Tartalom

MaNcs 32. évf. 14. sz. (2020-04-02)

Publicisztika

Sarlós Gábor

Publicisztika

A közös halmaz

A járvány tanulságai és a klímaváltozás elleni harc

A globális koronavírus-járvány néhány hét alatt elérte azt, amit a globális klímamozgalom több év alatt sem: gyökeresen átalakította a bevett egyéni, közösségi és kormányzati viselkedési formákat, és pillanatok alatt tudatosította, hogy egy katasztrófa megállítása érdekében minden érintett szereplőnek cselekednie kell.

Fodor Tamás

Publicisztika

Kóma és remény

Járványnapló

„Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég…”. És éppen színházi világnap volt. Más estéken ilyenkor, mielőtt az előadás elkezdődik, fel szoktuk olvasni egy-egy színházi ember keserűségében is reménykedő sorait arról, hogy a színház minimum „szentély”, de mindenképpen „halhatatlan”.

Egotrip

Egotrip

Sándor Judit:Testbeszéd

Tömeges emberkísérlet

Sosem szerettem azokat az extrém filozófiai példázatokat, amelyek – az utilitarista erkölcs szemléltetéseképpen – az emberi életek számszerű összemérésén alapulnak. Talán a legismertebb ezek közül az elszabadult vasúti kocsi története.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Milyen sztrádán?

„Úgy dolgozom, csinálom az akcióterveket, irányítom az operatív törzset és a készletgazdálkodásra is úgy hozok döntéseket, hogy igyekszünk a járványt lassítani” – mondta hétfőn a parlamentben a koronavírus elleni küzdelem és nem mellesleg az ország törvényesen felhatalmazott egyszemélyi vezetője.

Belpol

Interjú

Belpol

„A társadalom túlélése a tét”

Andor László közgazdász a járvány hatásairól

A járvány munkahelyekre gyakorolt hatásáról és az EU válságkezeléséről kérdeztük a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi tanszékvezető docensét, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítvány főtitkárát, valamint egykori foglalkoztatási, szociális és társadalmi befogadásért felelős uniós biztost.

30 év múltán – az első szabad választás

Belpol

A jövő kísértetei

Magyarországon 1990. március 25-én és április 8-án, két fordulóban rendezték meg az első szabad választásokat. Hogyan jutott el e pontig az ország, miről szólt a kampány, és hogyan alakult ki a végeredmény?

Külpol

Lengyelország: elnökválasztás járvány idején

Külpol

Ki maradjon otthon?

Lengyelországban a kimutatott fertőzöttek száma kedd reggel 2132 fő volt, 31-en haltak meg. A gyülekezést korlátozták. De az ország vezetői szerint semmi akadálya annak, hogy május 10-én – és ha második forduló szükséges, 24-én – megtartsák a köztársaságielnök-választást.

Szabotálja a kormány a strasbourgi ítéletek végrehajtását

Külpol

Mintha itt sem lennénk

Kirívóan alacsony százalékban hajtja végre Magyarország a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteit. Kormánypárti körökben már azt is felvetették, hogy kivonhatnánk az országot a bíróság joghatósága alól.

Zene

Lemez

Zene

Bevált és újító

Pearl Jam: Gigaton

A Pearl Jam előző, Lightning Bolt című lemeze kapcsán jegyeztük meg 2013-ban, hogy Kurt Cobain és Layne Staley halála óta az Alive című dal már amolyan extra jelentéssel, vagy ha úgy tetszik, jelentőséggel bír.

Interjú

Zene

„Bennünk volt és utat keresett magának”

Balla Gergely, Czakó-Kuraly Sebestyén – Platon Karataev

Mindketten pszichológusok, mindketten énekelnek és gitároznak. A koronavírus-járvány elsöpörte lemezbemutatójukat, amelyre pedig már hónapokkal korábban elfogytak a jegyek. De Atoms című új albumukat így is kiadják rövidesen, miközben remélik, hogy minél hamarabb visszatérhetnek a színpadra.

Könyv

Könyv

Könyv

Másokban megmosott arc

Grecsó Krisztián: Magamról többet

A költői visszatérés kockázatos mutatvány, ennek egyik példája az utóbbi évekből Parti Nagy Lajos Létbüféje. A lírikusként indult, irodalomtörténetileg is jelentős költői életművén 2003-ig szisztematikusan dolgozó szerző tizennégy, műfaji és műnemi kísérletezéssel töltött év után jelentkezett ismét verseskötettel, melyet nagy várakozás előzött meg.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A tengeri sün és a korallhalak

Pszichológusi segítség a Kossuthon

Arról már mindenki mindent elmondott, hogy milyen a karanténlét „belülről”. Tették ezt annak ellenére, hogy mindenki más is nagyjából ugyanabban a helyzetben van, mint ők. Ez a monotonitás az egyik érdekes (bosszantó) mellékjelensége a vírushelyzetnek: nemcsak a mozgásterünk szűkült le radikálisan, de a beszédtémáink is meglehetősen kevés változatosságot mutatnak.

Színház

Színház a képernyőn

Színház

A füstölt lazac íze

Az online streaminget már a vírusválság előtt is használták egyes társulatok. A mostani helyzet viszont nem hagy választást: sokak számára a közvetítések, a bejelentkezések lehetnek a továbbélés záloga. A színház mindig a jelenre reagál – most az otthon ülő néző igényeihez kell alkalmazkodnia.

Rudolf Péter pályaképe

Színház

Szerencsés Péter

Színpadon és filmen az évek múlásával ábrándos kamaszból dörzsölt életismerővé meg borostás slemillé alakult. Pályája során volt már vígszínházi üdvöske, nemzedéki dühök színrevitelének szerencsés kezű rendezője, gyakorlott improvizátor és persze büfékocsis Lali is.

Interjú

Színház

„Nem tartozik a rendszerhez”

Ascher Tamás rendező

Sokan a legnehezebb éveiknek tartják a színművészeti főiskolán/egyetemen eltöltött időszakot. A színészképzés pedagógiai módszereiről, az iskolai személyiségformálás lehetőségeiről az intézmény tanárát, korábbi rektorát, a Katona József Színház főrendezőjét kérdeztük.

Sorköz

Interjú

Sorköz

„Iszonyú nyomorból kerültek ki az első résztvevők”

Réthelyi Orsolya, az ELTE néderlandisztika tanszékének vezetője a hollandiai gyerekvonatokról

Száz éve indultak el az első gyermekvonatok – egyebek mellett – Hollandiába, ahol több hónapra fogadtak be családok háborús borzalmakat átélt, segítségre szoruló gyerekeket. Egy évtizedig jártak a vonatok oda-vissza, a programról azonban csak most kezdi kideríteni a kutatás a részleteket.

Gasztro
Lokál
Tudomány

Konyhai kémia LXI. – Kenyérsütés otthon

Tudomány

Sikértörténet

A kényszerű bezártság miatt is sokak szenvedélye lett a kenyérsütés. Biztosan nem árt tudni, hogy mi történik közben a tésztával.

Lélek

A járvány és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok

Lélek

Védtelenül

Ha a járvány elhúzódik, tömegek kerülhetnek kilátástalan helyzetbe. De róluk, a szegényekről és más veszélyeztetett társadalmi csoportokról – a szociális intézményekben élőkről vagy a hajléktalanakról – nem vagy alig szólnak a hírek.

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Mindenki menekül az áldozatszereptől

Paddy Breathnach: Rosie

Négy gyereket hurcol szállásról szállásra a két, erőt meríteni már csak az egymás iránti szeretetből tudó szülő, Rosie és John Paul. Nem hajléktalanok, csak nincs hol lakniuk. Bérleményükből ki kellett költözzenek, s mert a dublini önkormányzat felvette őket valamilyen listára, így meg-megalhatnak olcsó hotelszobákban. Ha van hely.

Tévétorrent

Mikrofilm

Egy DCI, egy DS

White House Farm

Mélységes mély a brit rendőrsorozatok kútja, mondjuk nyugodtan feneketlennek, amiért nem lehetünk eléggé hálásak.