Egy hét tudomány 2021/16.

  • Narancs
  • 2021. április 21.

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

HELIKOPTER Első földi légi járműként felszállt a vörös bolygón az Ingenuity, a Perseverance Mars-járó apró helikoptere – adta hírül a NASA. Az eszköz 3 méter magasra emelkedett fel, majd rövid ideig lebegett a felszín felett. Az első próbarepülést követően a helikopter a következő napokban gyakrabban és hosszabban is repülni fog, ráadásul nagyobb távokat is megtesz majd a felszínnel párhuzamosan. Az Ingenuityn két kamera is van, az egyikkel, amely fekete-fehér képeket készít a marsi felszínről, készült az első kép a repülésről – de eközben a Perseverance kamerája is megörökítette a tesztet. A helikopter első tesztrepülését a múlt héten elhalasztották műszaki hiba miatt: a rotorok nagy sebességű tesztje közben keletkezett probléma, amikor a repülést vezérlő számítógépet repülési üzemmódba kapcsolták. A 85 millió dollárból fejlesztett pillekönnyű Mars-helikopter a Perseverance Mars-járóhoz erősítve érkezett meg a vörös bolygóra február 18-án. A amerikai űrügynökség szerint az ehhez hasonló eszközök alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, tudományos műszerek szállítására

LILE Rafinált evolúciós stratégia áll egy amerikai madárfaj tojóinak látszólag „szívtelen” párválasztási stratégiája mögött – állítja egy friss, magyar kutatók által is jegyzett viselkedésökológiai tanulmány, amely a Behavioral Ecology folyóiratban jelent meg. A Max-Planck-Institut für Ornithologie-ben dolgozó Kupán Krisztina, illetve Székely Tamás, az MTA külső tagja, a University of Bath professzora vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport fedezte fel, hogy a Kárpát-medencében is költő, fokozottan védett széki lile amerikai rokonának (Charadrius nivosus) tojói nem meggondolatlanságból hagyják a párjukra az éppen csak kikelt fiókáikat, hogy inkább egy másik hímmel álljanak össze. A kutatócsoport eredményei alapvetően arra utalnak, hogy a tojók döntése a szülői gondoskodás befejezésének időzítéséről a fiókák egészségi állapotától és a külső környezeti körülményektől egyaránt függ: a nagyon rossz és a nagyon jó körülmények is arra sarkallhatják az anyamadarat, hogy elhagyja fészekalját. Az állatok viselkedésökológiai döntései általában a költségek és a várható haszon hidegfejű elemzésén alapulnak, és ennek az analízisnek az eredménye időnként nem egyezik az emberi morál diktálta kötelezettségekkel. Ráadásul a széki lilék hímjei minden életszakaszban nagyobb valószínűséggel maradnak életben, így bár azonos arányban kelnek ki hímek és tojók a tojásból, a kifejlett madarak között több a hím, mint a nőstény, márpedig ez a hímtöbblet hat a nemek szerint eltérő döntéseikre. A tojóknak nagyobb esélyük van arra, hogy dezertálás után újból párt találjanak, és újabb tojásokat rakjanak le.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.