Gulyás Mártont szavazták meg olvasóink 2021 legmeghatározóbb emberének

  • narancs.hu
  • 2022. január 4.

Interaktív

Szoros eredmény született év végi szavazásunkon, mutatjuk, hogyan döntöttek olvasóink! 

2021 végén összeállítottunk egy listát azokról a személyekről és csoportokról, akik a Magyar Narancs újságírói szerint a leginkább meghatározták a 2021-es évet. Volt szó koronavírus-járványról, oltási kampányról, homofób törvényről, foci Eb-ről, előválasztásról, szerepeltek rajta politikusok, civil aktivisták itthonról és külföldről, valamint Karikó Katalin és Marco Rossi. Arra kértük olvasóinkat, hogy szavazzanak: szerintük a jelöltjeink közül ki volt a legmeghatározóbb 2020-ban, kitől inspirálódtak a leginkább, kit tartanak - ha úgy tetszik - a 2020-as "év emberének".

A szavazáson több mint 1200 szavazat érkezett, és szoros eredmény született, egy hajszállal ugyan, de 

27 százalékkal olvasóink Gulyás Mártont szavazták meg 2021 legmeghatározóbb emberének. 

Gulyás Márton a Krétakör színházi társulat tagjaként lett ismert, 2010 és 2014 között a Krétakör Alapítvány ügyvezetője is volt, majd ellenzéki aktivistaként tevékenykedett: szervezett tüntetést a Humán Platform aktivistájaként, tüntetett a Városliget beépítése ellen, emlékezetes akciója volt, amikor 2016-ban leszerelte a Nemzeti Választási Iroda tábláját, vagy amikor 2017-ben narancsszínű festékkel dobta meg a Sándor-palotát, 2018-ban pedig az általa létrehívott Közös Ország Mozgalom élén szorgalmazta igazságosabb választási rendszer bevezetését, illetve közös ellenzéki jelöltek állítását.

gulyasmarci_MG_6765topw.jpg

 
Fotó: Németh Dániel

Bár nem tekint magára professzionális újságíróként, előbb Slejm – A torkon ragadt politika néven indított videóblogot, majd 2018-tól Partizán néven szervezte át, mostanra pedig a csatorna gyakorlatilag a hagyományos médiafelületekkel egyenértékű médiummá nőtte ki magát. 2021 végére a Partizán a Facebookon 142 ezer, a YouTube-on 235 ezer követővel rendelkezett, az év során pedig a legnagyobb jelentősége talán az ellenzéki előválasztásban vállalt szerepének volt: Gulyás nem csak az interjút vállaló miniszterelnök-jelöltekkel készített beszélgetést, de 32 választókörzetben rendezett előválasztási vitákat a jelöltekkel, egy-egy konfliktusosabb interjúja pedig hetekig dominálta a közélete. 

Szavazásunkon azonban Gulyás egy hajszállal tudta csak megelőzni Karikó Katalint, aki 25 százalékot kapott. A magyar tudósnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy felfedezésével lehetővé tette a koronavírus ellen hatásos szintetikus mRNS-alapú vakcinákat, és amelyek világszerte lehetővé tették a koronavírus-járvány miatti korlátozások részbeni feloldását. 

A harmadik legtöbb szavazatot listánkon Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje kapta, így ő szerezte meg a voksok 18 százalékát. Mint kollégánk, Teczár Szilárd írta róla, bár előválasztási sikerének titkát egyelőre nem sikerült megfejteni, "Márki-Zaynak az előválasztási kampányban, valamint a két forduló közötti tárgyalások során nagyjából minden lépése bejött", az ellenzéki oldal politikusai közül pedig egyértelműen ő volt 2021 legnagyobb nyertese.

Szavazásunkkor ugyanakkor nem sokkal maradt le tőle a listánkra került másik magyar politikus, Hadházy Ákos sem, aki 13 százalékot kapott, míg az ötödik helyet az előválasztást lehetővé tevő szavazók és aktivisták szerezték meg, 10 százalékkal. 

Bár 2021 végi listánkra ezúttal nem sok külföldi jelölt fért fel, közülük a legtöbb szavazatot Putyin legádázabb ellenfele, a jelenleg börtönben lévő Alekszej Navalnij kapta, 4 százalékot. Az orosz ellenzéki egyébként 2021-ben az Európai Parlament emberi jogi elismerését, a Szaharov-díjat is kiérdemelte

Kilenc jelöltet tartalmazó listánk végére kerültek a szavazatok alapján a "szivárványos aktivisták" (2 százalék), Marco Rossi és a belarusz-lengyel határon a menekülteket segítő Grupa Granica csoport (1-1 százalék). 

Végül itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy megemlékezzünk olyanokról, akik nem fértek fel a listánkra, vagy akiket olvasóink javasoltak utólag: 

  • Dobrev Klára, mint olyan női politikus, aki a rendszerváltás óta talán a legközelebb került ahhoz, hogy miniszterelnöke legyen az országnak;
  • valamint a Pegasus-botrányt feltáró újságírók, akik az év legsúlyosabb botrányát tárták fel az ügyvédek, újságírók, üzletemberek titkos megfigyelési ügyének felderítésével. 

Köszönjük mindenkinek a szavazatokat!

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk