Egy hét tudomány 2022/21.

  • Narancs
  • 2022. május 25.

Interaktív

Rövid hírek: majomhimlő, zab, aszteroida... 

MAJOMHIMLŐ Továbbterjed a világban az eredetileg Afrikában honos majomhimlő: már Izraelben, Ausztriában (Bécsben) és Svájcban is találtak majomhimlővel fertőzötteket, ezekkel együtt már 18 országban mutatták ki a fertőzést. Kutatók most arra figyelmeztetnek, hogy továbbnőhet a majomhimlős esetek száma, elvégre egyre több fertőzöttet követnek nyomon az egészségügyi hatóságok, és a betegség immár emberek között is terjed. Nyugat- és Közép-Európában, Amerikában és Ausztráliában eddig 123 igazolt esetet jegyeztek fel. Az Afrikából származó, orthopoxvírusok által okozott majomhimlő emberről emberre terjedéséhez szoros fizikai kontaktus kell, például szexuális együttlét. A leggyakoribb tünetei közé tartozik az enyhe fejfájás, láz, izomfájdalom, gyengeség, erősen duzzadt nyirokcsomók és bőrelváltozások. A már szinte teljesen visszaszorított feketehimlő elleni szerek beválhatnak a majomhimlő ellen, és a himlőoltás valószínűleg e fertőzés ellen is immunizálta a vakcinált generációkat.

 

VOYAGER Rejtélyes és részben nehezen értelmezhető jeleket küld az elméletileg a Naprendszer határán túl haladó Voyager–1: az 1977-ben útnak indított amerikai űrszonda 2012 augusztusában kelt át a heliopauzán és lépett be a csillagközi űrbe, jelenleg 23,3 milliárd kilométerre jár, és így a legtávolabbi ember alkotta tárgy. A legutóbbi adatok szerint az eszköz speciális helyzetjelző alrendszere (AACS) jelenleg nem tudja, pontosan hol tartózkodik a szonda, de emiatt nem jelez hibát, és nem is lépett biztonságos üzemmódba. Az egyik hipotézis szerint a hiba a szonda helyzetét beállító és a rádióantennát mindig a Föld felé pozicionáló AACS adataiban található, a Voyager–1 emiatt értelmetlen adatokat küld az elhelyezkedéséről, de mindez nem akadályozza meg a kapcsolattartásban, a szonda által leadott jelek ereje változatlan. A NASA egyelőre nem tudja megjósolni, hogy az űreszköz meddig tud még adatokat gyűjteni és továbbítani, és az sem világos, hogy a hiba magában az AACS rendszerben van, vagy egy érzékelőből kap rossz adatokat. A Voyager műszereinek nagy része már amúgy sem működik, jelenleg is csupán azért tudnak vele kommunikálni, mert a helyzete beállítására képes tartalék fúvókák még 37 évvel a legutóbbi működésük után is hibátlanul teszik a dolgukat. A NASA Jet Propulsion Laboratory szakemberei nem tekintik különösképpen drámainak a szituációt: egy közel fél évszázada erősen sugárzó környezetben működő szonda esetében számítani kell ilyesmire.

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.