Egy hét tudomány 2023/8.

  • Narancs
  • 2023. február 22.

Interaktív

Rövid hírek: jég, sötét, Freddy...

JÉG Új negatív rekordot ért el az Antarktisz körüli tengerjég kiterjedése: a hóval és jéggel kapcsolatos kutatásokkal foglalkozó amerikai intézet, a National Snow and Ice Data Center adatai szerint az Antarktisz körüli tengeri jégborítottság mindössze 1,91 millió négyzetkilométerre csökkent február 13-án. Tavaly csupán február 25-ére olvadt le az akkor szintén rekordot jelentő 1,92 millió négyzetkilométerre, és az idén még bőven van idő a további jégolvadáshoz. Az idei év ezzel máris bekerült a három legalacsonyabb jégborítást hozó év közé, amelyek egyaránt az utóbbi hét év körül kerültek ki (a másik kettő 2017 és 2022). A tudósok szerint az antarktiszi tengeri jég összetett viselkedése miatt a tengerjég alkalmi visszahúzódását sem lehet csupán az éghajlatváltozásnak tulajdonítani. Az elmúlt 40 év műholdas adatai a nyári (és téli) jégborítottság tekintetében erős szórást mutatnak, és a nyári jégborítottság lépcsőzetes csökkenése csak az elmúlt néhány évben kimutatható. Korábban a számítógépes modellek azt jósolták, hogy az Antarktisz is hasonlóképpen fog viselkedni, mint az Északi-sarkvidék (Arktisz), de az Antarktisz körül a múlt század második felében még nőtt is a jég mennyisége, majd erős változékonyság mellett mind a téli maximumok, mind a nyári minimumok tekintetében előfordultak rekordévek. A mostani szezon minimális jégkiterjedése, jórészt az Antarktiszi-félsziget környékének az átlagosnál jóval (1,5 Celsius-fokkal) magasabb levegő-hőmérsékletének tulajdonítható.

 

SÖTÉT A fekete lyukak lehetnek a rejtélyes sötét energia forrásai – egy nemzetközi tudóscsapat (9 nemzet 17 kutatója, Duncan Farrah vezetésével) a The Astrophysical Journal Lettersben publikált tudományos közleményében számolt be az új elméletről. A csillagászok először bizonyítékot kerestek Kevin Croker asztrofizikus (University of Hawai’i at Mānoa) 2021 végén közzétett, a kozmológiai összekapcsolódás (cosmological coupling) elméletére, amely szerint a fekete lyukak növekedése kapcsolatban lehet az univerzum tágulásával. Az elmélet igazolásához a csillagászok elliptikus galaxisok közepén elhelyezkedő szuper nehéz fekete lyukakat vizsgáltak: az elliptikus galaxisokból ugyanis hiányzik a csillagközi anyag, ezért csillagkeletkezés sem zajlik bennük, így a közepükben található fekete lyukak tömege a korábbi uralkodó elmélet szerint nem változhat érdemben – ha mégis, az a kozmológiai kapcsolódás elméletét igazolná. A kutatók mérésekkel megállapították, hogy a szuper nehéz fekete lyukak az elmúlt 9 milliárd év alatt 7–20-szorosukra nőttek, amit szerintük nem magyarázhat más, mint a kozmológiai összekapcsolódás.

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.