Egy hét tudomány 2021/14.

  • Narancs
  • 2021.04.07 20:55

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

HALGENETIKA Egy serdülőkorban vagy kora felnőttkorban jelentkező, akár vakságot is okozó ritka genetikai (meszesedési) betegség, a Pseudoxanthoma elasticum (PXE) megértéséhez járulhat hozzá magyar kutatók frissen közzétett eredménye. A kór újfajta modelljének megalkotásához az ELTE genetikai tanszékén működő halgenetikai kutatócsoport munkatársai (az ELKH-TTK Enzimológiai Intézete, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézete és az amerikai National Human Genome Research Institute [NHGRI] kutatóival együttműködve) egy a genetikai kutatásban közkedveltnek számító modellállatot, a zebrahalat (Danio rerio) használták fel. A PXE kialakulásának hátterében legtöbbször az ABCC6 gén mutációja áll, ennek a zebrahalban háromféle variánsa is megtalálható. A génvariánsok újgenerációs szekvenálási módszerek felhasználásával lefolytatott vizsgálata során fény derült arra, hogy közülük kizárólag az abcc6a és az abcc6b.1 rendelkezik fehérjekódoló funkcióval. Ezzel szemben az abcc6b.2 variáns elvesztette aktív szerepét, és csupán afféle pszeudogénként van jelen a zebrahal genetikai állományában. Az eredmény (amelyről a Frontiers in Cell and Developmental Biology című tudományos folyóiratban publikáltak) hozzájárulhat a PXE hátterének megismeréséhez, valamint potenciális gyógyszerhatóanyagok tesztelésére is használható.

HIDEG Rekordhideget mértek egy a Csendes-óceán nyugati medencéjében, az Egyenlítőtől kissé délre kialakult trópusi viharfelhőben: a NOAA-20 műhold még 2018. de­cember 29-én kelt mérési adatai szerint a 20,5 kilométerre, a sztratoszférába nyúló felhőtető mínusz 111 fokig hűlt le. A magasba törő gomolyfelhők jellemzője, hogy a troposzféra tetején a felhő teteje üllőszerűen elterül, ám erős zivatarok, szupercellák esetén a felhőtető még az üllőnél is magasabbra gomolyoghat, átnyúlva egészen a sztratoszférába. A zivatar erősségével arányosan egyre magasabbra tör, tetején pedig mind alacsonyabb a hőmérséklet, ezért is tartják számon a zivatarokra jellemző felhőtetőn mért értékeket. A globális klímaváltozással arányosan növekszik az ilyen szuperhideg, extrém erős viharok száma: az elmúlt 3 évben annyi ilyen alakult ki világszerte, mint az azt megelőző 13 évben összesen, így nem kizárt, hogy a következő években újabb rekord születik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.