tűrés a présben

Kész felzárkóztatás

  • rés a présen
  • 2020. május 2.

Interaktív

A vírushónap nagy online szenzációja az április 16-ig ingyenesen hozzáférhető Arcanum Digitális Tudománytár (arcanum.hu)! Itt érhető el a magyar tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava.

Az 1849-ben megjelent Hölgyfutár kulturális folyóiratban például korabeli programajánlók is vannak, így elképzelhetjük, hova mentünk volna szívesen színházba, mulatóba annak idején, mint sznobok. Most, hogy zárva vannak a könyvtárak, levéltárak, biztos sokan fognak itt új kutatási témát találni, esetleg összeállíthatják egy újabb retró kötet anyagát zenei szubkultúrákról az 1965-től megjelent Magyar Ifjúság tükrében. A sok érdekes és valós információ függőséget okoz, úgyhogy a járvány múltával bizonyosan sokan lesznek Arcanum-előfizetők.

A színházi jellegű oldalak között változatlanul vezet az Élő közvetítések koronavírus idején Facebook-csoport. Novotny Anna és Varga Judit diszponálásának köszönhetően mindennap mehetünk komolyzenei koncertre, operába, színházba többször is. Olyan nagyvadakra csaphatunk le, mint például Mohácsi János 1993-ban felvett 1916 – A csárdáskirálynő című legendás kaposvári előadása. A fiatal szakíróknak kész felzárkóztatás, hiszen néhány kattintással utána tudnak nézni a korabeli kritikáknak is.

Legújabb felfedezéseink ebben a folyamatosan nyíló virtuális kultúrházban a következők: Móser Ádám erkélykoncertjei, amelyek mindennap 17 órától hallhatók a francia–balkán–klezmer tangóharmonikás újlipótvárosi erkélyéről.

Rímkuckó Szemerédi Bettivel minden délelőtt 9.30-kor. A kisebb gyerekeket is nyugodtan ott lehet hagyni a virtuális versmondó lánnyal a monitor előtt, mert nem gügyög, nem ijesztget, viszont iszonyú kedvesen magyaráz el latin kifejezéseket is. Gyereklelkű felnőttek is rájárhatnak nyugodtan.

Ebben a csoportban értesülhettünk arról is, hogy a Zürichi Operaház oldalán március végétől júniusig 9 saját előadás lesz látható többnyelvű felirattal (opernhaus.ch/spielplan/streaming/). A nemzetközi jegyárakat és a Magyar Állami Operaház repertoárját tekintve az operarajongók nyernek ezzel a vírushelyzettel most a legtöbbet. A komolyzenei koncertek kedvelőinek pedig egy­értelműen a Müpa Facebook- és YouTube-csatornája, valamint a mupa.hu oldal a koncertfelvételek Kánaánja.

Show Must Go On – quarantine show névvel indult március 18-án egy öntevékeny csoport a Facebookon, amely összegyűjti a jelenleg munkanélküli előadókat és napi tematikával támadja a karanténba zárt elméket. A hétfő a stand-up és a humor napja, kedden ének- és zeneperformanszok láthatók, szerdán bűvészek és mentalisták borzolják a kedélyeket, csütörtökön cirkuszművészek produkálják magukat, pénteken tánc, szombaton drag show, vasárnap pedig vers és költészet a menü. Olyan fiatal tehetségekkel ismerkedhet meg itt live-ban a közönség, mint a Budapest Útikalauz Időutazóknak show Rodolfója, Gyertyán Balázs. Az esemény-előrejelzések szerint zsonglőrórákat lehet venni Ádámtól minden cirkuszcsütörtökön, április 7-én pedig a szakrális zene témáját járhatjuk körül Ölvedi Gábor és Karacs Ildikó élő zenéivel.

Számos kiállítás került fel a netre, a Magyar Nemzeti Galéria – Szépművészeti Múzeum Digitális Múzeumában például a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás látható (vitualiskiallitas.mng.hu/home). A Kiállítások és kiállításmegnyitók Magyarországon Facebook-csoportban folyamatosan ajánlják a kisebb galériák is a virtuális kiállításmegnyitóikat és töltik fel a kiállításaik anyagát.

Amikor pedig már elzsibbadtunk a sok virtuális mászkálástól, akkor nyugodtan nézzünk rá Whistler mamája napi ajánlatára. Képzőművészeti jellegű röhögésben nem lesz hiány.

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.