Tévé

Ne menjenek sehová!

Gyertek át szombat este!

Interaktív

Ha a végső titkokat kutatjuk, könnyen fölismerhetjük, hogy a kereskedelmi tévécsatornák személyzeti politikájának két nagy rejtélye van: nem tudható, mi alapján lehet bekerülni a tévébe, s éppily megfejthetetlen titok, hogyan lehet kikerülni onnan.

Csúnya bukással meg nyögvenyelős bocsánatkérésekbe torkolló ostobaságokkal a jelek szerint nem lehet elveszíteni a döntéshozói bizalmat – erre Sebestyén Balázs az egyik élő, mi több, virulens példa, akinek új műsora most akár az említett ikerrejtélyek sűrítménye gyanánt is szemlélhető.

„Az ország legvadabb házibuliját” s inkluzíve „egy eszement játékpartit” ígér a beharangozó szöveg, de a valóságban az unalomig lehasznált mutogatós-kitalálós feladatok sorjáznak a kép­ernyőn: csupa-csupa sztárral, döntően a csatorna régi és új szerzeményeivel. A most épp ide szerződött Hajós András bukott műsorain még maga Sebestyén is viccelődik egy sort, de a farokméret körüli, már-már kiapadhatatlan mókázáshoz meg a tollal való fülcsiklandozáshoz képest ez a mozzanat akár érdeminek is ítélhető. Amúgy is a veteránok, azaz Hajós meg az arcvonásaival mindinkább az idős Tony Curtist idéző Geszti Péter áll helyt leginkább a könnyedség és szellemesség terén, míg az új csillagok, mint a mozgalmas érzelmi életű Szabó Zsófi vagy a fölöttébb lelkesen futtatott Lali ehelyett inkább (talán önironikusan tódított) butuskaságukkal veszik ki méltó részüket a mulatságból.

false

E mulatságnak amúgy olykor határozottan támadó éle van, ám tévednénk, ha Orbán és Gyurcsány, vagy netalán Andy Vajna és Habony Árpád fotóinak összemontírozását („lombikzombik”) vélnénk merész politikai fricskának. Nem, az igazi célpont – mint az első adásban is – inkább Zimány Linda, aztán Hajdú Péter vagy Berki Krisztián. Szóval a pillanatnyilag a bulvár ellenoldalán tanyázó celebek, akiknek ezért okkal kijár a csipkelődésből. A csipkelődés egyébként is roppant kedvelt regisztere a műsornak, ahol jellemző módon épp csak a beültetett stand-up-állócsillagnak nem jön össze az este során egyetlen valódi poén se, míg ellenben hatalmasat kacaghatunk azon, amint őt Dombi helyett Gömbinek szólítja egyik dévaj játszótársa. Mert ilyen az, ha elszabadul, sőt elvadul egy eszement játékparti: fölszabadultan hahotázik, nyerít és vihog műsorvezető, játékos és stúdióközönség – csak éppen arra nem könnyű rendszerint rájönni, hogy voltaképp min is nevetnek az egybegyűltek.

A Gyertek át szombat este! jól érzékelhetően a legalacsonyabb rizikóval kalkuláló műsor, melyhez képest Sebestyén Balázs két éve bukott show-ja maga volt a merész kockázatvállalás. Csakhogy egy ennyire tét nélküli játékon is lehet ám bukni! No, a legkevésbé sem a kiosztott nyeremény miatt, hiszen az eddigi két adás civil nyertesei együtt se vittek el félmilliót a kasszából. Hanem mert ennél a hosszúra nyújtott csatornareklámnál, a stúdió- és díványcelebek kényelmes-öreges körbeforgatásánál alighanem még a jól szoktatott RTL-nézők is többet várnak szombat este.

RTL Klub, szeptember 19.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.