Tartalom

(2012-07-19)

Kis-Magyarország

Ároktő

Kis-Magyarország

Szerencsemalac

Ha elhisszük Hegedűs Zsuzsának, hogy családonként évi tizennégyezer forintból felszámolható a kistelepülési szegények körében az éhezés, akkor kapcsolódó tervei is teljesen reálisak: a megváltást pedig a szociális szövetkezet hozná el. Egy másik forma, a foglalkoztatási szövetkezet már törvényben is szerepel. Megoldás-e bármelyik is bármire?

Egotrip

Takács Ferenc: Kapirgáló

Egotrip

Virág a trágyadombon, avagy ki (nem) olvasta az Ulyssest - II. rész

Múltkor - az új magyar Ulysses kínálta alkalommal élve - a Joyce-el-nem-olvasás történeti előzményeire vetettem egy pillantást, Karl Radekkel a fókuszban. Ezúttal ennek a hagyománynak a két legnevesebb magyar képviselőjét, Szerb Antalt és Lukács Györgyöt venném szemügyre.

Muraközy Balázs: Ingyenebéd

Egotrip

Beruházási létra

Kissé frusztráló érzés, ha az embert különféle reklámok naponta többször tájékoztatják egy olyan szolgáltatás rendkívül előnyös tulajdonságairól, amit nem tud megvásárolni. No nem azért, mert túl drága - ami szintén frusztráló érzés, de mégis együtt lehet vele élni -, hanem azért, mert a szolgáltatás a lakhelyemen "nincs kiépítve".

Publicisztika

Juhász Attila-Krekó Péter

Publicisztika

A jó zsidó

A Szegedi-ügy tanulságairól

Miközben a magyarországi antiszemitizmus kapcsán Gerő András nagy vihart kavaró Romsics-kritikája tartja izgalomban a véleményformálókat, kevesen veszik észre: a szélsőjobboldal még azáltal is képes volt új lendületet adni az évek óta erősödő zsidóellenességnek, hogy fény derült a Jobbik egyik vezetőjének zsidó származására.

Olvasói levelek

3 olvasói levél

Olvasói levelek

Kisdoktor a nagyvilágban

Magyar Narancs, 2012. július 5.

Tisztelt Szerkesztőség, alulírott állandó olvasójuk vagyok, és sok tekintetben magaménak érzem a lap szellemiségét és igényességét. Éppen ezért lepett meg ez az írás, ami egészen megdöbbentő, odaizélt stílust, arroganciát és súlyos tárgyi tévedéseket tartalmaz a finn városokra, társadalomra és történelemre vonatkozóan.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Lehet ezt

"A rendszer marad" - mondotta kissé hisztérikusan Orbán Viktor hétfőn, miután az Alkotmánybíróság elmeszelte a bírák nyugdíjkorhatárának leszállításáról szóló törvényt. A felindultság végül is jogos, hisz' mi a fenének van az embernek Alkotmánybírósága, ha az csak gáncsoskodik, s gátja a törvénykezésnek.

A szerk.

A szerk.

Két szempont

Idetolta a bicót kedden az EU/IMF, hogy miért, talán még ők sem tudják. Mi megmondjuk: hogy jól pofán csapjuk őket a felmosóronggyal, meg elhordjuk mindenféle szemét zsidó bandának, akik elveszik a nyugdíjakat, bezárják a vasutat, nem engedik a "munkahelyvédelmi programot" megcsinálni, megemelik a gázárat, és kilopják a szemaforból a macskaszemet.

Belpol

A parlament előtt az új földtörvény tervezete

Belpol

A földdel teszi egyenlővé

A kormánynak meg kell változtatnia a jelenlegi agrárszabályozást, amely tiltja a külföldiek birtokszerzését. A kormány trükközik: úgy tesz, mintha feloldaná a korlátozást, de csak újabbakat állít fel - ezek következményei katasztrófát hozhatnak a magyar mezőgazdaságra. Újabb konfliktus az unióval, újabb fércmunka a T. Ház előtt.

Budaházy György esetei

Belpol

Magyar terror?

Pénzbüntetéssel és közmunkával megváltható szabálysértések és apróbb bűncselekmények után először azzal vádolták Budaházy Györgyöt, hogy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására hívott fel írásaiban. Bő három éve pedig terrorista cselekmények "felbujtójaként" és "társtetteseként" tartja számon a nyomozó hatóság. Zavaros fejű szélsőjobboldali ideológus, szimpla utcai bajkeverő - vagy tényleg terrorista?

Interjú

Belpol

"Hoffmann Rózsa vert át minket"

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke

Átgondolatlan és elhibázott a felsőoktatás átalakítása a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint. Nagy Dávidot az oktatási kormányzattal folytatott egyeztetésről, az alternatív diákszervezetekről és a Fidelitasról is kérdeztük.

Interjú

Belpol

"Úgy törünk át, mint a hólavina"

Kukorelly Endre, az LMP országgyűlési képviselője

Nem tagja a pártnak, de szerelmes az LMP-be. Múlt héten ő is odaláncolta magát társaihoz a Közgép Zrt. soroksári főhadiszállásán. A zöld frakció korelnökét az elmúlt két év tapasztalatairól kérdeztük.

Külpol

Kelet-Kongó

Külpol

Háború és bűnösök

Hét évvel azután, hogy elfogták az ENSZ kongói békefenntartói, hattal azután, hogy könnyezve felszállt a francia légierő gépére, amely Hágába vitte, és hárommal tárgyalásának a megkezdését követően a Nemzetközi Büntetőbíróság (NBB) 14 évi börtönre ítélte Thomas Lubangát.

Könyv
Képzőművészet

Mire jó a Millenniumi Városközpont?

Képzőművészet

Majdnem Manhattan

A K&H-székház megépítésével végéhez közeledik a városépítészeti léptékű és országos jelentőségű Duna-parti fejlesztés, amely leginkább nagyszabású és bonyolult kudarcként jellemezhető.

Interjú

Képzőművészet

"Nem vagyok székely fafaragó"

Csákány István képzőművész

Húsz év után először szerepelnek magyar művészek a világ egyik legrangosabb művészeti eseményén, a kasseli Documentán. Csákány monumentális installációja, a Ghost Keeping igazi szenzációnak számít: a fából készült varroda és az öltönyös szellempróbababák együttese a főpályaudvar egyik kiállítóterében látható.

Zene

Interjú

Zene

"Nincs probléma azzal, hogy tanárként tekintsenek rám"

Beck Zoltán - 30Y

Intézményesíteni kívánja a rockzenét, nem szereti a sztárcsináló műsorokat, pártolja a letöltést, kerüli a bulvárt - a hamarosan új lemezzel jelentkező zenekar frontemberével, az idei Ördögkatlan egyik díszvendégével nem sokkal a fesztivál kezdete előtt beszélgettünk.

Film

Dokumentumfilm

Film

A leggyorsabb

A leggyorsabb Rossi, Lorenzo, Pedrosa, Stoner - sportrajongóknak sokatmondó névsor, a MotoGP csillagai ők; laikusoknak viszont jó, ha az első név beszédes.

Dokumentumfilm

Film

Önerős építkezés

Pigniczky Réka: Sanghaj magyar építésze; Tóth Péter Pál: Fehér kard

Hudec (eredeti nevén Hugyecz) László 1893-ban, a Monarchiában született, Besztercebányán. Építőmester apja keze alatt tanulta ki a szakma alapjait, majd a budapesti Műszaki Egyetemre ment elméleti képzést szerezni. De közbeszólt a háború.

Színház

Színház

Színház

Talpáról a fejére

Vihar, Purcarete, Craiova

A szokásos évi gyulai Shakespeare Fesztivál ezúttal nemcsak Shakespeare, hanem direkte Vihar-fesztivál: megannyi Vihar-előadást látnak vendégül a Viharsarokban. A chef d'oeuvre-t meg tudtuk tippelni már az "étlap" alapján: a Craiovai Nemzeti Színház Purcarete-rendezésére gyűlt oda a szokásos budapesti szakmai premierközönség, így adtunk ki egy erős félházat az Erkel Művelődési Központban.

Interjú

Színház

"Hisztérikus színház"

Radoslaw Rychcik rendező

A gyulai Shakespeare Fesztiválon a legjobb lengyel Shakespeare-előadásnak választott Hamletjével mutatkozott be, de mi főleg az átalakítások miatt kirobbant nagyszabású színházi tiltakozásokról és a meglepően ismerős politikai nyomásról kérdeztük.

rés a présen

Színház

A cirkuszban lehetetlen csalni

Lucho Smit előadóművész, zsonglőr

rés a présen: Hogyan jött létre a Galapiat Cirque társulat? Lucho Smit: Négyen hoztuk létre a társulatot 2007-ben, hogy megvalósítsuk az álmunkat, egy Dél-Amerikában is bemutatható előadást. Akkor még mindig tanulók voltunk a Cirkuszakadémián, és rájöttünk, hogy a cirkuszt illetően ugyanazok az ötleteink, elképzeléseink. Olyan természetesnek tűnt akkoriban erre alapozva létrehozni egy társulatot!

Interaktív

Interaktív

Ördögkatlan program

"Köveket rakok / Az aszfalt helyébe. /Inkább illik az, / Másként is kopog. /A sarkad valahogy / Erre a zenére." (Beck Zoltán)

rés a présen

Interaktív

"Nőlényű blues, murva diszkó"

Rutkai Bori előadó

rés a présen: A Katlanban főzőprogramod lesz. Szakácsművész is vagy? Rutkai Bori: Mostanában mindenki séf. Én csak szeretek főzni, kreatív, vega agglegénykonyhát vezetek. Otthon általában minimál büdzséből alkotok egy adag finomat két főre. A Katlanban lesz egy "Traktoriánk", traktorgarázsból kialakított szoba-konyhánk.

Gasztro

Konyhai kémia XXXI.

Gasztro

Saját levében

A kovászos uborka

Egyszerűnek tűnik az elkészítése, noha rafinált biokémiai megfontolásoknak köszönheti megszületését.

Lokál

Interjú

Lokál

Igény a talpán

Zavara József cipész

Ha létezne a GaultMillau étterem-katalógusnak cipőipari testvérkiadványa, akkor a lehetséges négyből két szakácssapkával elismert Székely Mihály utcai Fausto's étterem melletti műhelyt bizonyára legalább két knejppel - cipészkéssel - díjaznák.

Interjú

Lokál

Az ellenállás ritmusa

Trammer Era politikai aktivista, dobos

Hét éve költözött Berlinbe, kezdetben alkalmi munkákból élt, négy éve a Humboldt Egyetem hallgatója, a Rosa Luxemburg Alapítvány ösztöndíjasa. Szabad idejében a Rhythms Of Resistance Berlin (ROR) szambazenekar aktivistájaként Európa antifasiszta, antiglobalista, környezetvédő és kirekesztésellenes demonstrációin zajong. Kreuzbergben él.