Étrendkiegészítőt reklámozott a Tények Pluszban a TV2, megbírságolták

  • narancs.hu
  • 2023. november 9.

Interaktív

Egy étrendkiegészítő jótékony hatásait és egy magánrendelő szolgáltatásait is reklámszerűen mutatták be. 

Közel négymillió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2 és a tenyek.hu médiaszolgáltatójára burkolt kereskedelmi közlemény sugárzása miatt – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A közlemény szerint állampolgári bejelentés nyomán indított hatósági eljárást a Médiatanács a Tények Plusz június 12-én 18 óra 45 perckor a TV2-n sugárzott adása, és ennek internetes közzététele miatt. A műsorszegmensben egy étrendkiegészítőkből álló termékcsalád jótékony hatásairól, valamint egy magánrendelő szolgáltatásairól esett szó egy közismert sportoló történetén keresztül. A bemutatott termékek és orvosi kezelések ismertetése a Médiatanács szerint kereskedelmi célokat szolgált, azaz reklámokra jellemző módon a magánrendelő szolgáltatásainak igénybevételét és a termékcsaládba tartozó étrendkiegészítők megvásárlását szorgalmazta.

A Médiatanács ezért megállapította, hogy a médiaszolgáltató összesen három alkalommal sértette meg a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó szabályt. A testület ezért összesen 3 900 000 forint bírságot szabott ki. 

Emellett megbüntették a Kalocsa 100,0 MHz-en sugárzó Korona FM 100 helyi vételkörzetű kereskedelmi jellegű rádiót is, mert a rádió szolgáltatója nem teljesítette a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó vállalását, és más vállalásokat sem teljesítettek egy július végi vizsgált héten. A Médiatanács 40 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót, annak vezető tisztségviselőjére pedig 10 ezer forint bírságot szabott ki a jogsértés ismételtsége miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk