rés a présen

„Hogy segíthessünk valahogy”

Feuer Yvette színész, társulatvezető

  • rés a présen
  • 2018. augusztus 24.

Interaktív

Feuer Yvette színész, társulatvezető.

rés a présen: Változóban van a társulatod, a Bohócok a Láthatáron Csoport…

Feuer Yvette: Már régóta zajlik, csak most a névváltozással és a honlap megújításával érjük magunkat utol. Láthatáron Csoport lesz a nevünk. Mára kisebbségbe kerültek a gyerekelőadásaink, holott úgy indítottunk, hogy csak azok voltak. 2010-től bejártuk az egész országot velük. 2014-ben kezdtünk el színházi nevelési előadásokat készíteni a középiskolásoknak, mert Szabolcsban és Borsodban láttam, hogy milyen problémái, életlehetőségei vannak ennek a korosztálynak. A társulatra, amelyet Manyasz Erikával és a később csatlakozott Szegedi Tamással hoztam létre, mindig az volt a jellemző, hogy személyes történeteken keresztül kutatja a társadalmi összefüggéseket, a hovatartozásból fakadó társadalmi konfliktusokat. Ebben a pillanatban egy gyerek­előadásunk van, a többi ifjúsági, illetve a múlt évben elkészült az első felnőttelőadásunk is Én, te, mi címmel, ami egy interaktív tárlatvezetés párkapcsolati témára. A szeptemberi első bemutatónk, A megmentő is felnőttelőadás lesz. Tehát valóban megtörténik az arculatváltás.

rap: Tagja voltál az Arvisura Színháznak és az ős-Krétakörnek is. Hol tanultad a színészetet?

FY: 2001-ben kaptam egy Fulbright-ösztöndíjat, és a Sarah Lawrence College-ben Bronxville-ben, New Yorktól 30 kilométerre tanultam színjátszást, rendezést és nagyon sokat a színház társadalomjobbító szerepéről is, ami ott a fő téma volt. Aztán kinn maradtam több évig, játszottam és tanítottam különböző programok keretei közt.

rap: Miért jöttél haza?

FY: Hét évig éltem ott, közben hazatértem, de végleg akkor, amikor már megszületett a gyerekem, a férjem épp egyetemre járt, vidéken éltünk Middletownban, és olvastam Varró Szilvia cikkét a Magyar Narancsban a cigányok ellen elkövetett gyilkosságsorozatról. Sok mindent láttam kinn, de nem hittem el, hogy ilyesmi megtörténhet Magyarországon. A Clowns Without Borders, azaz a Bohócok Határok Nélkül nevű humanitárius segélyszervezettel dolgoztam épp, hazajöttem, és létrehoztam a Bohócok a Láthatáron Csoportot, hogy segíthessünk valahogy.

rap: Miről szól az új előadás?

FY: A megmentő című előadás saját ötlet alapján születik. Egy testvérpárról szól, két nővérről, akik nem voltak jóban és korán elszakadtak egymástól, majd más-más országban nőttek fel. Felnőttkorukban találkoznak újra, és visszatekintenek a közös gyökereikre és arra is, hogy miért alakult úgy az éle­tük, ahogy. A bemutató szeptember 22-én lesz a B32 Galéria és Kultúrtérben. Kincses Réka írja a darabot, aki erdélyi származású magyar író, és jelenleg Berlinben él. Alida Bevk szlovén-magyar színésznő Ljubljanából és én fogjuk játszani a testvéreket. Szabó Veronika rendezi az előadást. A magyarországi bemutatót követően a ljubljanai Mini Teaterben is bemutatjuk angolul decemberben.

rap: Miket játszotok a következő évad kezdetén a repertoárból?

FY: A Kiállok érted című előadást október 10-én reggel a Miskolci Rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztálya programjának keretén belül. Ez nem nyilvános előadás. Az Én, te, mi című előadásunk október 12-én és 15-én, aztán november 8-án lesz ismét 19.00-tól a Kugler Art Szalon és Galériában. A Banyamosoda című gyerekelőadás október 14-én és november 24-én 17.00-kor a Marczibányi Téri Művelődési Központban lesz látható. Egyelőre ezek biztosak, de érdemes követni az új honlapunkat: lathataroncsoport.hu és a Facebook-oldalunkat is.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.