Tévé

Lassúlépés!

Célpont - HírTv

  • Solymosi Bálint
  • 2012. augusztus 14.

Interaktív

Tegyük föl, mindannyiunknak van valamilyen rendőrképe, esetlegesen és kényszerűen egy valóságos, magyarországi tapasztalatok nyújtotta ábra, és van egy utazásai során begyűjtött idealizált képe is; akárhogyan, arra kicsi az esély, hogy ezen a vidéken, hol élünk, valaki azzal kezdené beszámolóját (mert hát problémája támadt), hogy "szerencsére akadt a közelben egy rendőr". Az ilyesmi igencsak ritka, maga az idézet Kafkától való. Idemásoljuk az Add föl! című írásából a továbbiakat is: "...szerencsére akadt a közelben egy rendőr, odasiettem hozzá, és lélekszakadva kérdeztem tőle az utat. Mosolygott, s azt kérdezte:

- Tőlem akarod megtudni az utat?

- Igen - mondtam -, mert magam nem találom.

- Add föl, add föl! - mondta, és nagy lendülettel elfordult, mint aki nem akarja, hogy nevetni lássák." Na persze ez eléggé bonyolult történet, ám a miénk se kutya, mit kezdjünk azokkal a lényegét tekintve állandósuló abszurdokkal (nevessünk?), melyek a rendszerváltozás előtti időktől kísértenek bennünket. A rendszerváltozás után más és más erőszak-szervezeti alakulatokat hoztak létre, más és más néven és felügyeletek alatt, de ahogy ez itt szinte elvárható, egyre súlyosabb a helyzet. Visszaélések, korrupciók és így tovább. A HírTv Célpont nevű tévéműsora az úgynevezett "rendőri túlkapásokat" tárgyalja, és konkrétan a rendőregységek 2006. október 23-án történt tömegoszlatását.

Ennyire gyomorforgató őrületbe - meglehet, leginkább erre van sanszunk - azért mégse túl gyakran botlunk. Az agyukban nyilván a kiegyenlítésre, azaz az "elszámolásra" való törekvés nehéz vágyától kacsázó, kusza járású fiatalok rohangálnak rendőrök vagy volt rendőrök után, akikkel, ha megvannak, a házuk kerítésén át kiabálnak. Avagy egyik lábukról a másikra állva egy elhagyott parkrészen kérdeznek kapucniba bújt férfiakat, hogy kik voltak még ott, mondják meg...! Mindenesetre százhuszonegy rendőr nevét és rendfokozatát mutatta már be a Célpont elszánt, mindenre kész stábja azok közül, akik a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (mai nevén Készenléti Rendőrség) bevetési csoportjában tevékenykedtek. Ők azok a "szadista rendőrök" meg a többiek, akiknek lakolniuk kell. Nincs vita, több év kemény munkája lehet abban, hogy végre megtudhassa, aki arra módfelett kíváncsi, a HírTv elfogulatlan rögtönítélő stábjától annak nevét, rendfokozatát és azt, hol lakik, aki a "járdára folyt szemekért" felelős. A nevek zúgva peregnek, nemkülönben a képek, sérült, vérző arcok és vadászfegyvert vállukhoz emelő rendőrök a bevetési csoportban, sisakban, védőfelszerelésben és így tovább.

Ebben a verzióban az van, hogy a 2006. október 23-án illegálisan tüntetőknek egyszer csak nekirontottak a rendőrök, a parancs az úgy hangzott - Lassúlépés! Majd ebből lett az egész felhajtás. Mindezt a HírTv egyik meghatározó produkciója valójában egyedi, leírhatatlanul ordenáré stílusban adja elő. "Vajon tényleg parancsra tették, vagy önként dalolva, élvezetből?" Ekként kérdez rá a rendőri túlkapásokat feltáró vizsgálóbizottság, és a Célpont stábja a médiák elképesztő, úgymond bámulatosan rámenős kéjével, avagy gyerekes kegyetlenkedésével folytatni fogja a "különféle műfaji jegyeket felvonultató kisfilmjeinek" készítését; néha mintha feltűnne igyekezet a humorra, ám ha véletlenül összejönne valami tréfa, az sem mentené. Szóval efféle önfeledt játszadozást nem sűrűn láthatunk televíziók csatornáin, maradjunk ennyiben; ilyen közös cselekvést eredményez a nemzeti összetartozás, és így az igazságosztás igénye. Életpályák és jogszabályok - azok teljes hülyeségek; miközben abban azért mi is bízunk, hogy nem maradhat minden büntetlenül.

Azt ordítják a műsor készítői: - Adják föl magukat, mert úgy könnyítenének lelkükön! Hát, lelkük rajta.

HírTv - Célpont (Válogatás), július 20.


Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.