rés a présen

"Nőlényű blues, murva diszkó"

Rutkai Bori előadó

  • rés a présen
  • 2012. augusztus 19.

Interaktív

rés a présen: A Katlanban főzőprogramod lesz. Szakácsművész is vagy? Rutkai Bori: Mostanában mindenki séf. Én csak szeretek főzni, kreatív, vega agglegénykonyhát vezetek. Otthon általában minimál büdzséből alkotok egy adag finomat két főre. A Katlanban lesz egy "Traktoriánk", traktorgarázsból kialakított szoba-konyhánk.

Kiállítás a melóinkból, úgymint Bori-képek és Nemes Peti (a férje - rap) szobrai, fotói. És ott fogunk kutyulni. Traktor Tapasokat, azaz kézbe vehető, sült-főtt krémmel kent falatokat, egyben lenyelhető desszerteket, helyi fröccsel öblítve. De maximum 20 főre kalibrálva, hogy ne a gasztróság és a gurmandia legyen az előtérben, hanem a halk figyelem és a csendes ájtatosság. Az olyan szavakat, hogy "zaba" és "kaja", most elfeledjük kicsit. A Traktor amúgy Petivel a közös motívumunk, több munkánkban szerepel e gép kedves lénye.

rap: Milyen más programjaid lesznek a fesztiválon?

RB: Elsején lesz Specko Jedno-koncert, felnőtt mese-funk, nőlényű blues, murva diszkó, amit akarsz. Szép szövegek, pörgős meg elszállós számok. Gyerekek is jöhetnek, főleg, akik már kinőtték a Vackát. Akik még nem nőtték ki, azoknak lesz "igazi" gyerekkoncert 2-án. Ide meg várjuk a nyugdíjasokat, mert ők is szeretik a Vacka-dalokat. Egyébként azt nagyon bírom, hogy mindkét együttesem generáció-free. A fesztivállazaság meg odasodorja a potenciális új rajongókat és a régi barátokat.

rap: Egy közös festésbe is bekapcsolódsz. Annak mi a lényege?

RB: Évek óta festődik egy ház, a nagyharsányi falumúzeum szomszédságában. Kiss Tibi a fővezír, Háy János, ef. Zámbó Öcsi, Cseh Andris már megfestette az Ördög vs. Faluszépe leány legendáját - most engem is vár a freskórészem és a kollektív munka.

rap: Van-e kötődésed korábbról a Katlanhoz, illetve a környékhez? Van-e kedvenc helyszíned, eseményed vagy kirándulóhelyed?

RB: Az egyik kedvenc helyszínem a beremendi hotel, amit egy lakótelepi házból alakítottak ki. Tavaly a földszinti nászutas lakosztályt kaptuk meg mint friss házasok, valószínűleg eredetileg ez a biciklitároló lehetett. Nagyon kedves hölgyek vezetik, a recepcióspult mögül mosolyogtak, és becéztek már az első ottlétünk után. A kontinentális reggeli is nagyon finom a panelhotelben. Tudod, nekem betonfixációm van. És ez a szálloda nagyon is beleillik a Kovácsné Gyapjas Betonka, Beton Totem, Bass-Beton dal- és festménytémák sormintájába.

A másik kedvenc helyszínem a nagyharsányi falumúzeum, ahol Kanász Imre tanár úr csodálatos gyűjteménye burjánzik. Egy év se lenne elegendő, hogy mindent megnézzek.A legjobb a fesztiválban, hogy jó embereket lehet megismerni. A programok csak (jó) ürügyek arra, hogy rokon lelkekkel találkozz.

rap: Merre jársz még a nyár hátralévő részében?

RB: Lesz egy kis szigetes jelenlét a sajátjaimmal (Specko Jedno) 9-én 16.00-kor az Irodalmi Sátorban, 17-én pedig eljutunk Szentendrére az Elevenkertbe. Augusztus 30-án a Rumbach Sebestyén utcai Zsinagóga akusztikáját fogjuk koncertszerűen tesztelni a Zsidó Nyári Fesztivál meghívására. Az MR2-Petőfi akusztikáját már rögzítettük, valamikor szeptemberben leszünk kisugározva.

rap: Pihensz-e valahogy a nyár végén? Hosszú távú tervek vannak-e?

RB: Van egy kis házunk egy titkos kis kerttel. Sok munkát ad, de ebben jó fáradozni. Van közben egy festményes-dalszöveges könyvem, amit NKA-s támogatással, a Scolar Kiadó gondozásában készítek épp elő. Remélem, tél elejére elkészül. A Specko-lemez is halad a maga kis útján, egy-két hónap, és hallható lesz. Nagyon szeretjük, ezért sokáig dolgozunk vele. Továbbá szeretném eladni zuglói napfényes, kis rezsijű kétszobás lakásomat. Ha valakit érdekel egy lakás, ahol R. B. élt és alkotott, jelentkezzen!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.