FOLT A vörös óriáscsillag XX Trianguli aktivitása nem a mi Napunkéra emlékeztető mágneses ciklusokon alapul, ami alapján a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a csillag belső dinamója nem periodikus, nagy valószínűséggel kaotikus jellegű. A Nature Communicationsben megjelent tanulmányban a Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam és a HUN–REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézetének kutatói (közöttük Kővári Zsolt tudományos tanácsadó) sikerrel rekonstruálták a felszíni foltok eloszlásának időbeli változásait az égitesten. A kutatás a STELLA robotobszervatórium által 16 éven át végzett egyedi spektroszkópiai megfigyeléseken alapul. A napfoltok a Nap mágneses tevékenységének legismertebb megnyilvánulásai, amelyek sok más jelenséggel, például a napkitörésekkel vagy a napciklussal együtt a Nap belsejében működő dinamómechanizmushoz köthetők. Ilyen foltok a távoli csillagok felszínén is észlelhetők, ám ezeket nem tudjuk közvetlenül megfigyelni, ezért a XX Trianguli adataira a Doppler képalkotásnak nevezett indirekt tomográfiai technikát alkalmazták. A vörös óriás fényességének nagy amplitúdójú változásait korábban is megfigyelték, így az is ismert volt, hogy az eltéréseket sötét, a Nap teljes felületénél is nagyobb méretű foltok okozták, amelyek a csillag 24 napos tengelyelforgási ciklusa alatt bukkannak elő, majd tűnnek el a látómezőből.
CSOKI A magas kakaótartalmú étcsokoládé csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát – állítják kutatók egy három korcsoport (kohorsz) adatait elemző, a The BMJ-ben megjelent tanulmányban. A vizsgálat szerint ugyanakkor az is kiderült, hogy a tejcsokoládé fogyasztása nem nyújt hasonló védelmet. A kutatók 192 ezer résztvevő adatait vették fel a teljes csokoládébeviteli adatok elemzésébe, és 112 ezer résztvevő adatait a csokoládé altípusok vizsgálatába. A résztvevők kétévente töltöttek ki kérdőíveket a kovariánsokról. Rendszeresen nyomon követték a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását, valamint a testsúlyt. Azt találták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik hetente 5 vagy több adag étcsokoládét ettek, 21 százalékkal csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. A kutatók érdekes összefüggéseket találtak a csokoládéfogyasztás és más étrendi preferenciák között: a tejcsokoládét fogyasztók előszeretettel ettek hozzáadott cukorral készült ételeket, illetve erősen feldolgozott húskészítményeket.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!