntörvényűbb milliárdosa a hasonlóan öntörvényű Twitterre akarja rátenni a kezét, és azt is nehéz megfejteni, hogy mit akar vele tenni.

Lokál

Budapest100

Lokál

Arisztokraták és népi ellenőrök

A fővárosi épületeket bemutató civil kezdeményezés, a Budapest100 május 14–15-i sétáin a Várnegyed néhány különleges házát tekinthetik meg az érdeklődők. Ezek közé tartozik a kétemeletes, a környezetében nem különösebben feltűnő Dísz tér 12. szám alatti ház is, amelynek története a 14. századig vezethető vissza.

Gasztro