Mégsem venné meg Elon Musk a Twittert

  • narancs.hu
  • 2022. május 13.

Interaktív

A bejelentés hatására a platform részvényei 20%-ot estek.

Elon Musk pénteken bejelentette, hogy felfüggeszti a Twitterre tett felvásárlási ajánlatát. Mindezt egy héttel azután, hogy aláírta a 44 milliárd dolláros vásárlási szándékát rögzítő megállapodást. Döntését azzal indokolta, hogy a vállalat a héten közölte: a Twitter felhasználói között kevesebb, mint öt százalék a hamis fiókok aránya. – írja az CNN.

A hír hatására a Twitter részvényeinek értéke mintegy húsz százalékkal csökkent. Két órával az első tweetje után Musk azt írta, hogy "továbbra is elkötelezett a felvásárlás mellett". Az üzlet felfüggesztéséről szóló tweetjében Musk egy május 2-i Reuters-jelentésre hivatkozott, amely a Twitter legutóbbi nyilvánosságra hozott spam- és hamis fiókproblémájáról szólt. Az április 28-án közzétett negyedéves pénzügyi jelentésében a Twitter becslése szerint az év első három hónapjában a hamis vagy spam fiókok a platform aktív felhasználóinak kevesebb mint 5%-át tették ki. A Twitter szerint a számok reálisak, de elismerték azt is, hogy a hamis vagy spamfiókok tényleges száma magasabb is lehet.

A Twitter évek óta küzd a spam-problémával, és a vállalat korábban elismerte, hogy a hamis és rosszindulatú fiókok csökkentése kulcsfontosságú tényező a további növekedéshez. Nem világos, hogy Musk miért hátrálna ki az üzletből a legutóbb nyilvánosságra került felmérés eredményei miatt.

Az amerikai milliárdos korábban úgy fogalmazott, különleges potenciált lát a közösségi oldalban, amit a szólásszabadság és a demokrácia terjesztésére használna. Néhány napja azt is kijelentette, hogy visszaengedné Trumpot a közösségi média platformra. Musk úgy véli, hogy Trump fiókjának letiltása nem hallgattatta el a volt elnököt, hanem csak felerősítette nézeteit a hívei körében. Mint fogalmazott, a tilalom "erkölcsileg tarthatatlan és egyenesen ostoba" dolog volt. Hangsúlyozta, hogy csak ritka esetekben szabadna törölni a felhasználói fiókokat, ha például kéretlen levélszemetet terjesztenek. Mint mondta, az illegális, vagy destruktív tartalmú bejegyzéseket láthatatlanná kell tenni, a fiókokat azonban nem szabadna végérvényesen törölni. Trump a felvetésre közölte, hogy akkor sem áll szándékában visszatérni a Twitterre, ha Musk megveszi a céget és visszaállítja az ő fiókját is.  Ehelyett saját közösségi hálózatát, a Truth Socialt fogja használni.

Arról, hogy Elon Musk miért akarja megszerezni a Twittert Szedlák Ádám írt részletesen print kiadásunkban:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk