Mégsem venné meg Elon Musk a Twittert

  • narancs.hu
  • 2022. május 13.

Interaktív

A bejelentés hatására a platform részvényei 20%-ot estek.

Elon Musk pénteken bejelentette, hogy felfüggeszti a Twitterre tett felvásárlási ajánlatát. Mindezt egy héttel azután, hogy aláírta a 44 milliárd dolláros vásárlási szándékát rögzítő megállapodást. Döntését azzal indokolta, hogy a vállalat a héten közölte: a Twitter felhasználói között kevesebb, mint öt százalék a hamis fiókok aránya. – írja az CNN.

A hír hatására a Twitter részvényeinek értéke mintegy húsz százalékkal csökkent. Két órával az első tweetje után Musk azt írta, hogy "továbbra is elkötelezett a felvásárlás mellett". Az üzlet felfüggesztéséről szóló tweetjében Musk egy május 2-i Reuters-jelentésre hivatkozott, amely a Twitter legutóbbi nyilvánosságra hozott spam- és hamis fiókproblémájáról szólt. Az április 28-án közzétett negyedéves pénzügyi jelentésében a Twitter becslése szerint az év első három hónapjában a hamis vagy spam fiókok a platform aktív felhasználóinak kevesebb mint 5%-át tették ki. A Twitter szerint a számok reálisak, de elismerték azt is, hogy a hamis vagy spamfiókok tényleges száma magasabb is lehet.

A Twitter évek óta küzd a spam-problémával, és a vállalat korábban elismerte, hogy a hamis és rosszindulatú fiókok csökkentése kulcsfontosságú tényező a további növekedéshez. Nem világos, hogy Musk miért hátrálna ki az üzletből a legutóbb nyilvánosságra került felmérés eredményei miatt.

Az amerikai milliárdos korábban úgy fogalmazott, különleges potenciált lát a közösségi oldalban, amit a szólásszabadság és a demokrácia terjesztésére használna. Néhány napja azt is kijelentette, hogy visszaengedné Trumpot a közösségi média platformra. Musk úgy véli, hogy Trump fiókjának letiltása nem hallgattatta el a volt elnököt, hanem csak felerősítette nézeteit a hívei körében. Mint fogalmazott, a tilalom "erkölcsileg tarthatatlan és egyenesen ostoba" dolog volt. Hangsúlyozta, hogy csak ritka esetekben szabadna törölni a felhasználói fiókokat, ha például kéretlen levélszemetet terjesztenek. Mint mondta, az illegális, vagy destruktív tartalmú bejegyzéseket láthatatlanná kell tenni, a fiókokat azonban nem szabadna végérvényesen törölni. Trump a felvetésre közölte, hogy akkor sem áll szándékában visszatérni a Twitterre, ha Musk megveszi a céget és visszaállítja az ő fiókját is.  Ehelyett saját közösségi hálózatát, a Truth Socialt fogja használni.

Arról, hogy Elon Musk miért akarja megszerezni a Twittert Szedlák Ádám írt részletesen print kiadásunkban:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.