"Függetleníteni akarjuk magunkat az állami támogatás megszerzésének a kényszerétől"

  • rés a présen
  • 2022. július 20.

Interaktív

Egy művészeti fesztivállal is lehet indukálni a vidékfejlesztést az uborkaszezonban - állítja Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2022.  június 9-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

rés a présen: Mikor szálltál be a Művészetek Völgye szervezésébe?

Oszkó-Jakab Natália: 2011-ben. Akkor még a Művészetek Palotájában dolgoztam, többek között Palya Beával, rajta keresztül ismertem meg Márta Istvánt. Először szponzorációs felelős voltam, aztán 2013-ban már több helyszín is hozzám tartozott. Akkor még csak Kapolcson volt a rendezvény. Időközben úgy alakult, hogy hozzám jelentkeztek be a produkciók, elkezdtem összefogni és kialakítani a programot, fejleszteni az online kommunikációt. Az elmúlt tíz év során pár ezerről százezresre nőtt az oldalaink látogatóinak száma.

rap: Nem diplomata pályára akartál menni?

OJN: A Külügyminisztériumból indultam, mert egyébként öt évig kulturális diplomáciát és nemzetközi kapcsolatokat tanultam a Corvinuson. Diplomata családból származom, hat nyelven beszélek, tehát adott volt a nemzetközi szál. De gyerekkorom óta foglalkozom művészetekkel, így nem véletlen, hogy belefolytam a Művészetek Völgye történetébe, noha akkor épp nem volt annyira csábító dolog. Kezdetben egyedül csináltam azt, amin most egész évben tízen dolgozunk. Ráadásul a 2014-es 25. jubileumi fesztivált hét és fél hónapos terhesen dolgoztam végig. Aztán átalakult a struktúra, megalakult a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány, amely mára a Művészetek Völgye Fesztivál többségi tulajdonosa.

rap: Mi az alapítvány missziója?

OJN: Hogy egy művészeti fesztivállal is lehet indukálni a vidékfejlesztést az uborkaszezonban, s lehet a fesztiválnak az önmaga sikerén is túlmutató célja. Egész évben foglalkozni kell a környék promóciójával, a helyi kereskedőkkel, a vendéglátóipari egységekkel, szállásokkal. Ennek következtében a fesztiválnak is jobb infrastruktúrája lesz. Erre a modellre alapozva hoztuk létre Tállyán a Kerekdomb Fesztivált és az Örvényeshegy Pikniket Zalacsányban.

 
Fotó: Kelemen Gergő

rap: Milyen fejlesztésekkel számolhatunk az idén a völgyben?

OJN: Újdonságok a történelmi séták, a természetjárási és e-bike túra lehetőségek. Kapolcson sikerült támogattatni a játszótérépítést, egy kúria felújítását, amelyben van kiállítóterem és közösségi iroda, a kávézója pedig egész évben nyitva van. A Hello Wood csapata tervezett egy pajtaszínházat, amely nyitott állapotában kertmoziként funkcionál. Itt lesz idén harmadszor a Filmarchívummal közös némafilmzenei pályázatunk nyerteseinek bemutatója. Egy nap 200 program zajlik 40 helyszínen, ezért a Csigabuszt nagyon kényelmesre fejlesztettük, egy applikáción keresztül élőben követhető a mozgása, és 5–10 perces járatsűrűséggel lehet eljutni Taliándörögdre meg Vigántpetendre. Ez sokat lendített a kimozdulási kedven. Az is igaz persze, hogy vannak olyan művészek, akiknek Kapolcson van a helyszínük, és nem is akarnak kimozdulni onnan.

rap: Mit ajánlanál az idei látogatóknak, mit nézzenek meg július 22. és 31. között?

OJN: Nyilván attól is függ, kivel és hogyan érkeznek. Indul egy programajánló játék az oldalunkon, amelynek a végeredménye egy személyre szabott programterv. Mindenkinek javaslom, hogy ismerje meg a fesztivál nappali arcát, vegyen részt beszélgetésekben, társasjátékokban, és ha gyerekkel jön, használja a gyerekeknek szóló programbontást. A malomszigeti vásár két árussorából egyet csináltam, hogy szellősebb legyen az egész, és a patakpartra is ki lehessen ülni, hűsölni. Már korábban repoharakra és lebomló eszközökre váltottunk. Tavaly 49 tonnáról 39-re csökkentettük a hulladék mennyiségét, 10 százalékos látogatónövekedés mellett. Ugyanilyen drasztikus lesz az idén a készpénzmentesség kialakítása.

rap: Milyenek lesznek a jegyárak?

OJN: 7000 forint az a napijegyár, amikor már minden kedvezményről lemaradtál, mert az utolsó pillanatban a helyszínen vetted meg. De egyébként nagyjából 2000 forint a napijegy ára a 200 programért cserébe, ha a 10 vagy az 5 napos bérletet veszed. Úgy, hogy mindennap van két vagy három Budapest Park nagyságrendű koncert is. Függetleníteni akarjuk magunkat bármilyen állami támogatás megszerzésének a kényszerétől, és ebben a közönség tud nekünk segíteni. Mindig jól­eső érzés, amikor vége a fesztiválnak, és másnap elindul a következő évi jegyek értékesítése. Előfordul, hogy augusztusban 50–100 ember vesz 10 napos bérletet a következő évre. Ezzel azt igazolják vissza nekünk, hogy bíznak bennünk és tudják, hogy nálunk jó dolgok történnek velük.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?