Szüret 2023/45.

  • Narancs
  • 2023. november 8.

Interaktív

 Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy sok sikert kívánjak Alijev elnök úrnak a térség stabilizálása érdekében végzett munkájához és sok sikert a karabahi újjáépítési munkálatokhoz is. Gratulálunk, mélyen tisztelt Elnök úr!

Orbán Viktor felszólalása a Türk Államok Szervezetének állam- és kormányfői szintű találkozóján; Miniszterelnöki Kabinetiroda 

JELLEMZI     ILLIK     ELKÉPESZTŐ     MŰVELTSÉGI

Nagy sikert aratott Békés Vármegye Önkormányzatának Vármegyejárás elnevezésű programja szombaton a kondorosi Sasváriné Paulik Ilona Sportcsarnokban. (…) Minden korosztály talált magának tetsző programot, illetve a családok közösen is játszhattak, szórakozhattak – hangsúlyozta Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere. – A Vármegyejárás Hagyomány, Érték, Közösség mottója mentén valósítottuk meg a programokat, ezek mindegyike jelen van, jellemzi városunkat.

Beol.hu

Ahhoz, hogy valakinek az életművét elismerjék, díjazzák, illik hosszú évekig élnie, no meg maradandót alkotnia. Nos, ez a kettő szerencsésen találkozott Rónai István esetében. (…) Közel a nyolcvanhoz, van mire visszaemlékeznie a szakembernek, de róla is érdemes képeket közölni.

Bama.hu

Glukhovskytól korábban sem állt távol a politizálás, de az orosz–ukrán háború kitörése után különösen aktivizálta magát. Nyilván nehéz kívülről megállapítani, hogy mennyire meggyőződésből kezdte bírálni Oroszországot, vagy mennyire azért, mert pontosan tudta, Nyugat-Európában szó szerint kötelező Putyin-ellenes nyilatkozatokat tennie egy orosz művésznek, ha érvényesülni akar.

Origo.hu

A politikus az óvodaavatáson párhuzamot vont a templom és a haza között. (…) „Nekünk, magyaroknak a nemzetünk a hazánk, az a nemzet, a magyar nemzet, amely a Kárpát-medencében él”– jelentette ki Potápi Árpád János, hozzátéve, hogy a magyar nemzet és a nemzetpolitika elképzelhetetlen a gyermekek nélkül.

MTI

Retro filmkritika: a hazai filmgyártás történelmének egyik legkeményebb alkotása Az ötödik pecsét – Egy főszereplő sem él már

Cím a Blikk.hu-n

A Super TV2-n látható két hónapja a Power of Love, amelyben a versenyzőknek most műveltségi teszten kellett bizonyítaniuk. (…) Olyan kérdésekre kellett tudni a választ, mint hogy milyen hozzávalók kellenek a gulyásleveshez, vagy éppen hány hónapban van 28 nap.

Bors

Tudomásom szerint, zenés előadás nem készült a miénken kívül Tóth Ilonáról, így műfajában mindenképpen egy friss, újszerű, széles korosztályhoz szóló egyedi forma született. (…) Szerintem ennek a zenének elképesztő ereje van, a szívhez szóló dallamívekkel olyan szenvedélyt és fájdalmat lehet kifejezni, ami egy ilyen nehéz és történészek által vitatott témához sokat tud hozzáadni.

Kisfaludy Zsófia színművész a Tóth Ilona ’56 című rockmusicalről a Mandinernek

Európában nagyon sok nép él, és nekünk, magyaroknak mindig az volt az elképzelésünk, hogy a többiekkel egyensúlyban élünk. Magyarország Európa közepén van, és a nápolyi Anjoukkal vagy a lengyelországi Jagellókkal való kapcsolatok azt mutatják, hogy érdekünk egyensúlyokat létrehozni magunk körül, ezzel hozzájárulva Európa békéjéhez.

Csák János beszéde Nápolyban, az Árpád-házi Mária királyné halála 700. évfordulójára adott emlékkoncerten; MTI

Önöknek itt Ausztráliában úgy kell ausztrálnak lenni, hogy közben magyarok is maradnak. Úgy kell magyarnak maradni, hogy közben ausztrállá is válnak. Úgy kell megújulniuk, hogy közben a régiek maradnak. És ebben a legnagyobb segítséget meggyőződésem szerint a közösségekben kapják, ezek közül is kiemelten a családjukban.

Novák Katalin beszéde a reformáció emléknapján Sydney-ben; Sándorpalota.hu 

Az EU elhibázott migránspolitikája miatt már a tálib titkosszolgálat, kormány és az afgán embercsempészek döntik el, ki léphet Európába – erről beszélt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán péntek reggel.

MTI

Soltész Miklós úgy fogalmazott, hogy a reformáció emléknapján egyszerre van ok örömre és bánatra. A bánatra azért van ok – tette hozzá –, mert látni, hogy Nyugat-Európában és Észak-Európában mi történik „a kereszténység szakrális helyeivel”, sok helyen szűnnek meg templomok. „Nem tudjuk, hogy keresztény testvéreink észreveszik-e a bajt, és beletörődnek-e (…) abba, ami történik, vagy sem” – közölte az államtitkár.

MTI

 

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk