tűrés a présben

Kész felzárkóztatás

  • rés a présen
  • 2020. május 2.

Interaktív

A vírushónap nagy online szenzációja az április 16-ig ingyenesen hozzáférhető Arcanum Digitális Tudománytár (arcanum.hu)! Itt érhető el a magyar tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava.

Az 1849-ben megjelent Hölgyfutár kulturális folyóiratban például korabeli programajánlók is vannak, így elképzelhetjük, hova mentünk volna szívesen színházba, mulatóba annak idején, mint sznobok. Most, hogy zárva vannak a könyvtárak, levéltárak, biztos sokan fognak itt új kutatási témát találni, esetleg összeállíthatják egy újabb retró kötet anyagát zenei szubkultúrákról az 1965-től megjelent Magyar Ifjúság tükrében. A sok érdekes és valós információ függőséget okoz, úgyhogy a járvány múltával bizonyosan sokan lesznek Arcanum-előfizetők.

A színházi jellegű oldalak között változatlanul vezet az Élő közvetítések koronavírus idején Facebook-csoport. Novotny Anna és Varga Judit diszponálásának köszönhetően mindennap mehetünk komolyzenei koncertre, operába, színházba többször is. Olyan nagyvadakra csaphatunk le, mint például Mohácsi János 1993-ban felvett 1916 – A csárdáskirálynő című legendás kaposvári előadása. A fiatal szakíróknak kész felzárkóztatás, hiszen néhány kattintással utána tudnak nézni a korabeli kritikáknak is.

Legújabb felfedezéseink ebben a folyamatosan nyíló virtuális kultúrházban a következők: Móser Ádám erkélykoncertjei, amelyek mindennap 17 órától hallhatók a francia–balkán–klezmer tangóharmonikás újlipótvárosi erkélyéről.

Rímkuckó Szemerédi Bettivel minden délelőtt 9.30-kor. A kisebb gyerekeket is nyugodtan ott lehet hagyni a virtuális versmondó lánnyal a monitor előtt, mert nem gügyög, nem ijesztget, viszont iszonyú kedvesen magyaráz el latin kifejezéseket is. Gyereklelkű felnőttek is rájárhatnak nyugodtan.

Ebben a csoportban értesülhettünk arról is, hogy a Zürichi Operaház oldalán március végétől júniusig 9 saját előadás lesz látható többnyelvű felirattal (opernhaus.ch/spielplan/streaming/). A nemzetközi jegyárakat és a Magyar Állami Operaház repertoárját tekintve az operarajongók nyernek ezzel a vírushelyzettel most a legtöbbet. A komolyzenei koncertek kedvelőinek pedig egy­értelműen a Müpa Facebook- és YouTube-csatornája, valamint a mupa.hu oldal a koncertfelvételek Kánaánja.

Show Must Go On – quarantine show névvel indult március 18-án egy öntevékeny csoport a Facebookon, amely összegyűjti a jelenleg munkanélküli előadókat és napi tematikával támadja a karanténba zárt elméket. A hétfő a stand-up és a humor napja, kedden ének- és zeneperformanszok láthatók, szerdán bűvészek és mentalisták borzolják a kedélyeket, csütörtökön cirkuszművészek produkálják magukat, pénteken tánc, szombaton drag show, vasárnap pedig vers és költészet a menü. Olyan fiatal tehetségekkel ismerkedhet meg itt live-ban a közönség, mint a Budapest Útikalauz Időutazóknak show Rodolfója, Gyertyán Balázs. Az esemény-előrejelzések szerint zsonglőrórákat lehet venni Ádámtól minden cirkuszcsütörtökön, április 7-én pedig a szakrális zene témáját járhatjuk körül Ölvedi Gábor és Karacs Ildikó élő zenéivel.

Számos kiállítás került fel a netre, a Magyar Nemzeti Galéria – Szépművészeti Múzeum Digitális Múzeumában például a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás látható (vitualiskiallitas.mng.hu/home). A Kiállítások és kiállításmegnyitók Magyarországon Facebook-csoportban folyamatosan ajánlják a kisebb galériák is a virtuális kiállításmegnyitóikat és töltik fel a kiállításaik anyagát.

Amikor pedig már elzsibbadtunk a sok virtuális mászkálástól, akkor nyugodtan nézzünk rá Whistler mamája napi ajánlatára. Képzőművészeti jellegű röhögésben nem lesz hiány.

 

Figyelmébe ajánljuk