Egy hét kultúra 2023/9.

  • Narancs
  • 2023. március 1.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

 

KIMENEKÍTÉS Amikor tavaly februárban Oroszország megtámadta Ukrajnát, a kijivi nemzeti galéria igazgatójának egyetlen dolog járt a fejében: a festmények biztonsága. A háború első hatvanhat napját Juri Vakulenko a galéria pincéjében töltötte, ahol golyóálló mellénnyel és gázálarccal felszerelkezve őrizte az alkotásokat. Vakulenko később a gyűjtemény kimenekítésére is gondolt, ám nem akarta, hogy a művek külföldi raktárakban porosodjanak, ezért európai galériákhoz fordult, hátha valahol hajlandóak lennének megrendezni az Ukrajnában már bemutatott két kiállítás némileg módosított változatát. Két svájci múzeum, a genfi Musée d’Art et d’Histoire és a bázeli Kunstmuseum is felajánlotta a segítségét. A genfi múzeum – amely a spanyol polgárháború idején a madridi Pradóból is befogadott festményeket – a biztonságos szállítás érdekében csomagolóanyagot is küldött Ukrajnába, a képek kimenekítése során használt ládák pedig szintén a kiállítás részévé váltak.

 

SZÜRKÜLET A Los Angeles-i székhelyű Arbelos filmforgalmazó cég szerezte meg Fehér György mérföldkőnek számító, de sokáig nem látott magyar remekműve, a Szürkület új, 4K felbontású változatának észak-amerikai forgalmazási jogait. Az Arbelos ősszel először moziforgalmazásban mutatja be a filmet, majd a streaming csatornákon és exkluzív Blu-ray kiadványon is megjelenteti. Korábban szintén ez a cég adta ki Tarr Béla Sátántangó és Kárhozat című filmjeinek restaurált változatát is, valamint Jankovics Marcell formabontó animációs klasszikusait, a Fehérlófiát és a János vitézt. Fehér György 1989-ben készült ikonikus alkotása Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének felhasználásával, Haumann Péter főszereplésével forgott. Gurbán Miklós operatőr a film felújításában, a fényvilág rekonstrukciójában is részt vett. A film felújított változatának világpremierjét telt házas vetítésen tartották a vasárnap véget ért Berlinale Classics válogatásában.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.